ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Η Αφροδίτη Δερματά μάς προτείνει 2 βιβλία και 2 ταινίες που θα μας καθηλώσουν

Ενδιαφέρουσες ταινίες και βιβλία μπορούν να δώσουν άλλο νόημα στα βράδια μας και να γίνουν όχημα απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Αφροδίτη Δερματά

Αφροδίτη Δερματά

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας μεταβατικός! Από την χαλαρότητα και την έντονη κοινωνικότητα των διακοπών καλούμαστε να επιστρέψουμε στην ρουτίνα μας, να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να ξαναμαζευτούμε στο καβούκι μας. Όχι ότι είναι κακό αυτό, μόλις περάσουν οι κρίσιμες δυο εβδομάδες μετά τις διακοπές και προσαρμοστούμε στην κανονικότητα μας, τότε δεν μας μένε άλλη λύση από το να απολαύσουμε την φθινοπωρινή ηρεμία.  Ενδιαφέρουσες ταινίες και βιβλία μπορούν να δώσουν άλλο νόημα στα βράδια μας και να γίνουν όχημα απόδρασης από την δύσκολη καθημερινότητα.

Φέτος το καλοκαίρι δεν είμαι πολύ περήφανη για την ποσότητα των βιβλίων που διάβασα εντούτοις ξεχώρισα δυο και σας τα προτείνω. Το πρώτο είναι το «Άγιο Αίμα» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Μου έπεσε λίγο βαρύ για καλοκαίρι αλλά είναι ότι πρέπει για αυτήν την εποχή. Το Άγιο Αίμα μας ταξιδεύει 200 χρόνια πίσω,  στις τραγικές μέρες του  ξεσηκωμού των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Ένα βιβλίο το οποίο προσεγγίζει την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την καθημερινότητα και την ζωή των απλών ανθρώπων, του λαού κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της Παλιγγενεσίας. ;Oπως σε όλα του τα μυθιστορήματα , έτσι και σ αυτό,  ο Παπαθεοδώρου πλαισιώνει τους άσημους πρωταγωνιστές του με γνωστές ιστορικές προσωπικότητες. Οι ιστορίες διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με έναν μαγικό τρόπο από την μέση του βιβλίου και έπειτα καταφέρνει να ενώσει τις κλωστές των ζωών των πρωταγωνιστών ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον αναγνώστη οδηγώντας τον σε μικρές στιγμές κάθαρσης. 


Το δεύτερο βιβλίο που ξεχώρισα ήταν το «Θα γίνω σκιά σου» της Αγγελική Νικολούλη. Είναι αστυνομικό και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή της Αγγελικής Νικολούλη και ομολογώ ότι η υπόθεση με συνεπήρε. Τόσο που θυσίασα ένα βράδυ εξόδου από τις καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ελλάδα προκειμένου να το ολοκληρώσω.  Το βιβλίο μιλάει για την Κατερίνα Ασλάνη μια κοπέλα που εξαφανίστηκε ένα βράδυ Αποκριάς και μοιάζει είναι περισσότερο με περιγραφή γεγονότων παρά με μυθιστόρημα.  Πρόκειται για ένα βιβλίο που σου εξάπτει την περιέργεια και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος. 


Γυρνώντας λοιπόν από τις διακοπές προτίμησα να “αγχολύσω” τις μέρες μου με καναπέ και tv. Ξεχώρισα μια ταινία και μια σειρά και σας τις προτείνω ανεπιφύλακτα. Η Frida που ανέβηκε πρόσφατα στο Netflix είναι μια ταινία για την ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο!  Ντυμένη με μουσικές και εικόνες από την μεξικάνικη κουλτούρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό γι αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα και παρουσιάζει διαφορές τραγικές πτυχές της ζωής της με τέτοιο τρόπο που μοιάζει περισσότερο σατιρικός παρά δραματικός.  

Επίσης προτείνω την μίνι σειρά του Netflix με τίτλο «When they see us»! Βασισμένη σε αληθινή ιστορία μας πάει 30  χρόνια πίσω όταν μια νεαρή γυναίκα, η 28χρονη Τρίσα Μέιλι, πήγε για  τζόκινγκ στο Σέντραλ Παρκ και βρέθηκε βιασμένη και χτυπημένη βάναυσα σε σημείο του πάρκου. Το περιστατικό αναστάτωσε την κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Πέντε έφηβοι, τέσσερις αφροαμερικανοί και ένα νεαρό αγόρι λατινικής καταγωγής, είχαν την ατυχία να βρεθούν κοντά και καταδικάστηκαν για το περιστατικό αφού πρώτα τους εκμαίευσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας πλαστές ομολογίες. Η λευκή Αμερική του νόμου και της τάξης επέβαλε τους δικούς της κανόνες και η ζωή των αθώων παιδιών διαλύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Μια ταινία που σε καθηλώνει στον καναπέ, που σε κάνει να νιώθεις την αδικία να σε πνίγει και που σε κρατάει σε αμείωτη αγωνία μέχρι το τέλος.

Καλό φθινόπωρο λοιπόν με όμορφες χαλαρές στιγμές. 

Αφροδίτη Δερματά: Τελευταία Ενημέρωση