ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless φόρεμα, αθλητικά παπούτσια και μια ψάθινη τσάντα

Η αρχιτεκτονική στην Κύπρο από το '50 μέχρι σήμερα μέσα από 60 εικόνες

Το αρχιτεκτονικό τοπίο της Κύπρου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από εικόνες κτηρίων, που αποτέλεσαν τοπόσημα για την εποχή τους.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Η αρχιτεκτονική δεν είναι απλώς κτίρια και γραμμές, είναι η γλώσσα με την οποία μιλάει η ιστορία. Κάθε γωνιά, κάθε υλικό και κάθε φόρμα αφηγείται μια εποχή, τις αξίες της και τον τρόπο ζωής που κυριαρχούσε τότε. Στην Κύπρο, ένα νησί που έζησε έντονες μεταβολές και πολιτιστικά ρεύματα, η αρχιτεκτονική εξελίχθηκε δυναμικά, ακολουθώντας τις κοινωνικές ανάγκες και τις διεθνείς τάσεις.

Από τη δεκαετία του ’50, όταν οι πρώτες μοντέρνες επιρροές άρχισαν να αντικαθιστούν την παραδοσιακή αισθητική, μέχρι σήμερα, που η βιωσιμότητα, η τεχνολογική καινοτομία και το design αιχμής καθορίζουν το μέλλον, η πορεία της κυπριακής αρχιτεκτονικής είναι γεμάτη εμβληματικά έργα και δημιουργικά άλματα.

Μαζί με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ταξιδεύουμε ανά δεκαετία για να ανακαλύψουμε πώς άλλαξε το αστικό τοπίο και οι οικιστικοί χώροι, ποια κτίρια άφησαν εποχή, ποιοι σχεδιαστές έβαλαν την υπογραφή τους και ποιες τάσεις επιστρέφουν δυναμικά σήμερα στο design.

Ελάτε μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο από τις καθαρές γεωμετρίες του μοντερνισμού μέχρι τα smart, βιώσιμα κτίρια της νέας εποχής.

1950: Η απαρχή της σύγχρονης κυπριακής αρχιτεκτονικής

Η δεκαετία του ’50 σηματοδότησε τη μεγάλη μετάβαση από την παραδοσιακή αισθητική στις πρώτες μοντερνιστικές επιρροές. Η ανοικοδόμηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αστικοποίηση έφεραν νέες ανάγκες. Οι Κύπριοι αρχιτέκτονες που επέστρεψαν από σπουδές στο εξωτερικό εισήγαγαν τις ιδέες του Μοντέρνου Κινήματος, συνδυάζοντας τοπικά υλικά με καθαρές γεωμετρικές φόρμες.

«Ήταν η εποχή που η αρχιτεκτονική άρχισε να κοιτάζει μπροστά, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της. Οι πρώτες φόρμες μοντερνισμού εμφανίζονται σε δημόσια κτίρια και κατοικίες, με σεβασμό στην παράδοση», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Παγκύπριον Γυμνάσιον, Λευκωσία, 1921-22


Παρθεναγωγείον Φανερωμένης, Λευκωσία, 1923-24


Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, Πλατεία Αρχιεπισκοπής, 1947-49


Τράπεζα Κύπρου, οδός Φανερωμένης, Λευκωσία, 1951-52


Οικία Θεοδότου Κάνθου, Άγιος Δομέτιος, 1951-53


Δημοτική Αγορά, Αθηαίνου, 1950 (Φώτο: Γιώργος Μεσαρίδης)


Ξενοδοχείο Regina Palace, Λευκωσία, 1950-57


Εργοστάσιο COCA COCA, Λευκωσία, 1950


Ακίνητα Ledra Estate Ltd, 1956-1957 (Φωτό: Γιώργος Μεσαρίτης)


Πολυκατοικία Αλεξάνδρου Δημητρίου, Λευκωσία, 1959


Ιστορικό Εφτάπατο, Λεμεσός, 1958

1960: Μοντερνισμός και νέα ταυτότητα
Μετά την ανεξαρτησία, η Κύπρος μπαίνει σε μια εποχή δημιουργικής αυτοπεποίθησης. Η δεκαετία του ’60 φέρνει ένα καθαρά μοντέρνο όραμα, με γεωμετρικές φόρμες, λειτουργικότητα και τη χρήση νέων υλικών όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα. Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες επιχειρούν να συνδέσουν το design με την τοπική παράδοση, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως οι αυλές και οι στοές.

«Ήταν η δεκαετία που η Κύπρος όρισε τη δική της αρχιτεκτονική ταυτότητα, συνδυάζοντας τον μοντερνισμό με το μεσογειακό πνεύμα», τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Ξενοδοχείο Grecian, Αμμόχωστος, 1960-61


Αποθήκη Χαρουπιών, 1961


Νέο εργοστάσιο και σιλό ΣΟΠΑΖ, 1965


Εργοστάσιο Μπισκότων Φρου Φρου, 1969


Γραφειακό συγκρότημα Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου, Λευκωσία, 1968


Πισίνα Forest Park, Πλάτρες, 1962


Κατοικία, Λεμεσός


Κατοικία, Λάρνακα


Μέγαρο Μιτσή, Λευκωσία (Φωτό: Κώστας Λουκαΐδης)

1970: Κρίση και επαναπροσδιορισμός
Η δεκαετία του ’70 σημαδεύεται από την εισβολή του 1974 και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Η αρχιτεκτονική στρέφεται σε λύσεις ανάγκης, με προσφυγικούς συνοικισμούς, επαναλαμβανόμενο σχεδιασμό και χαμηλό κόστος. Ο ρόλος της γίνεται πρωτίστως κοινωνικός, εξυπηρετώντας την επιβίωση.

«Ήταν μια εποχή που η αρχιτεκτονική έχασε την πολυτέλεια του σχεδιασμού και έγινε όπλο επιβίωσης», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Βερεγγάρια, Λεμεσός, 1973


Προσφυγικοί συνοικισμοί


Προσφυγικοί συνοικισμοί 


Προσφυγικοί συνοικισμοί 

1980: Επανεκκίνηση και νέος προσανατολισμός
Μετά την κρίση του ’70, η κυπριακή αρχιτεκτονική μπαίνει σε περίοδο ανασυγκρότησης και στοχασμού. Ο μοντερνισμός παραμένει, αλλά εμπλουτίζεται με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αναφορές. Η ανάγκη για τοπική ταυτότητα γίνεται πιο έντονη, ενώ ο ρόλος του αρχιτέκτονα ενδυναμώνεται με την ίδρυση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου το 1981.

«Ήταν μια δεκαετία ωριμότητας και θεσμικής ενδυνάμωσης, η στιγμή που ο διάλογος για την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Κύπρου άρχισε να παίρνει σχήμα», τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Κατοικία, Λεμεσός


Συλλογική Κατοικία


Λαική Γειτονιά Λευκωσίας, 1980-1982

1990: Ανάπτυξη και νέες τάσεις
Η δεκαετία του ’90 είναι εποχή οικονομικής άνθησης και πολεοδομικής εξάπλωσης. Η αρχιτεκτονική στρέφεται σε μεγάλες εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις, ενώ οι μεταμοντέρνες τάσεις κάνουν την εμφάνισή τους με πιο ελεύθερες φόρμες και διακοσμητικά στοιχεία. Παράλληλα, καθιερώνονται τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που αλλάζουν την ποιότητα του δημόσιου χώρου.

«Ήταν η δεκαετία της εξωστρέφειας και των μεγάλων αναπτύξεων, αλλά και της θεσμικής ωρίμανσης για την κυπριακή αρχιτεκτονική», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Πολιτιστικό Κέντρο “Το Σκαλί” Αγλαντζιάς, 1994


Νέο Κτήριο Ανωτάτου Δικαστηρίου, 1998


Δημοτικό Μέγαρο Αθανασίου, 1990


Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο, 1998


Γραφεία ΕΤΕΚ, 1998


Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κύπρου, 1998


Νέο ΓΣΠ και Αθλητικό Κέντρο, 1993

2000: Ψηφιακή μετάβαση και νέα υλικά
Η νέα χιλιετία φέρνει τεχνολογική πρόοδο και διεθνοποίηση στην κυπριακή αρχιτεκτονική. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004 δίνει ώθηση σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ενώ η ίδρυση της Σχολής Αρχιτεκτονικής το 2005 ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εκπαίδευση. Ψηφιακά εργαλεία και νέα υλικά αλλάζουν την αισθητική των κτιρίων, ενώ οι βιοκλιματικές αρχές κάνουν δειλά την εμφάνισή τους.

