ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πουκάμισο και tailored maxi φούστα
 

«Γιάνους Κορτσάκ, ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού», του Αντώνη Ζαρίντα

...τα βιβλία, ιδίως τα παιδικά, αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο από την ταραχή του κόσμου.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

«Γιανούς Κορτσάκ, ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού», του Αντώνη Ζαρίντα

Εικονογράφηση: Γιώργος Θεοδωρίδης, Εκδόσεις Αλμύρα 

Θα έπρεπε να είναι δεδομένο ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, υγεία, εκπαίδευση, προστασία από την κακοποίηση και εκμετάλλευση, να ζει σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά δεν είναι δεδομένα.
Παιδιά βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τη βιαιότητα του πολέμου. Χιλιάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα ενώ εξακολουθούν να μαίνονται οι εχθροπραξίες. Παιδιά παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς και στερούνται το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τους φίλους και το σχολείο τους. Παιδιά ζουν σε συνθήκες πείνας. Παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Παιδιά βιώνουν κακομεταχείριση και βιασμούς. Παιδιά χάνουν την ξεγνοιασιά και τη χαρά τους. Παιδιά, σήμερα, είναι δυστυχισμένα.

Ο χάρτης των δικαιωμάτων του παιδιού έχει μείνει στα χαρτιά και όλες οι προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ενωμένα Έθνη και διάφορους άλλους συναφείς οργανισμούς αποδεικνύονται ελλιπείς και αδύνατοι να ανταπεξέλθουν μπροστά στο τέρας των συμφερόντων και της αδιαφορίας.

Επίκαιρο, λοιπόν, όσο ποτέ το βιβλίο «Γιάνους Κορτσάκ, ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού» των εκδόσεων Αλμύρα.Ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αντώνης Ζαρίντας και ο εικονογράφος Γιώργος Θεοδωρίδης σε μια αρμονική αλληλουχία κειμένου και εικόνας παρουσιάζουν τη βιογραφία και το έργο του Κορτσάκ με συγκινητική απλότητα και ευαισθησία.

Αν επισκεφθεί κανείς τον ιστότοπο του συγγραφέα, δεν χρειάζεται πολύ να αντιληφθεί τι τον ώθησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Ο συγγραφέας εμπνευσμένος και ο ίδιος από το έργο του Κορτσάκ αλλά και την αγάπη του για τα παιδιά, σ’ αυτόν το σκληρό κόσμο, προσπαθεί με τον δικό του τρόπο για έναν καλύτερο κόσμο, για χαρούμενα παιδιά. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πιστεύει πως τα βιβλία, ιδίως τα παιδικά, αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο από την ταραχή του κόσμου. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Η ιστορία αυτή που είναι κατάλληλη για παιδιά αλλά και για μεγάλους, εννοείται πως δεν έχει χαρμόσυνο τέλος. Ωστόσο, κλείνει δεξιότεχνα με εξαιρετική γλυκύτητα και σεβασμό στα παιδιά, στις ευαισθησίες και στα συναισθήματά τους.

Είναι μια ιστορία που βοηθά όλους να αντιληφθούμε τι πραγματικά έχει σημασία και αξία σ’ αυτή τη ζωή. Βοηθά να αναθεωρήσουμε τη σειρά των προτεραιοτήτων μας. Βοηθά να μεγαλώσουμε σωστότερα και καλύτερα τα παιδιά μας. Διαβάζοντάς το, γινόμαστε καλύτεροι, μεγαλώνουμε πιο χαρούμενα παιδιά.

Τα χρώματα του Θεοδωρίδη μουντά, κυρίως σε τόνους του καφέ εξυπηρετούν το δύσκολο σκοπό να προετοιμάσουν από την αρχή για το τέλος. Από την άλλη, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται λόγω των μουντών και απαλών χρωμάτων δηλώνει πως πρόκειται για παρελθοντικά γεγονότα. Οι εικόνες συντείνουν στο μέγιστο και προσδίδουν δυναμισμό στο κείμενο ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απόδοση των συναισθημάτων μέσα από την ιστορία.

