ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: κολάν, sweatshirt και oversized blazer
 

«Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας» της Ισμήνης Παφίτη

Ένα καλό παιδικό βιβλίο είναι πάντα ικανό να ξυπνήσει τον παιδικό ενθουσιασμό, να φέρει στο νου παιδικές αναμνήσεις που γλυκαίνουν την καρδιά του καθενός.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Εκδ. Άνω Τελεία

Σελ. 72 

Τα πουλιά που ταξιδεύουν πρoς τον ήλιο
δεν τυφλώνονται από το φως του,
δεν σκιάζονται απ’ την πνοή του ανέμου.
Ακολουθούν αυτό που η μοίρα τούς προτάσσει,
κάνοντας παζάρια και συμφωνίες με το άπειρο.
Προχωρούν όλα μαζί βλέποντας μπροστά
έστω κι αν εμπόδια σαν σκιάχτρα τα τρομάξουν στην πορεία.
(απόσπασμα, σελ. 48)

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Απριλίου, γενέθλιος μέρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Μια αγαπημένη μέρα για τους λάτρεις του παιδικού βιβλίου αφού είναι μια μέρα που δίνει την αφορμή να στριμώξουμε λίγο ακόμα τα βιβλία στα ράφια της βιβλιοθήκης μας ώστε να κάνουμε λίγο χώρο για άλλο ένα παιδικό βιβλίο που θα κάνει το παιδί που κρύβεται μέσα μας να σκιρτήσει από χαρά.

Τι κι αν είσαι 1,11,21...51 ή 101...ένα καλό παιδικό βιβλίο είναι πάντα  ικανό να ξυπνήσει τον παιδικό ενθουσιασμό, να φέρει στο νου παιδικές αναμνήσεις που γλυκαίνουν και πλημμυρίζουν συγκίνηση και νοσταλγία την καρδιά του καθενός. Ένα τέτοιο, είναι και το βιβλίο «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας» της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Ισμήνης Παφίτη.

Η ιστορία της είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ευκολοδιάβαστη. Κυλά γοργά και διασκεδαστικά. Μεταφέρει τον αναγνώστη της οκτώ αιώνες πίσω και προσφέρει, χωρίς να γίνεται βαρετή και κουραστική, πληροφορίες για την εποχή όπου αναφέρεται. Πληροφορίες που αφορούν την Αρχιτεκτονική, τη θέση της γυναίκας, τις κοινωνικές τάξεις, την καθημερινότητα σ’ενα παλάτι, ακόμα τη μαγειρική και τη βοτανολογία. Αναφέρεται σε μια εποχή όπου ο Πάπας (1227 ως το 1241) Γρηγόριος Θ’ ενοχοποίησε τις γάτες ως προσωποποίηση του διαβόλου και διέταξε τον αφανισμό τους με διάγγελμα του 1233, ενώ την ίδια εποχή, αυτή του σκοταδισμού, βρισκόταν σε εξέλιξη και το κυνήγι μαγισσών το οποίο αργότερα θα σύρει στον θάνατο χιλιάδες γυναίκες. Οι ήρωες της ιστορίας της Παφίτη μεταφέρονται σε μια εποχή όπου κυριαρχούνταν από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις μια εποχή που απουσίαζαν ή παρακάμπτονταν η λογική και η επιστημονική γνώση.

Το κείμενο είναι απλό και εύκολα κατανοητό. Έχει σπιρτάδα, έξυπνη πλοκή, φαντασία, χιούμορ και ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη του με αμείωτο το ενδιαφέρον.

H μαύρη γάτα που σεργιανίζει στις σελίδες του προσδίδει έξυπνα στην εικαστικότητα της έκδοσης.

Είναι κατάλληλο για παιδιά από 8 που θα το διαβάσουν μόνα τους ή και μικρότερα που θα το ακούσουν από κάποιον μεγαλύτερο. Σίγουρα είναι ευχάριστη η ανάγνωσή του και από κάποιον ενήλικα που αγαπά τα παιδικά βιβλία, τη φρεσκάδα και την αθωότητά τους. Ο εκδοτής του το συστήνει για τις ηλικίες 10 με 14. Εγώ το απόλαυσα και το συστήνω με χίλια στον καθένα που θέλει να αγοράσει και να διαβάσει ένα παιδικό βιβλίο για να τιμήσει την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! 

Αναζητήστε το βιβλίο στα Βιβλιοπωλεία Parga εδώ 

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Ο κ. Φίλιππος συνέχισε: «Ο καθρέφτης αυτός ανήκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του Κάστρου, τον άρχοντα Γκοντίν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος εγκαταστάθηκε εδώ περί το έτος 1230 μ.Χ. Ο δε τοπικός θρύλος αναφέρει πως το συγκεκριμένο δωμάτιο παρέμενε πάντα κλειδωμένο και κανείς δεν είχε πρόσβαση, παρά μόνο ο εκάστοτε άρχοντας. Κάποια παράξενα περιστατικά είχαν συμβεί και ο Γκοντίν προτιμούσε να το κρατά κλειστό, πράγμα που τήρησαν και οι επόμενοι ιδιοκτήτες του κάστρου. Για αιώνες, κανείς -ή σχεδόν κανείς- δεν είχε πατήσει το πόδι του εδώ μέσα.» Το ακροατήριο έβγαλε ένα επιφώνημα δέους. «Συγγνώμη, κύριε, τι ακριβώς εννοείτε ως παράξενα περιστατικά;» ρώτησε ο Χάρης. «Εξαφανίσεις προσώπων...» απάντησε συνωμοτικά ο κ. Φίλιππος με μισόκλειστα μάτια, σχεδόν συλλαβίζοντας τις λέξεις και προσδίδοντας στη φράση μια επιτηδευμένη δραματικότητα.

Η Ισμήνη Παφίτη γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία, όπου εργάζεται ως αρχιτέκτων μηχανικός. Παράλληλα φωτογραφίζει, γράφει μικρές ιστορίες και συμμετέχει σε δράσεις για το περιβάλλον. Είναι μέλος της Mensa. Έχει τρεις γιους, στους οποίους έχει διηγηθεί δεκάδες δικά της παραμύθια με ανομολόγητο σκοπό να τους κοιμίσει (με μεγάλη αποτελεσματικότητα, κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να αναφέρεται εδώ).

Το νεανικό διήγημά της «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας» έλαβε το Α' βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου για το έτος 2019. Δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Άνω Τελεία».  

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση