ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Το κυπριακό stand-up ανθεί

Βράδυ Δευτέρας, με την πόλη να προσπαθεί να ρίξει ρυθμούς μετά από ένα έξαλλο σαββατοκύριακο, αποφασίζουμε last minute να βρεθούμε στην πλατεία ενός θεάτρου για μια παράσταση stand-up comedy

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Σε σχέση με την κυπριακή stand-up σκηνή, παρόλο που λόγω δουλειάς γνωρίζω τους πλείστους εκπροσώπους της, εντούτοις δεν έχω ιδίαν άποψη για τον καθένα ξεχωριστά, οπότε σε πρόσφατη συζήτηση με φίλο που είναι γνώστης των πραγμάτων αλλά και άτομο του οποίου εκτιμώ ιδιαιτέρως το χιούμορ, του ζητώ να μου προτείνει stand-up comedians που αξίζουν της προσοχής μου. Ανάμεσα στα ονόματα που μου είπε ήταν και αυτά των Χαμπή, Παυλίδη και Ζαννέττου, παρουσιάζοντάς μου τους περίπου ως μια «αγία τριάδα του stand-up», οπότε σκέφτηκα πως η παράσταση της Δευτέρας θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψω από πρώτο χέρι ποιοι είναι αυτοί που τρόπον τινά ηγούνται της ραγδαία εξελισσόμενης αυτής σκηνής, της οποίας οι εκπρόσωποι αυξάνονται πιο γρήγορα κι απ’ τις τιμές των καυσίμων μετά… από το οτιδήποτε.

Το Θέατρο Δέντρο ήταν γεμάτο. Τα μοναδικά props στη σκηνή ήταν ένα stool και ένα μικρόφωνο -συν τρία μπουκαλάκια νερό, που οι τρεις comedians ενίοτε «χρησιμοποιούσαν» για να διοχετεύσουν την όποια αμηχανία. Πρώτος βγήκε στη σκηνή ο Ζαχαρίας, σπάζοντας τον πάγο και ζεσταίνοντας επαρκώς τον κόσμο, ενώ ακολούθησε ο Παυλίδης και τελευταίος ο Χαμπής. Στη μία ώρα έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, ενώ συνέχισαν στο δεύτερο μέρος με την ίδια ακριβώς σειρά εμφάνισης.

Γέλασα πάρα πολύ στο σχεδόν γεμάτο δίωρο της παράστασης. Στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης ο κόσμος περνούσε καλά και γελούσε δυνατά. Πολύ μικρά ήταν τα διαστήματα που οι comedians εισέπρατταν σιγή, η οποία μεταφραζόταν σε δική τους αμηχανία.

Δεν ξέρω αν οι Χαμπής, Παυλίδης και Ζαννέττος αποτελούν όντως κάποια «αγία τριάδα του κυπριακού stand-up», ξέρω όμως ότι σίγουρα θα πήγαινα ξανά να τους δω.

Προσωπική μου άποψη (που επιδέχεται προφανώς αμφισβήτησης) είναι ότι η δυσκολία για τον καλλιτέχνη, σε σχέση με το συγκεκριμένο είδος τέχνης/ψυχαγωγίας/διασκέδασης, εντοπίζεται σε δύο σημεία. Αρχικά, στην άνεσή του επί σκηνής και στην επικοινωνία του με το κοινό και κατά δεύτερο στο κείμενο, το καλοδουλεμένο και σφιχτοδεμένο κείμενο, με το οποίο ο εκάστοτε comedian βγαίνει πάνω στη σκηνή, τόσο για να τιμήσει το εισιτήριο που πλήρωσε ο κάθε θεατής όσο και για να μας πείσει ότι έχει ταλέντο σε αυτό που ο ίδιος όρισε ως επάγγελμά του.

Στην προκειμένη περίπτωση, και οι τρεις μάς έπεισαν. Μας έπεισαν ότι άξιζε τον κόπο να σηκωθούμε από τον καναπέ βράδυ Δευτέρας. Μας έπεισαν ότι δικαιούνταν τα €12 του εισιτηρίου. Μας έπεισαν ότι δουλεύουν τα κείμενά τους για να ανταπεξέλθουν σε ένα show του οποίου οι απαιτήσεις πάνε πέρα από τον χαβαλέ, τα πειράγματα και τα light βιντεάκια στο tik tok. Μας έπεισαν ότι δίκαια η stand-up σκηνή δυναμώνει και ότι δίκαια οι ίδιοι εξελίχτηκαν σε κράχτες του είδους.

Ψεγάδια βρήκα, δεν είναι ότι ξαφνικά σηκώνει να γραφτούν διθύραμβοι και υπερβολές για ένα «Cyprus Comedy Night» show, όπως ονομάζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο παρουσιάζονται οι παραστάσεις της Motion Comedy. Βρήκα όμως και δεκάδες αφορμές να γελάσω μέχρι δακρύων από τα acts των τριών κωμικών, στους οποίους αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας! Αφορμές για να γελάσουν με τη ψυχή τους βρήκαν μαζί μου και όλοι όσοι ήταν στην πλατεία του θεάτρου.

Το κυπριακό stand-up ανθεί! Απόδειξη οι δεκάδες παραστάσεις κάθε μήνα σε όλο το νησί. Πέραν από τους προαναφερθέντες, Λούης Πατσαλίδης, Κώστας Πρίγκιπας, Γιώργος Κυριάκου, Κωνσταντίνος Ψυλλίδης, Μάικ Γερολέμου, Αλέξης Πουλλίτας, Αντρέας Γεωργίου, Ναταλία Παναγιώτου, Δέσπω Γεωργίου, Irene Orphanides, Ήβη Σταυρινίδου, Ηλίας Ανδρέου, Χριστόφορος Δημητρίου, Μαριλένα Ζωδιάτου, Κρίσταλ Χριστοφή και Γιώργος Ελισσαίος είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που θα δείτε να αναφέρονται όταν το περιεχόμενο αφορά στο κυπριακή stand-up σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μιχάλης Μιχαηλίδης: Τελευταία Ενημέρωση