ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Body Shaming: Τρόποι αντιμετώπισης και αποκλεισμού του

Το φαινόμενο του Body Shaming μπορεί να αποφευχθεί, με την σωστή αντιμετώπιση των σχολίων και των ανθρώπων που μας το προωθούν

Ζωή Τουτουντζίδου

Το Body Shaming είναι ένα φαινόμενο αρκετά σύνηθες, δεν γνωρίζει ηλικία ούτε κάνει φυλετικές διακρίσεις. Body Shaming είναι ο σχολιασμός και η λεκτική κακοποίηση που δέχεται ένα άτομο για την εξωτερική του εμφάνιση κάνοντας τον να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

Είναι ένα καλά «κρυμμένο» πρόβλημα στην ζωή αυτών που το βιώνουν, προκαλώντας μάλιστα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης , άγχους , διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία ,διαταραχή εικόνας σώματος, σωματική δυσμορφική διαταραχή , αυτοτραυματισμό ακόμα και σκέψεις αυτοκτονίας.

Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δύο έντονα περιστατικά αυτού του φαινομένου που έγιναν γνωστά. Το πρώτο είναι αυτό του μαθητή Παναγιώτη , 16 ετών ο οποίος πέθανε έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ στην οποία τον εξανάγκασαν οι συμμαθητές του κατά τη διάρκεια πάρτι, με το δικαστήριο να τους επιρρίπτει ευθύνες για χρήση κακόβουλων σχολίων και Bullying. Το δεύτερο συμβάν , απασχόλησε πολύ τα μέσα μαζική επικοινωνίας στον Ελλαδικό χώρο μετά και τον δημόσιο σχολιασμό κοπέλας για τα παραπανήσια της κιλά από τον γνωστό χορογράφο Τάσο Ξιαρχό.

Το φαινόμενο του Body Shaming μπορεί να αποφευχθεί, με την σωστή αντιμετώπιση των σχολίων και των ανθρώπων που μας το προωθούν. Ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1. Μεταβολή από το Body Shaming σε Body Positivity
Αγκάλιασε το σώμα σου και αγάπα το όπως είναι. Ο καθένας μας είναι μια μοναδική εικόνα του εαυτού του, με ή χωρίς τελειότητες. Αποδεχόμαστε την εμφάνισή μας και αγαπάμε το κάθε τι πάνω μας, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το δέρμα που έχουμε.

2. Προώθηση του εαυτού μας στην «επιφάνεια»
Σταμάτα να κρύβεσαι και να φοβάσαι. Ζούμε την ζωή μας στο έπακρον, φοράμε ότι μας αρέσει και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, αδιαφορώντας για την άποψη των άλλων, η δικιά μας έχει μόνο αξία.

3. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Να τον δεχτείς για αυτό που είναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εύκολα κατακρίνουν, καμιά φορά χωρίς να ξέρουν το γιατί, μην γίνεσαι ένας από αυτούς, ειδικά στον εαυτό σου.

4. Μην παρασύρεσαι από τα Social Media
Διέγραψε τα άτομα που σε ενοχλούν ή γνωρίζεις πως θα σε σχολιάσουν άσχημα. Σταμάτα να συγκρίνεσαι με άλλους, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινά. Οι πραγματικά επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη αυτοπροβολής και αποδοχής. Γι’ αυτό η σύγκριση μαζί τους μόνο ορθή δεν είναι.

5. Μην πιστεύεις ό,τι βλέπεις στα Media
Οι Celebrities είναι και αυτοί άνθρωποι με ελαττώματα , αρκετοί μάλιστα δεν το κρύβουν κιόλας. Οι φροντιστές, οι makeup artists και οι φωτογράφοι εργοδοτούνται για να προβάλλουν την καλύτερη δυνατή εικόνα τους, που τις περισσότερες φορές μόνο αληθής δεν είναι .

Τέλος, αν κάποιος μας συμπεριφερθεί άσχημα σχολιάζοντας την εμφάνιση μας, απλά αγνοούμε τα όσα λέει, απορρίπτουμε την άποψη του και με ευγενικό τρόπο τον ενημερώνουμε πως αγαπάμε την εικόνα μας όπως είναι και πως η άποψη του δεν συμβαδίζει με την δικιά μας.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση