ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι, λευκό πουκάμισο και mules

«Δίπορτο»: Η υπόγεια ταβέρνα-θρύλος της Αθήνας που μαγεύει τον κόσμο

Το πιο «μυστικό» κουτούκι της Αθήνας κρυμμένο σε ένα υπόγειο 150 ετών, σερβίρει αυθεντικές γεύσεις, ιστορίες και παράδοση που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, εκεί όπου η ιστορία της πόλης ξετυλίγεται σε κάθε πλακόστρωτο σοκάκι και η μυρωδιά της ρετσίνας αναμειγνύεται με την παράδοση, υπάρχει ένα μέρος που μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Σωκράτους και Θεάτρου γωνία, χωρίς ταμπέλα και χωρίς ίχνος «μοντέρνας αισθητικής», ένα στενό κατηφορικό σκαλοπάτι σε οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο, το «Δίπορτο», την υπόγεια ταβέρνα που εδώ και δεκαετίες θεωρείται μυστικό αλλά πλέον αποθεώνεται διεθνώς.

Photo By @vaggvath_official On Instagram

Από το 1950… ίδιο και απαράλλαχτο

Κατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια, αφήνεις πίσω σου την πολύβουη Αθήνα και ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο. Στο εσωτερικό του «Δίπορτου», τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’50, οι λαδόκολλες στα τραπέζια, τα βαρέλια της ρετσίνας, ο μαρμάρινος νεροχύτης στο βάθος, οι χαρτοπετσέτες που είναι κομμάτια χαρτιού και τα κιτρινισμένα αποκόμματα εφημερίδων στους τοίχους. Εκεί, ανάμεσα στα κάδρα, φιγουράρουν και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη, ο οποίος λέγεται εμπνεύστηκε μερικά από τα έργα του εδώ, στην «υπόγεια ταβέρνα» των «Μοιραίων».

Photo By @sofia_robola On Instagram

Μια αυθεντική εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη

Το «Δίπορτο» είναι η επιτομή της ελληνικής φιλοξενίας και της αυθεντικής εμπειρίας. Δεν θα βρεις μενού πολυσέλιδο, ούτε σερβιτόρους με στολές. Ο κυρ Μήτσος, ο ακούραστος οικοδεσπότης που έχει περάσει πάνω από 50 χρόνια στη μικρή αυτή ταβέρνα, σερβίρει ο ίδιος τα πιάτα με την ίδια αγάπη και πειθαρχία που είχε από τότε που ήταν… μπακαλόγατος. Το φαγητό είναι τόσο απλό όσο και ανεπανάληπτο, φάβα, ρεβίθια, γιγάντες, σαρδέλες, χόρτα, κοφτό μακαρονάκι με σουπιά. Πιάτα λιτά, μαγειρεμένα με ψυχή, που έρχονται στο τραπέζι σου πριν προλάβεις να τελειώσεις την πρώτη γουλιά από το κρασί σου.

Photo By @angelosrentoulas On Instagram

Σε ένα από τα εννέα τραπεζάκια της ταβέρνας μπορεί να βρεθείς να τρως δίπλα σε ψαράδες και μανάβηδες της Βαρβακείου, σε ηθοποιούς και γκαλερίστες, σε επιχειρηματίες με κοστούμια ή σε νεαρούς που αγαπούν τις vintage εμπειρίες. Ανάμεσά τους και ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Αμερικανοί που το ανακάλυψαν από τα βίντεο του διάσημου food youtuber Mark Wiens, Ιάπωνες που απαθανατίζουν κάθε λεπτομέρεια με τον φακό τους, και Ισραηλινοί που ταξίδεψαν στην Αθήνα μόνο και μόνο για να φάνε εδώ.

Ο αστικός μύθος λέει ότι το «Δίπορτο» είναι η ίδια υπόγεια ταβέρνα στην οποία αναφέρεται ο Βάρναλης στους «Μοιραίους»: «Μες στην υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…». Και πράγματι, αυτό το μικρό υπόγειο δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας, μια εμπειρία που κουβαλάει την ψυχή της παλιάς Αθήνας.

Ίσως γι’ αυτό η ταβέρνα αυτή αποθεώνεται από διεθνή μέσα, food bloggers και ταξιδιώτες. Γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, το «Δίπορτο» μένει ίδιο και αυτό είναι το μεγαλύτερό του κατόρθωμα.

Photo By @drakakig On Instagram

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X