ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Tελικά…It’s not your f@@@ business

Αφροδίτη Δερματά

Αφροδίτη Δερματά

Η ιστορία πίσω από τα τραγούδια

Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης αποφάσισε να βάλει ένα οριστικό τέλος στον παράνομο δεσμό του με την Μαρίκα Νίνου, της έγραψε ένα τραγούδι. Αυτή ανίδεη για τις προθέσεις του και χωρίς να έχει διαβάσει τους στίχους μπήκε μέσα στο στούντιο για ηχογράφηση. Όταν άρχισε να το διαβάζει συνειδητοποίησε πως δεν είναι ένα απλό τραγούδι αλλά ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα που έπρεπε η ίδια να ερμηνεύσει. Ένας παράνομος έρωτας με μεγάλο πάθος και πολλές εντάσεις έφτασε κι επίσημα στο τέλος του.  Η Νίνου σταμάτησε απότομα να τραγουδάει και έφυγε από το στούντιο για να μην την δουν να κλαίει. Έπειτα από λίγες ώρες επέστρεψε και ερμήνευσε το τραγούδι μόνο μια φορά. Το είπε τέλεια. Είναι αυτό που τελικά ηχογραφήθηκε. Λένε πως αν προσέξει κάποιος καλά την ερμηνεία της υπάρχουν φορές που η φωνή της έχει ένα φυσικό λυγμό.

Οι στίχοι έλεγαν:

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα
του χωρισμού μας έφτασε η ώρα
μπορεί και για τους δυο να ‘ναι καλύτερα
ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα

https://www.youtube.com/watch?v=EXZ4T9XSu5Y 

Η ιστορία πίσω από τους ανθρώπους

Η Μαρίκα Νίνου ήταν μια Αρμένισα που γεννήθηκε το 1922 σε ένα καράβι που μετέφερε τους γονείς της από την Σμύρνη στην Αθήνα. Η Μαρίκα μεγάλωνε και δεν έμοιαζε με τα άλλα παιδιά. Αντί να κεντάει και να ράβει όπως έκαναν τα κορίτσια της ηλικίας της, αυτή μάθαινε μαντολίνο και τραγουδούσε. Πνεύμα ανήσυχο, πληθωρική προσωπικότητα, δεν ήταν από τις γυναίκες που έμοιαζαν.  Στη ζωή της γνώρισε μεγάλη επιτυχία και κρίθηκε αυστηρά. Κρίθηκε όπως η Αντριάνα που χώρισε με τον Μίλτο μετά από 13 χρόνια γάμου με δυο παιδιά, λένε ότι τα έχει με τον γυμναστή της. Όπως ο Αντρέας που είναι παντρεμένος με την Ελένη και λένε όμως ότι είναι γκέι. Όπως η Χριστίνα που τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά στη δουλειά και όλοι  λένε ότι είναι αλκοολική. Όπως ο Γιώργος που έφαγε όλα του τα λεφτά στο καζίνο και όλοι λένε ότι είναι απατεώνας και καταχράστηκε τα χρήματα της δουλειάς του και σύντομα θα μπει φυλακή .Όπως ο Νίκος που απατάει την Κατερίνα με μια συνάδελφό του, όπως η Γιώτα που είναι μυθομανής, όπως ο Παναγιώτης που λένε έχει παράλληλες σχέσεις και ότι αυτή την περίοδο βγαίνει με τρεις. Όπως την Μαρία που λένε ότι την κακοποιεί ο άντρας της αλλά αυτή είναι αδύναμος χαρακτήρας και φοβάται να φύγει .

Πάντα μ’ άρεσε να ψάχνω τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια και πίσω από τα βλέμματα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων.  Όχι ότι μπορώ πάντα να δικαιολογήσω συμπεριφορές,  απλά  ένα πράγμα προσπαθώ…να μην κρίνω.  Κάποιος είπε «Πριν κρίνεις κάποιον άνθρωπέ μου, κάνε μία στάση στα άδυτα της ψυχής του. Πέρασε από τα σοκάκια της καρδιάς του. Βάδισε στο παρελθόν του. Φτάσε μέχρι το παρόν του. Και ακολούθησε βήμα με βήμα την διαδρομή του.»

Πριν λοιπόν σκορπίσεις το δηλητήριο σου, πριν κουτσομπολέψεις σκέψου το διπλά.  Ποτέ δεν ξέρεις με πόσα θηρία παλεύει ο καθένας και πόσες μάχες έχει αντέξει. Μην κατακρίνεις κανέναν αν δεν έχεις επίγνωση της δικής του ουσίας. Αν δεν ξέρεις τι ιστορία κρύβει το βλέμμα του.  

Είμαστε άνθρωποι γεμάτοι πάθη, λάθη και αδυναμίες. Το ότι κάποιος δεν ταιριάζει με τα δικά μας πιστεύω δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερος από εμάς. Αντί να σταθούμε απέναντι του μπορούμε να τον πλησιάσουμε να σταθούμε δίπλα του, να περπατήσουμε τα βήματα του και να δούμε λίγο τον κόσμο με τα δικά του μάτια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις την ανάγκη να ασκήσεις κριτική σε κάποιον κάνε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό σου, και μια βουτιά στα δικά σου ενδότερα. Βελτίωσε τις δικές σου αδυναμίες, επικεντρώσου στα δικά σου λάθη και έχε στο νου σου ότι κανείς δεν  γεννιέται τέλειος  και ούτε πρόκειται να φτάσει ποτέ στην τελειότητα. Εντούτοις «δουλεύοντας» τον εσωτερικό σου κόσμο δημιουργείς αντισώματα στην κριτική των άλλων. Έτσι ακόμα κι αν βρεθείς στο επίκεντρο της κατάκρισης γνωρίζοντας την δύναμη που έχει ο εαυτός σου θα ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό που πιστεύεις ή αυτό που έπραξες είναι σωστό για εσένα ακόμα κι αν κάποιος μέσα από την κριτική του θέλει να σου δημιουργήσει αμφιβολίες και ανασφάλειες. Άσε λοιπόν την Μαρίκα, την Αντριάνα, τον Μίλτο και τον Νίκο και ασχολήσου με εσένα! Περιποιήσου το μέσα σου! Ομόρφυνέ το και θα δεις πόσο όμορφος θα γίνει ο κόσμος γύρω σου.  

Να καλλιεργήσεις αυτό για το οποίο το κοινό σε επικρίνει. Αυτό είναι πραγματικά ο εαυτός σου.
Ζαν Κοκτώ, 1889-1963, Γάλλος καλλιτέχνης






ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Αφροδίτη Δερματά: Τελευταία Ενημέρωση