ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: knit φόρεμα, sneakers και σκουλαρίκια
 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την περίοδο του Πάσχα

Η περίοδος της νηστείας πριν το Πάσχα που περιλαμβάνει αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης για 40 ημέρες, εξασφαλίζει εκτός από την ψυχική κάθαρση και προετοιμασία για την θεία κοινωνία, και μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη, βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και πιθανή μείωση του σωματικού βάρους ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά!

Ωστόσο το Πάσχα θεωρείται μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοκ στον οργανισμό μας. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία Έλενα Τρουλλίδου μας εξηγεί πως μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά!

Τι να προσέξεις μετά από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα; Αμέσως μετά την Ανάσταση η συνήθεια της κατανάλωσης αυγολέμονου σούπας είναι μια πολύ καλή επιλογή ώστε η μετάβαση από την νηστεία να γίνει αργά και ήρεμα χωρίς να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Φροντίστε να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. 200 kcal. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. 580 kcal, με μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Κυριακή του Πάσχα: Ξεκινήστε την ημέρα με ½ ποτήρι γάλα (καφε) και 1 μικρό κομμάτι τσουρέκι. Μια μέτρια φέτα έχει περίπου 170 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε.Στο μεσημεριανό τραπέζι προτιμήστε 1 μερίδα αρνί στην σούβλα (κατά προτίμηση από το μηρό που το κρέας είναι λιγότερο λιπαρό), και σαλάτα. Για να ελέγξετε τις ποσότητες, να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά. Αποφύγετε τσιμπολογήματα.

Παρόμοιες διατροφικές επιλογές να ακολουθείστε και την Δευτέρα του Πάσχα.

Οβελίας: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν 370 θερμίδες, με μεγάλη ποσότητα λίπους. Επειδή, είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ουρικό οξύ.
Κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μας δίνει περίπου 80 θερμίδες. Θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση και το συνδυασμό τους με άλλα εδέσματα όπως φλαούνα, σούβλα.

Τρίτη του Πάσχα: Καταναλώστε αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά και ψάρια για να ισορροπήσετε την αυξημένη χοληστερόλη, το κορεσμένο λίπος και το αλάτι.Η εορταστική διάθεση, πολλές φορές μας οδηγεί και στην υπερβολή στην κατανάλωση του αλκοόλ. Ιδανική λύση είναι το κρασί (ένα ποτήρι κρασί -80 θερμίδες). 1-2 ποτήρια την ημέρα, από άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, δρα προστατευτικά προς την καρδιά μας και αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.

Πασχαλινά εδέσματα
Σοκολατένια αυγά: 1 μεσαίου μεγέθους αυγό, 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 500 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδει 100 θερμίδες λιγότερες και μας προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως αντιοξειδωτική δράση και μείωση της χοληστερόλης.

Πασχαλινά κουλούρια: Φτιάχνονται με βούτυρο, περιέχουν αρκετά κορεσμένα «κακά» λιπαρά. Γι’ αυτό, αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες

Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. 1 φέτα δίνει 170 θερμίδες. – πολλές παραλλαγές που αυξάνουν τις θερμίδες και το λίπος του.

Οι παραδοσιακές φλαούνες: Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι μπόλικο ολόπαχο τυρί, χαλλούμι, αβγά, αλεύρι, σουσάμι και σταφίδες (προαιρετικά). Οι φλαούνες είναι ψηλές σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, με ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών. Όμως είναι πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη, νάτριο και θερμίδες (450kcal).

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση