ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Θα σε περιμένω πάντα» της Γιόλας Σιαμαρία-Θεοδοσίου

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις!

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

«Θα σε περιμένω πάντα» της Γιόλας Σιαμαρία-Θεοδοσίου

Εκδ. Τελεία

σελ. 646

«Απόγευμα οδηγώντας από τη Λευκωσία προς την Αμμόχωστο χωρίς άλλες δεσμεύσεις άφηνε το βλέμα του να πλανιέται στα θερισμένα χωράφια, που τα ζέσταινε ο ήλιος. Η ζέστη έκαιγε τις πέτρες. Η ζέστη που κάθε μέρα έπνιγε τον τόπο όλο, περισσότερο αιωρούνταν σαν λαμπερή σκόνη στον αέρα. Τα τζιτζίκια ξεκούφαιναν την φύση με το αδιάκοπο τερέτισμά τους, ενώ τα πουλιά πετούσαν κάνοντας βόλτες ανάμεσα στα λυγερόκορμα κυπαρίσσια και τις φοινικιές που θρόιζαν σιωπηλά με τα κλαδιά τους απλωμένα σαν φτερούγες πουλιών.» (Απόσπασμα σελ. 177)

Το μυθιστόρημα «Θα σε περιμένω πάντα» είναι το δεύτερο στη σειρά μυθιστόρημα της τριλογίας της Γιόλας Σιαμαρία-Θεοδοσίου. Έχει προηγηθεί το μυθιστόρημα «Κι αυτό θα περάσει*» που αγαπήθηκε από το κυπριακό αναγνωστικό κοινό ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία το τρίτο για να ολοκληρωθεί η τριλογία.

Παρόλο που δε διάβασα το πρώτο βιβλίο της τριλογίας και ξεκίνησα με το δεύτερο, δεν είχα κενά στην ιστορία και μπορούσα να το παρακολουθήσω ευχάριστα. Άρα, μπορούμε να πούμε πως ενώ πρόκειται για τριλογία το κάθε βιβλίο μπορεί να σταθεί και μόνο του. 

Το σπουδαιότερο που καταφέρνει η συγγραφέας μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας της είναι, η παράλληλη αναφορά στα ιστορικά πεπραγμένα από την εποχή της αγγλοκρατίας και του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι και τις διακοινοτικές φασαρίες του 1963 ενώ φθάνει μέχρι λίγο πριν την τουρκική εισβολή του 1974 που μας αφήνει να υποψιαστούμε τι μας επιφυλάσσει το τρίτο βιβλίο.

Έχουμε ένα μυθιστόρημα με πληθώρα καλοχτισμένων μεστών χαρακτήρων που κινούνται μέσα σε ένα τόπο με έντονα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τις ζωές τους, τον τρόπο σκέψης τους, τα συναισθήματά τους και την εξέλιξή τους μέσα στην ιστορία. Οι περιγραφές για την εξωτερική εμφάνιση του κάθε χαρακτήρα είναι το ίδιο ουσιαστικές και σημαντικές, για τη συγγραφέα, όσο και οι εσωτερικές, οι περιγραφές των στοιχείων του χαρακτήρα τους και της συναισθηματικής τους κατάστασης. Κατορθώνει δηλαδή, η συγγραφέας, να δημιουργήσει με αρτιότητα τους χαρακτήρες της και να τους στήσει μπροστά στα μάτια μας να δρουν κινηματογραφικά σαν φιγούρες, σαν φυσιογνωμίες που έχουμε δει κάπου, που έχουμε γνωρίσει. Αισθανόμαστε πως έχει φυσήξει και τους έδωσε πνοή.

Η ιστορία εκτυλίσσεται μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με εξαιρετικές περιγραφές του χώρου, των οικοδομημάτων, των δρόμων, της φύσης και του περιβάλλοντος γενικότερα η συγγραφέας καταφέρνει περίτεχνα να μας μπάζει αβίαστα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί/περιγράφει σε κάθε περίπτωση. Έχουμε την αίσθηση του χώρου και της ατμόσφαιρας που επικρατεί. Μας πλημμυρίζουν οι μυρωδιές, αισθανόμαστε τη βροχή, χαιρόμαστε το χιόνι, μας καίει ο ήλιος. 

