ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

5 τρόποι αντιμετώπισης της μεσημεριανής υπνηλίας

Η μεσημεριανή υπνηλία μπορεί να είναι ένας μηχανισμός του σώματος για να μας προετοιμάσει για κάτι ή για να μας προειδοποιήσει

Γιώργος Γκαρακλίδης

Κάποιοι άνθρωποι διατηρούν μια εξαιρετική σχέση με τον ύπνο ενώ κάποιοι άλλοι αδυνατούν να «συνδεθούν» εκ βαθέων μαζί του όσο κουρασμένοι ή σε υπερένταση κι αν βρίσκονται. Είτε το ένα άκρο είτε το άλλο μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί βλαβερό για την υγεία καθώς υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν χρόνιες παθήσεις. Αν όμως μιλάμε για συνεχή κούραση, κόπωση, χασμουρητά και τάσεις προς υπνηλία κάθε φορά που βρισκόμαστε σε ώρα αιχμής και ενέργειας όπως για παράδειγμα εν ώρα εργασίας τότε τα πράγματα θα χρειαστούν μια άλλη οδό αντιμετώπισης του θέματος.

 

Οι περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μεσημεριανή υπνηλία είναι αυτές όσων εργάζονται σε γραφεία και ξοδεύουν πολλές ώρες από τη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή. Και συνήθως τέτοιες δουλειές προβλέπουν διάλειμμα μίας ώρας για το  λεγόμενο lunch break. 

Δείτε παρακάτω 5 διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της μεσημεριανής υπνηλίας. 

 

  • Βάλτε κίνηση:

 

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να κάνετε κάποια άσκηση είτε αυτή απαιτεί τρέξιμο είτε περπάτημα είτε κάτι που να προσφέρει εγρήγορση στο σώμα. Στη μία ώρα μπορείτε να ξεκλέψετε ένα 15λεπτο ή 20λεπτο για να αφιερώσετε σε αυτό. 

 

  • Πιείτε νερό:

 

Το νερό από μόνο του κάνει θαύματα οπότε φανταστείτε όταν πρόκειται για καταστάσεις που εμποδίζουν την κανονική ροή του ανθρώπινου σώματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν δεν πίνετε αρκετό νερό τότε υπάρχει λιγότερη ροή του αίματος στο σώμα και κυρίως στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να νιώθετε την κόπωση πιο εύκολα και να εντείνετε την τάση υπνηλίας. 

 

  • Νιώθεις ό,τι τρως:

 

Φάτε καλά πριν ξαναπάτε πίσω στο γραφείο ή γενικότερα πίσω στη δουλειά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο σωστά γιατί ακόμα και η συχνή παράλειψη του πρωινού για παράδειγμα, ενδέχεται να προκαλεί κόπωση, άρα μειωμένη παραγωγικότητα, άρα δυσφορία και πολλές φορές κακές σχέσεις κάτι που αποδεικνύει πως όλα σχεδόν λειτουργούν σαν ένα ντόμινο. Φάτε μικρά γεύματα αλλά να έχουν πρωτεΐνη όπως λόγου χάρη βραστά αυγά, ξηρούς καρπούς, βρώμη, γιαούρτι, πλιγούρι, τυρί και φρούτα. 

 

  • Αλλάξτε την καθημερινότητα:

 

Μέσα στο «χάος» της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προκύψουν πολλά οπότε είναι σημαντικό να βρεθεί κάτι που να «σπάει» το «κατεστημένο» που έχετε φτιάξει για εσάς. Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αρχίσετε μια νέα συνήθεια είτε αυτή είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου, γυμναστική, χορός, τραγούδι, θεατρικά εργαστήρια, τρέξιμο με το σκυλάκι, ποδηλασία, εγγραφή σε πολιτιστικούς ομίλους, μαθήματα σε τομείς που να σας τραβάνε το ενδιαφέρον είτε οτιδήποτε στο οποίο θα αφιερωθείτε μαζί με όλα όσα ήδη κάνετε. Πιστέψτε με πως τονώνει το ηθικό να μπορείτε να αφιερώνεστε σε νέα πράγματα και μαζί σας κρατάει ψυχή τε και σώματι σε εγρήγορση. 

 

  • Βρεθείτε με δικούς σας ανθρώπους πιο συχνά:

 

Η καθημερινότητα και οι απαιτήσεις της πολλές φορές μας στερούν ευκαιρίες με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τα αγαπημένα κατοικίδιά μας και όλους όσους μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Δεν έχετε ιδέα το πόσο μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία μας μια τρυφερή αγκαλιά, ένα χάδι από τους αγαπημένους μας, όσο χρονών κι αν είμαστε μια αγκαλιά κι ένα χάδι που προέρχονται από αυτούς που αγαπάμε και για τους οποίους νοιαζόμαστε είναι «φάρμακο» για την ψυχική μας διάθεση και ισορροπία. Μια αγκαλιά απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει το στρες και το λέει η Επιστήμη όχι μόνο εμείς. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να βάζουμε προτεραιότητες στη ζωή μας κυρίως όσο μεγαλώνουμε και οι ευθύνες ενδεχομένως να αυξάνονται και άρα μαζί και το συναισθηματικό, επαγγελματικό και καθημερινό βάρος. Η μεσημεριανή υπνηλία δεν είναι παρά μια στρατηγική του οργανισμού μας είτε για να μας προειδοποιήσει είτε για να μας κάνει να βάλουμε μπρος αλλαγές και να μας υπενθυμίσει πως ενδεχομένως να παραμελούμε τον εαυτό μας. 

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X