
Ριάνα Στυλιανού
Η μόδα ψάχνει συνεχώς νέες ιστορίες για να διηγηθεί και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να τις βρίσκει στο tennis. Το άθλημα αυτό, γνωστό για την κομψότητά του, έχει μετατραπεί σε ένα φυσικό runway. Οι clean γραμμές, οι λευκές πλισέ φούστες, τα polo tops και τα structured jackets δεν ανήκουν πια μόνο στο Wimbledon· εμφανίζονται σε editorials, βιτρίνες luxury brands και street style looks των πιο ενημερωμένων fashion lovers.
Το tennis είναι στυλ και lifestyle. Τα brands το έχουν καταλάβει καλά και το εκμεταλλεύονται.
Παιχνίδι μόδας και αθλητισμού
Η συνεργασία αθλητών και designers δεν είναι παροδική τάση, αλλά πλέον μια σταθερή στρατηγική δημιουργίας. Η Bottega Veneta, για παράδειγμα, παρουσίασε την καμπάνια “Craft is our Language”, που γιορτάζει 50 χρόνια του iconic Intrecciato δέρματος στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Lore Musetti.
Η Coco Gauff, ως η νέα γενιά αθλητριών-εικονογραφικών icons, συνεργάζεται με brands όπως New Balance και Miu Miu. Με τη New Balance δημιουργεί sneakers και sportswear γραμμές που συνδυάζουν απόδοση και street style, ενώ με τη Miu Miu εμφανίζεται σε editorial καμπάνιες, δείχνοντας πώς η αθλητική επιτυχία μεταφράζεται σε προσωπικό στυλ.
Ο Jannik Sinner, συμμετέχει σε φωτογραφίσεις και καμπάνιες της Gucci που συνδυάζουν athletic στοιχεία με tailored κομμάτια, όπως structured jackets και tailored pants, μεταφέροντας το court attitude σε high-fashion πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό, το tennis και το luxury brand storytelling ενώνονται σε μια αρμονική ισορροπία.
Ο Jack Draper έγινε πρόσφατα πρεσβευτής της Burberry, φέρνοντας το κλασικό British heritage μέσα σε ένα νεανικό athleisure context. Η παρουσία του στα social media και στα editorial photoshoots ενισχύει την εικόνα του Draper ως σύμβολο της urban sporty κομψότητας, όπου το tennis λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονο casual luxe στυλ.
Η Πελαγία Κολοτούρος, creative director της Lacoste, έχει αφήσει έντονο στίγμα στη συνεργασία με τον Novak Djokovic. Το μπουφάν που φόρεσε στον πρώτο του αγώνα στο US Open συνδυάζει αθλητική λειτουργικότητα με την κομψότητα του Lacoste heritage. Με stretch, Ultra Dry υλικά και νερό-απωθητική επιφάνεια, με λεπτομέρειες όπως το σήμα του Djokovic σε συνδυασμό με το λογότυπo του brand, το jacket μετατρέπει ένα αθλητικό κομμάτι σε fashion statement.
Τέλος, η Marta Kostyuk παρουσίασε το “Marta Dress” για το Wimbledon — ένα λευκό φόρεμα εμπνευσμένο από τη νυφική αισθητική αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του court. Το φόρεμα αποτελεί παράδειγμα του πώς η προσωπική αφήγηση μιας αθλήτριας, η αισθητική της και η ταυτότητά της μπορούν να γίνουν μέρος της στρατηγικής branding ενός αθλήματος, προσδίδοντας στο tennis χαρακτήρα και μοναδικό στυλ.
@wilson
Serena Williams: η απόλυτη περίπτωση όπου μόδα και αθλητισμός συναντώνται
Η Serena Williams παραμένει icon. Από τα τολμηρά catsuits στα courts μέχρι τις συνεργασίες με Nike, Off-White και Stuart Weitzman, έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια της athletic femininity. Τα εξώφυλλα σε Vogue, Harper’s Bazaar και Elle δείχνουν ότι οι αθλήτριες είναι και fashion icons.
Πιο πρόσφατα, η Serena πρωταγωνίστησε στην καμπάνια της SKIMS, αποδεικνύοντας ότι το body confidence και η δύναμη της γυναίκας δεν περιορίζονται στο στάδιο αλλά είναι lifestyle. Η συνεργασία αυτή σφράγισε την είσοδό της στον κόσμο του fashion legacy, δίνοντας παράλληλα παράδειγμα για το πώς οι αθλήτριες μπορούν να σταθούν δίπλα σε supermodels και luxury ambassadors.
Γιατί το tennis είναι τόσο δημοφιλές στη μόδα
Το tennis συνδυάζει καθαρότητα γραμμών, συμμετρία και έλεγχο -στοιχεία που αγαπούν οι σχεδιαστές. Το λευκό, συνώνυμο της καθαρότητας και διαχρονικότητας, δίνει χώρο για πειραματισμό σε φόρμες και υφές. Τα πλισέ skirts, τα ribbed tops, τα structured jackets και οι knee-high κάλτσες έχουν γίνει staples όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και στις πασαρέλες.
Chanel, Lacoste και Dior έχουν ενσωματώσει tennis στοιχεία σε ready-to-wear και city looks, ενώ luxury brands βλέπουν πια το tennis ως επέκταση του DNA τους.
Off-court style
Οι εμφανίσεις των αθλητών εκτός γηπέδου έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία. Προπονήσεις, pre-match αφίξεις και airport looks σχολιάζονται στα fashion blogs και social media. Η Naomi Osaka, για παράδειγμα, συνεργάζεται με Louis Vuitton και Nike, προωθώντας μια πιο streetwear εκδοχή της tennis αισθητικής.
Είναι λοιπόν το tennis η νέα πασαρέλα;
Η απάντηση μάλλον είναι ναι -αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν πρόκειται απλώς για ένα άθλημα που “φοριέται” στη μόδα, αλλά για μια νέα πλατφόρμα έκφρασης, όπου το performance συναντά το prestige. Κάθε forehand, κάθε serve, κάθε outfit -από Serena μέχρι Coco Gauff- δείχνει ότι η μόδα δεν χρειάζεται runway. Αρκεί ένα baseline για να γίνει statement.