Εκτός από τις καταπληκτικές περιγραφές της διακόσμησης των εσωτερικών χώρων, που πως μπορούσαν να παραλειφθούν άλλωστε αφού, η συγγραφέας, είναι και διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου, αγάπησα το ενδιαφέρον της να μας δώσει με λεπτομέρεια τις ενδυματολογικές περιγραφές των χαρακτήρων της. Την ποιότητα και την υφή των υφασμάτων, τα χρώματα και την κάθε λεπτομέρεια μέσα από τη δική της στυλιστική άποψη αλλά και της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία της.

Πρόκειται για ένα αξιόλογης γραφής μυθιστόρημα που διάβασα ευχάριστα με μεγάλο ενδιαφέρον. Διάβασα τις 646 σελίδες του εξαιρετικά γρήγορα έχοντας πάντα την αίσθηση πως μπροστά στα μάτια μου ξεδιπλώνονταν εικόνες κινηματογραφικής ταινίας εποχής και ενώ συνειδητοποιούσα πως φθάνει το τέλος ήθελα λίγο ακόμα. Όσο θα περιμένω το τρίτο σίγουρα θα κλέψω λίγο χρόνο για να διαβάσω και το πρώτο βιβλίο.

Αναζητήστε το βιβλίο στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Η Δάφνη και ο Δημήτρης θα βρεθούν για μια ακόμη φορά μπροστά από μεγάλες εκπλήξεις. Μέσα στην αναμπουμπούλα που επικρατεί στο νησί, με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, εμφανίζεται απρόσμενα ο χαμένος νεανικός της έρωτας ο Τζέισον. Το παρελθόν τους ακολουθεί και τους στιγματίζει... Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα αλλάξουν συνθέμελα τη ζωή όλων τους.Η μικρή τους κόρη η Ιόλη θα γνωρίσει και θα γίνει φίλη με την Τζούλη μια συνομήλικη της αγγλιδούλα, κόρη Άγγλου αξιωματικού. Η ανεξαρτησία όμως του νησιού θα ανατρέψει τις ζωές τους και την εξέλιξη της φιλίας τους.Πολλά και απρόσμενα είναι τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα διαμορφώσουν μια εντελώς νέα κατάσταση στη ζωή των ηρώων.

*Η περιγραφή από το οπισθόφυλλο του πρώτου μυθιστορήματος της τριλογιάς: H Δάφνη μια νεαρή κύπρια δασκάλα ονειρεύεται γεμάτη αισιοδοξία πως, όπως είναι η μέχρι τώρα προστατευμένη και ευτυχισμένη ζωή της, έτσι θα συνεχίσει, στρωμένη με ροδοπέταλα. Μέχρι που απρόσμενα γνωρίζει και ερωτεύεται τον Τζέισον, έναν άγγλο φοιτητή της αρχαιολογίας.Τη γνωριμία τους δε βλέπει με καλό μάτι μια παιδική φίλη του Τζέισον που θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και μέσο που της προσφέρεται, να κατακτήσει την καρδιά του.Με φόντο την δίνη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η ίντριγκα για την επικράτηση, και η ποθητή προτίμηση του και από τις δυο νεαρές, είναι ανατρεπτική για τη ζωή όλων καθώς οι ανησυχίες, η θλίψη και η απόγνωση γρήγορα γίνονται βίωμα όλων των ηρώων.

Για τη συγγραφέα: Γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση στην Αθήνα όπου έζησε την χούντα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο έζησε την εισβολή και βίωσε την προσφυγιά. Μαζί με την οικογένειά της εγκατασταθήκανε στη Λευκωσία. Αφότου παντρεύτηκε απέκτησε δυο παιδιά και ζει στο Στρόβολο. Εργάστηκε ως διακοσμήτρια και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ακουαρέλας. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου φίλων της βιβλιοθήκης Στροβόλου.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση