
Ριάνα Στυλιανού
Ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και πρακτικές λύσεις για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνες, ενώ ταιριάζει εύκολα σε σαλάτες, σάντουιτς και ελαφριά γεύματα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, κρύβει και κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή.
Οι βασικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε
Υδράργυρος
Ο τόνος, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες ποικιλίες όπως ο albacore (white tuna), μπορεί να περιέχει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Η υπερβολική κατανάλωση είναι επιβαρυντική για το νευρικό σύστημα, ειδικά σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά. Αντίθετα, οι κονσέρβες με light tuna (skipjack) περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου και θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή.
Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Πολλές κονσέρβες περιέχουν αλάτι ως μέσο συντήρησης. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Προτίμησε τόνο με ένδειξη “low sodium” ή ξέπλυνε τον τόνο πριν τον καταναλώσεις.
Συντηρητικά και πρόσθετα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει μόνο τόνο, νερό ή λάδι και αλάτι. Ωστόσο, ορισμένες μάρκες προσθέτουν συντηρητικά ή γλουταμινικό νάτριο (MSG), κάτι που μειώνει τη διατροφική του αξία.
Λάδι ή νερό;
Τόνος σε λάδι: Πιο γευστικός, αλλά με περισσότερες θερμίδες και λίπος.
Τόνος σε νερό: Ελαφρύτερος και χαμηλότερος σε θερμίδες – καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
BPA στις κονσέρβες
Παρόλο που πολλές εταιρείες έχουν στραφεί σε BPA-free συσκευασίες, ορισμένες κονσέρβες εξακολουθούν να περιέχουν αυτή τη χημική ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές. Αξίζει να ελέγχετε την ετικέτα.
Πώς να απολαύσετε τον τόνο με ασφάλεια
Επιλέξτε light tuna (skipjack) αντί για albacore.
Μην καταναλώνετε περισσότερες από 2–3 κονσέρβες την εβδομάδα.
Προτιμήστε τόνο σε νερό και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Ελέγχετε τις συσκευασίες για την ένδειξη BPA-free.
Εναλλάσσετε τον τόνο με άλλα θαλασσινά ή ψάρια, ώστε να μειώνετε την έκθεση σε υδράργυρο.
Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να είναι μια υγιεινή, πρακτική και οικονομική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και να γίνεται σωστή επιλογή προϊόντων. Με λίγη προσοχή στην ετικέτα και ποικιλία στη διατροφή, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του χωρίς να ανησυχούμε για τους πιθανούς κινδύνους.