ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

H ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς, μαζί με το σώμα της δέχεται πολλά τραύματα εσωτερικά και εξωτερικά.

newsroom must

Είναι πραγματικότητα πλέον ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί καταληκτική ασθένεια όπως παλιότερα. Παρόλα αυτά, η ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς, μαζί με το σώμα της δέχεται πολλά τραύματα εσωτερικά και εξωτερικά. Η σεξουαλική της ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς η εικόνα του σώματός της βάλλεται.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μία στις δύο γυναίκες μετά την μαστεκτομή βιώνει σεξουαλικά προβλήματα. Καταρχήν, η θεραπεία αυτή κάθε αυτή προκαλεί σωματικές και ορμονικές αλλαγές όπως το χάσιμο των μαλλιών, την απώλεια βάρους και γενικότερα σωματική αδυναμία. Ειδικά οι γυναίκες που είναι σε νεαρή ηλικία, ανάμεσα στα 20-30 έτη, έχουν έναν επιπλέον φόβο αναφορικά με την γονιμότητα.

Αναλυτικότερα, η συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας μετά από αυτή την περιπέτεια είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη καθώς έχει χάσει το κυρίαρχο στοιχείο της θηλυκότητάς της, το στήθος της. Εξάλλου, το στήθος και οι θηλές είναι σημαντικές ερωτογενείς ζώνες για τις περισσότερες γυναίκες για αυτό και παρουσιάζονται ως βασικά μέρη των προκαταρκτικών παιχνιδιών. Μεγάλο κομμάτι της σεξουαλικής απόλαυσης προέρχεται από τον ερεθισμό στην περιοχή των μαστών. Λίγες είναι οι γυναίκες που απολαμβάνουν το χάδι στην ουλή τους ή που δεν αποφεύγουν συγκεκριμένες στάσεις ώστε να κρύψουν την απώλειά τους. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επέμβαση δεν ελαττώνει την αισθητικότητα της περιοχής. Η γυναίκα έχει την ικανότητα να βιώνει το χάδι και τον ερεθισμό στο στήθος της και δεν υπάρχει αρνητική επίδραση στην σεξουαλική της δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό μία ασθενής να γνωρίζει πως η ίδια η μαστεκτομή ή η ακτινοβολία δεν θα μειώσει τη σεξουαλική της διέγερση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων καθώς και τον οργασμό της. Ως απάντηση σε αυτό, η σύγχρονη ιατρική προβλέπει και προτείνει την άμεση αποκατάσταση του στήθους με πλαστική επέμβαση αμέσως μετά την αφαίρεση. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση της, αφού και η αποκατάσταση της εικόνας της είναι άμεση. Επιπλέον, ειδικοί ψυχικής υγείας που ασχολούνται σε θέματα ασθένειας, μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη στην γυναίκα αλλά και στους γύρω της ώστε να δεχθούν τη νέα πραγματικότητα.

Είναι σύνηθες, η γυναίκα πλέον να μην αισθάνεται ελκυστική και ερωτική και αυτό να την κάνει να αποζητά όλο και συχνότερα την επιβεβαίωση του συντρόφου. Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η περίπτωση άρνησης της σεξουαλικής επαφής από την μεριά της γυναίκας είτε λόγω του φόβου ότι μπορεί να μολύνει τον υγιή σύντροφό της είτε γιατί δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί τις σωματικές και ψυχολογικές της μεταβολές. Έχει παρατηρηθεί πως η γυναίκα μετά τον καρκίνο μαστού, λόγω της θεραπείας αλλά και των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν την διάγνωση, εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο φόβος της απόρριψης από τον σύντροφο αλλά και η αγωνία για την ικανοποίησή του, εν τέλει φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα αφού εκείνη αρνείται, αποτραβιέται και παραιτείται από την σεξουαλικότητά της. Ακόμη, μπορεί να υπάρχει και ένας φοβισμένος άντρας που να μην γνωρίζει πότε και πώς να προχωρήσει. Για αυτούς τους λόγους, ως αρχική ανάγκη του ζευγαριού προτείνεται η ουσιαστική συναισθηματική επαφή, αφήνοντας την σεξουαλική επαφή στην άκρη για την ώρα. Ο σύντροφος καλείται να συμπαρασταθεί και να στηρίξει την σύντροφό του παρά το γεγονός πως και για εκείνον είναι μία εξίσου δύσκολη περίοδος. Η παρουσία του είναι καταλυτική καθώς ακόμη και μία ζεστή αγκαλιά μπορεί να της δώσει κουράγιο και δύναμη.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η ελπίδα για την επανάκτηση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής, ώστε η γυναίκα να μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση στον ίδιο και ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν είναι κάτι εφικτό και πέρα ως πέρα αληθινό. Η προσπάθεια να ξεπεράσει τον καρκίνο ήταν σίγουρα πολύ πιο δύσκολη από την προσπάθεια που απαιτείται για να ξεκινήσει τώρα τη νέα της ζωή. Υιοθετώντας νέες στάσεις και απόψεις, έχοντας γνωρίσει τον εαυτό της καλύτερα, μπορεί να είναι πιο σίγουρη για εκείνη, τις επιλογές της και τις επιθυμίες της. Στον δρόμο αυτό δεν είναι μόνη της καθώς υπάρχει υποστήριξη από την οικογένειά της, τον σύντροφό της, τον κοινωνικό της περίγυρο αλλά και από τον ειδικό ψυχικής υγείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος 
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
www.askitis-cy.com 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση