ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ασπαρτάμη: Είναι «πιθανόν καρκινογόνα» ουσία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Μία αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Μαρία Καραμάνου

Η αποκάλυψη ότι η ασπαρτάμη, μια γνωστή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ενδέχεται να είναι καρκινογόνος ουσία, προκάλεσε αναστάτωση. Αυτή η είδηση έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και αφορά προϊόντα όπως η κόκα κόλα, τσίχλες, ροφήματα, επιδόρπια γιαουρτιού και άλλα.

Η ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως αντικαταστάτης της ζάχαρης. Όταν καταναλώνεται, διασπάται σε αμινοξέα, όπως το ασπαρτικό οξύ και η φαινυλαλανίνη, καθώς και σε μικρές ποσότητες μεθανόλης. Αν και η ασπαρτάμη παρέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη (περίπου 4 kcal/g), η γλυκύτητά της είναι πολύ πιο ισχυρή, καθώς είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μικρή ποσότητα ασπαρτάμης για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση με τη ζάχαρη. Πρακτικά, η ασπαρτάμη δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στη θερμιδική αξία των τροφών.Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο πηγές που είναι ενήμερες για τη διαδικασία, και αναμένεται να γίνει επίσημη ανακοίνωση από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα.

Πριν από ένα μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε οδηγίες που συνιστούν στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά για τον έλεγχο του βάρους. Αυτές οι οδηγίες προκάλεσαν αντιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία επιμένει ότι τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά μπορούν να είναι χρήσιμα για τους καταναλωτές που επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους.Έχουν διεξαχθεί εκτενείς μελέτες για την ασπαρτάμη εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα, μια μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία με συμμετοχή 100.000 ενηλίκων ανέδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι μελέτες παρατήρησης δεν αποδεικνύουν αιτιολογική σχέση αλλά μόνο συσχετίσεις, και είναι απαραίτητο να εξετάζονται και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.Η αναφορά της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνες στο θέμα, σύμφωνα με πηγές που συνδέονται με το IARC. Αυτές οι έρευνες αναμένεται να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση της ασπαρτάμης.

Ειδικότερα, η επιτροπή JECFA, που είναι αρμόδια για τα πρόσθετα τροφίμων του ΠΟΥ, βρίσκεται υπό επανεξέταση για τη χρήση της ασπαρτάμης το φετινό έτος. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε τον Ιούνιο και αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 14 Ιουλίου.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση