ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Δόξα σοι ο Θεός...

Αφροδίτη Δερματά

Αφροδίτη Δερματά

Πρόσφατα χαζεύοντας στο Tik tok έπεσα πάνω σε ένα βιντεάκι. Μια κοπέλα καθόταν σε μια αναπηρική καρέκλα χαμογελαστή και έλεγε πόσο δύσκολα βιώνει τις αυτονόητες –εύκολες για εμάς- καθημερινές συνήθειες. Πόσο δύσκολο είναι να βγει να πάει βόλτα, να πλυθεί, να μαγειρέψει, να πάει για ψώνια και να αλλάξει ρούχα. Μιλούσε για την δύσκολη καθημερινότητα της εμφανώς ευδιάθετη και σου έδινε την εντύπωση ότι όλα αυτά δεν τα βιώνει η ίδια και ότι περιγράφει την κατάσταση κάποιου άλλου. Αυτόματα έβαλα τον εαυτό μου για μια στιγμή στην θέση της να πρέπει να κατεβώ τις σκάλες του σπιτιού και να βγω έξω στην αυλή και αυτή η τόσο απλή διαδικασία μου φάνηκε βουνό. Πήρα το τετράδιο μου και σημείωσα «Νιώθω ευγνωμοσύνη που ανεβοκατεβαίνω με ευκολία τις σκάλες». Να το θυμάμαι.

Δεκάδες πράγματα που κάνουμε καθημερινά τα θεωρούμε αυτονόητα και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε. Μόνο όταν αρχίζει το συνάχι αντιλαμβάνεσαι τι ωραία που είναι να αναπνέεις ελεύθερα, μόνο όταν μείνεις σε κάμπινγκ καταλαβαίνεις πόσο αναπαυτικό είναι το κρεβάτι σου, μόνο όταν ξεμείνεις από χρήματα αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να έχεις τον μισθό σου, μόνο όταν ζήσεις σε ένα παγωμένο σπίτι καταλαβαίνεις το πόσο σημαντική είναι η ζεστασιά σε έναν χώρο, μόνο όταν χάσεις ένα δικό σου άνθρωπο καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός ήταν στη ζωή σου.

Κάποτε ένας παππάς μου είχε πει «Η πιο δυνατή προσευχή είναι το Δόξα σοι ο Θεός», μεγαλώνοντας αυτή η πρόταση-προσευχή άρχισε να παίρνει υπόσταση και να με ακολουθεί στην καθημερινότητα μου. Χωρίς να είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενη πιστεύω ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες. Διότι σταματάς αυτόματα να εστιάζεις στα αρνητικά και στο τι δεν έχεις και αρχίζεις να νιώθεις ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για όσα τελικά έχεις. Ακόμα και για την ίδια σου την ύπαρξη. Όλο αυτό με έναν μαγικό τρόπο αφανίζει την μιζέρια και μαγνητίζει κι άλλες θετικές καταστάσεις στην ζωή σου. Όσες φορές νιώθω αδικία η ανεπάρκεια αρχίζω να καταμετρώ όλα όσα έχω, μέχρι τα αρνητικά συναισθήματα να φύγουν. Η ευγνωμοσύνη σε μαθαίνει πως ακόμα κι αν δεν έρθουν όλα όσα θα ευχόσουν στη ζωή σου, έχεις ήδη αρκετά για να νιώθεις “γεμάτος” κι ευτυχισμένος.

Αν ξεκινήσεις να καταγράφεις σε μια λίστα όλα όσα καθημερινά έχεις στη ζωή σου από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, θα δεις πως όσο σημειώνεις θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Σταδιακά, θα αρχίσεις να βλέπεις λεπτομέρειες που πριν ούτε καν παρατηρούσες. Και η λίστα σου όλο και θα μεγαλώνει.

Αποχαιρετώντας λοιπόν την χρονιά που φεύγει δηλώνω ευγνώμων για όλα όσα έζησα τα όμορφα και τα άσχημα, τα εύκολα και τα δύσκολα, που είμαι εδώ και που είμαι καλά.

Η ευγνωμοσύνη είναι το κρασί της ψυχής. Εμπρός, μέθυσε. Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί

Αφροδίτη Δερματά: Τελευταία Ενημέρωση