ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

I'm a Barbie girl in a Barbie world

Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς για τον εαυτό σου

Αφροδίτη Δερματά

Αφροδίτη Δερματά

Η πρώτη μου γνωριμία με τις Μπάρμπι ήταν στα εννιά μου χρόνια. Μου τις σύστησε η φίλη μου η Αντιγόνη ένα καλοκαίρι που έκανα διακοπές στη Ρώμη. Μάλιστα, μου χάρισε μια παλιά δικιά της, με δέρμα λίγο μαύρο από την κακομεταχείριση, και με μαλλί τζίβα από τα λουσίματα, παρ’ όλα αυτά με έκανε πολύ ευτυχισμένη. Μέχρι τότε στην Ελλάδα ξέραμε τις Μπίμπι-Μπο. Οι Μπίμπι-Μπο ήταν στρογγυλοπρόσωπες, ξανθές, ευπαθείς και γενικά ιδιαίτερα φιλάσθενες. Πάντα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ελλόχευε ο κίνδυνος να φύγει κάποιο χέρι ή κάποιο πόδι και χρειαζόταν να γνωρίζεις από χειρουργικές επεμβάσεις για να μπορέσεις να τα ξαναβάλεις πίσω. Στην προκειμένη τα χειρουργεία αναλάμβανε ο πατέρας μου. Άλλες φορές ο ασθενής έβγαινε νικητής και άλλες όχι.

Την πρώτη μου καινούργια Μπάρμπι μού την αγόρασαν οι γονείς μου ένα χρόνο αργότερα από ένα μαγαζί με παιχνίδια στο Ναύπλιο.  Ήταν η Μπάρμπι αερόμπικ ή αλλιώς στα ελληνικά Βαρβάρα αερόμπικ.  Φορούσε ολόσωμη μπλε φόρμα λίκρα και είχε και μια κορδέλα γυμναστηρίου στα μαλλιά. Πέρασα τη μισή παιδική ζωή μου σκηνοθετώντας τη ζωή των Μπάρμπι μου. Όλα διαδραματίζονταν στο πάτωμα: ίντριγκες, δολοπλοκίες, παθιασμένοι έρωτες, χωρισμοί, γάμοι, γεννήσεις, βαφτίσεις και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Κάποιες φορές κάναμε και ανταλλαγές ρούχων με φίλες μου και συνήθως ήμουν η ριγμένη. Είχα αυτή τη μοναδική ιδιότητα να δίνω τα καλά ρούχα και να παίρνω τα πατσαβούρια. Δεν ήμουν όμως και τόσο αθώα, οφείλω να ομολογήσω ότι πολλές φορές υπέκυπτα στον πειρασμό και έβαζα στην τσέπη με τρόπο κανένα μικροσκοπικό μπλουζάκι από καμιά φίλη μου που ήξερα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρει ποτέ χαμπάρι. Γενικά οι Μπάρμπι μου ζούσαν μια έντονη ζωή αλλάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με την περίσταση. Κεν δεν είχα, οπότε τη θέση του την έπαιρνε η πιο παλιά Mπάρμπι, την οποία κούρευα με την ψιλή προκειμένου να μπορεί να γίνεται πειστική στον ρόλο της.

H Bαρβάρα, που λες, ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Από τη μια ήταν μια επαναστάτρια, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, χειραφετημένη, αυτόνομη με το αυτοκίνητό της, το σπίτι της, την πισίνα της, το τροχόσπιτό της και τη δουλειά της, από την άλλη ήταν μια γυναίκα η οποία έμοιαζε σε μια άλλη γυναίκα που έμοιαζε σε μια άλλη γυναίκα, που έμοιαζε σε μια άλλη γυναίκα και που όλες μαζί ανήκαν σε μια συγκεκριμένη φυλή. Η εν λόγω φυλή αποτελούνταν από ξανθές γυναίκες, με τεράστιες βλεφαρίδες, με μέση δαχτυλίδι, στητό στήθος και μακριά καλλίγραμμα πόδια.

Μεγαλώνοντας αρκετά συνειδητοποίησα ότι η αθώα, υπεράνω πάσης υποψίας κούκλα έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στη διαμόρφωση της κοινωνίας, επηρεάζοντας μια ολόκληρη γενιά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Μπορεί η αυτόνομη χειραφετημένη προσωπικότητά της να έγινε παράδειγμα προς μίμηση οδηγώντας τις γυναίκες να βρουν κι άλλους ρόλους πέρα απ’ αυτόν της νοικοκυράς και της μαμάς. Εντούτοις, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης που η Ιωάννα δεν αισθάνεται και πολύ ερωτική με τα κιλά της εμμηνόπαυσης και τα παχάκια γύρω από την κοιλιά της, που η Μαρία δεν φοράει φούστες γιατί πιστεύει ότι έχει χοντρές γάμπες, που η Μαριλένα έχει κάψει τα καστανά πανέμορφα μαλλιά της από το οξυζενέ προκειμένου να γίνει ξανθιά και που η Νάντια έχει καταστρέψει τις πραγματικές της βλεφαρίδες προκειμένου να στερεώσει πάνω τις ψεύτικες. Έτσι, λοιπόν, η βιομηχανία της ομορφιάς και οι ψυχαναλυτές κατά κάποιο τρόπο ήπιαν κρασί στο όνομα της Μπάρμπι.  

Ο κόσμος, όμως, άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι κούκλες. Εν έτει 2020, οι Μπάρμπι γίνονται κοντές, μελαχρινές, με κοντά μαλλιά χωρίς μαλλιά, με καμπύλες, με διαφορετικούς σωματότυπους, με άλλα χρώματα δέρματος, με λεύκη, ακόμα και με κινητικά προβλήματα. Η Μπάρμπι του σήμερα προσαρμόζεται και υμνεί το ανόμοιο και αυτό είναι αισιόδοξο διότι η νέα γενιά δεν θα εγκλωβιστεί στην εικόνα της αλαβάστρινης κούκλας με τα ψηλά πόδια, τη μέση δαχτυλίδι και τα ξανθά μαλλιά. Η νέα γενιά θα καταρρίψει πανηγυρικά τα στερεότυπα και θα τιμήσει την ομορφιά της διαφορετικότητας, το χρωστάει άλλωστε σε ένα πληγωμένο παρελθόν γεμάτο με ενοχικές, ανόμοιες, μη Βarbie, πολύχρωμες γυναίκες.

Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς για τον εαυτό σου. Σωκράτης
 

Αφροδίτη Δερματά: Τελευταία Ενημέρωση