«Η δεκαετία του 2000 ήταν περίοδος μετάβασης με νέες τεχνολογίες, φρέσκες ιδέες και μια αρχιτεκτονική που άρχισε να κοιτάζει το περιβάλλον», σημειώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Κατοικία στα Κονιά 


Κατοικία πίσω απ’ τον Μαντρότοιχο


Κατοικία Αφροδίτη

2010: Βιωσιμότητα και επιστροφή στην ταυτότητα
Η δεκαετία του 2010 φέρνει τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση στο επίκεντρο του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, η κυπριακή αρχιτεκτονική αναζητά ξανά τις ρίζες της, εντάσσοντας παραδοσιακά στοιχεία σε σύγχρονες μορφές. Η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται με BIM και advanced tools, ενώ η έννοια της αστικής ανάπλασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

«Η δεκαετία αυτή συνέδεσε την παράδοση με την καινοτομία και έβαλε τη βιωσιμότητα στο DNA της κυπριακής αρχιτεκτονικής», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς και Επανάχρηση της ως Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο


Ανάπλαση – Διαμόρφωση Ιστορικού Κέντρου Αγίας Φύλας


Nicosia Municipality Town Hall


Πλατεία Ελευθερίας


Περιφεριακά Γραφεία Αρχής Ηλεκτρισμού στη Πάφο


Κατοικία στον Στρόβολο


The Six Towers


White Walls Jean Nouvel Tower 25


Κατοικία, Δύο Διαμερίσματα και Φροντιστήριο στην Αγλαντζιά


Κατοικία Σταυρίδη


Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Αθανασίου


Leventis Art Gallery

2020: Καινοτομία και κοινωνική ευθύνη
Η αρχιτεκτονική μπαίνει σε μια νέα εποχή τεχνολογικής εξειδίκευσης και βιωσιμότητας. Εργαλεία όπως BIM, parametric design και 3D printing αλλάζουν τον τρόπο σχεδιασμού, ενώ η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ευέλικτους, πολυλειτουργικούς χώρους. Η πράσινη αρχιτεκτονική γίνεται αναγκαιότητα και η κοινωνική διάσταση επανέρχεται δυναμικά, δίνοντας έμφαση στη συλλογική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η δεκαετία του 2020 συνδυάζει καινοτομία, οικολογία και κοινωνική συνείδηση, μεταμορφώνοντας την έννοια του χώρου», σημειώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Κτηριακές Εγκαταστάσεις Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου


Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας


Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΑΚ, Πάφος


ΟΙΚΙΑ 0410 Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία


Κυκλοφοριακός Κόμβος στην Είσοδο Πάφου


Αθλητικό Πάρκο στο Παλαιό ΓΣΟ στη Λεμεσό


Κατοικία με Τέσσερις Κήπους


Το Σπίτι Κήπος στην Πόλη


Ανάπλαση, Διαμόρφωση και Αξιοποίηση Αγροκτήματος Γερμανίνας


Ανάπλαση και Ανάδειξη Χώρων στην Συνοικία Μουττάλου


Αρχιτεκτονικού για την Ανάπλαση του Παλαιού Πυρήνα Στροβόλου

WKND BY MUST: Τελευταία Ενημέρωση

Το Saint-Tropez της Κύπρου

Το Saint-Tropez της Κύπρου

Εικόνες μιας πόλης που έσφυζε από ζωή, προσελκύοντας μάλιστα την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ ...
Μαρία Σάββα
 |  WKND BY MUST