Αν ο καθένας έκανε μια προσπάθεια, στο βαθμό του μεριδίου που του αναλογούσε, για να ζούμε σ' ένα χαρούμενο και δίκαιο κόσμο, τα παιδιά μας σήμερα θα απολάμβαναν σίγουρα μια καλύτερη ζωή από αυτήν που τους κληροδοτήσαμε. Ας διερωτηθούμε τι κάνει ο καθένας μας γι αυτό κι ας αποφασίσουμε να το αλλάξουμε, ας προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε. Ποτέ δεν είναι αργά!

Μια άρτια έκδοση που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολείο.

Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Η ζωή και το έργο του εμβληματικού παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ για πρώτη φορά στα ελληνικά για παιδιά.
Ο Γιάνους Κόρτσακ υπήρξε ένας φλογερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε παιδί σήμερα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στο έργο αλλά και στο παράδειγμα της ζωής του. Ο Δρ Κόρτσακ αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην υπόθεση του παιδιού. Εγκατέλειψε την ιατρική για να διευθύνει το ορφανοτροφείο της Βαρσοβίας. Εκεί, δημιούργησε ένα σχολείο διαφορετικό: ένα σχολείο της γραφής, της εμπιστοσύνης, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του παιδιού.
Παράλληλα, έγραφε πάρα πολλά κείμενα κι έδινε αμέτρητες ομιλίες με θέμα την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Τον Αύγουστο του 1942, οι ναζί διέταξαν την άμεση εκκένωση του ορφανοτροφείου. Τα 200 παιδιά, με μπροστάρη τον διευθυντή, παρατάχθηκαν σε σειρές και πορεύθηκαν στον σταθμό του τρένου. Λίγο πριν από την επιβίβαση, οι Γερμανοί πρόσφεραν στον Κόρτσακ τη δυνατότητα να φύγει για να γλιτώσει. Ο Κόρτσακ έμεινε πιστός στη δέσμευσή του κι αρνήθηκε να αφήσει τα παιδιά του μόνα τους. Δύο ημέρες αργότερα, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμου αερίων των ναζί στην Τρεμπλίνκα.

Για τον συγγραφέα: Ο Αντώνης Ζαρίντας είναι δάσκαλος. Από την αρχή της χιλιετίας υπηρετεί τα παιδιά στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου. Τα πεδία των σπουδών του είναι: Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Διαπολιτισμικότητα, Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην τομή της δημοσιογραφίας/επικοινωνίας με την παιδαγωγική, που συγκροτεί το πεδίο της Παιδείας στα Μέσα (Media Education), καθώς και στους νέους γραμματισμούς που αναδύονται κι απαιτούνται στον 21ο αιώνα, όπως τον γραμματισμό στα Μέσα (Media Literacy). Τον Δεκέμβριο του 2015, η συμμετοχή του «Media Education Month» βραβεύθηκε με την 3η θέση στον διεθνή διαγωνισμό «Media & Information Literacy Educational Resource» που διοργάνωσε το κοινωφελές ίδρυμα «Evens Foundation». Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο για θέματα που αφορούν, κυρίως, την μάθηση στην εποχή της πλήρους μεσοποίησης του πολιτισμού, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Συμμετείχε ως εισηγητής σε αρκετά συνέδρια, ημερίδες κι εργαστήρια με παιδαγωγική θεματολογία στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διατηρεί δύο εκπαιδευτικά ιστολόγια: ekpaideusi.blogspot.com & medialiteracy-education.blogspot.com. Ακόμη, έχει εμπνευστεί και συν-δημιουργήσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στο γήπεδο», όπου παιδιά επισκέπτονται οργανωμένα με το σχολείο τους το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Α.Ε.Κ. Λάρνακας για να το γνωρίσουν από κοντά και ταυτόχρονα να κάνουν μάθημα σε διάφορους σταθμούς. Από το 2019 μέχρι και το 2021 επιμελούνταν την στήλη «10+1 μικρές απαντήσεις σε μεγάλες ερωτήσεις» του παιδικού περιοδικού «Παιδική Χαρά», ενώ από το 2021 ξεκίνησε τη νέα στήλη «Δέκα ΑΝ». Βρείτε περισσότεριες πληροφορίες για τον συγγραφέα στον ιστότοπό του εδώ.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση