ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γλουτένη

Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε πού κρύβεται η γλουτένη;

Ριάνα Στυλιανού

Είμαι σίγουρη πως όλοι έχετε ακούσει τον όρο gluten free από διάφορους bloggers που προωθούν το healthy lifestyle αλλά και σε διάφορα βιολογικά μαγαζιά τα οποία πουλάνε δεκάδες τρόφιμα χωρίς γλουτένη.  

Δεν πρόκειται για ένα διατροφικό trend όπως μερικοί νομίζουν, αφού υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στη γλουτένη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που να περιέχουν αυτή την ουσία. Φυσικά αν απλά θέλετε να υιοθετήσετε ή να δοκιμάσετε μια gluten free διατροφή για κάποιο χρονικό διάστημα, σας δίνουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Τι είναι η γλουτένη; 
Αρχικά, να εξηγήσουμε τι είναι η γλουτένη για να είναι όλα πιο ξεκάθαρα στο μυαλό σας. Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Αυτή η ουσία λοιπόν έχει την ικανότητα να δίνει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει, δίνοντας το αφράτο αποτέλεσμα που έχει ένα ψωμί. Επίσης χρησιμοποιείτε και ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης. 

Πού βρίσκεται η γλουτένη;
Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Επομένως, τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι περισσότερες λιχουδιές που υπάρχουν στα αρτοποιία και τους φούρνους, περιέχουν αυτή την ουσία. Επίσης η μπίρα και ορισμένα επεξεργασμένα αλλαντικά βρησκοντε σε αυτή τη κατηγορία. Εάν είστε από τα άτομα που η κοιλιά τους τείνει να φουσκώνει μετά από κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, τότε το πιο πιθανό να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. 

Δυσανεξία στη γλουτένη  
Η κοιλιοκάκη λοιπόν, είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για τη δυσανεξία σε αυτή την πρωτεΐνη. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας αντιγλιαδινικά αντισώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφετε το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου, όπου στη συνέχεια, οι τροφές να δυσκολεύονται να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η νόσος αυτή προσβάλλει κυρίως άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπόταν όπως καταλαμβάνετε, είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Κύπρο.  

Με το πέρασμα του χρόνου, το gluten free lifestyle έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πολλά και διάφορα τρόφιμα που να μην περιέχουν αυτή την ουσία. Εάν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε την γλουτένη, θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες σε κάθε τρόφιμο πριν τα αγοράσετε ή να ψάχνετε για την ένδειξη «glutrn free» πάνω στις συσκευασίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση