ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Να ‘μαστε καλά να ταξιδεύουμε

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ευτύχησα να κάνω μια δουλειά που μου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύω. Κυριολεκτικά, αλλά και μέσα από τις γεύσεις, τις εικόνες, ενίοτε και μέσα από τις ιστορίες που μοιράζονται μαζί μου οι άνθρωποι.

Ακόμα θυμάμαι το πρώτο κείμενό μου που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό. Όχι τόσο το ίδιο το άρθρο και το περιεχόμενό του, αλλά τη διαδικασία μέχρι να βγει στο χαρτί. Ήταν ένα αφιέρωμα για delicatessen, μια θεωρητικά boring για το ευρύ θεματολογία, αφού έγραφα για λουκάνικα, chutneys, τυριά, πάστες και κονσέρβες. Τότε σπούδαζα, ενώ παράλληλα -τις ώρες που είχα κενό- δούλευα part-time σε μια εταιρία για το pocket money. Με το προέκυψε αυτό το request, για το Time Out (το έντυπο τότε), αμέσως έβαλα άδεια από τη δουλειά, έκανα καταγραφή όλων των delicatessen του νησιού -όλων των σοβαρών delicatessen-, γέμισα βενζίνη και ταξίδεψα σε όλες ανεξαιρέτως τις πόλεις για έρευνα. Είχα πάρει, θυμάμαι, και μια φωτογραφική, καταγράφοντας εικόνες από τα μαγαζιά που επισκέφτηκα.

Στην ηλικία που είμαι σήμερα δεν έχω καταλήξει ακόμα αν αυτό που μετρά παραπάνω είναι το ταξίδι ή ο προορισμός, σίγουρα πάντως, τότε, το γεγονός ότι μπήκα στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας από πόλη σε πόλη, συνομιλώντας με ειδικούς επί του θέματος, και έχοντας προσωπική επαφή με το «αντικείμενο», ήταν κάτι που με βοήθησε στη μετέπειτα πορεία.

Απέκτησα αντίληψη μιας συνθήκης βάσει της οποίας θα έπρεπε να λειτουργώ. Μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο του δυνατού, προσπαθώ να λειτουργώ με τον ίδιο τρόπο. Και παρατηρώ με ικανοποίηση (στην εποχή του διαδικτύου πλέον, όπου τα πάντα είναι μετρήσιμα με χειρουργική ακρίβεια), ότι τα κείμενα που διαβάζονται και εκτιμώνται περισσότερο από τον κόσμο είναι αυτά στα οποία υπάρχει το προσωπικό στοιχείο του γράφοντος και δη που χαρακτηρίζονται από το εμπειρικό στοιχείο.

Φυσικά, είναι και κάτι ακόμα, πολύ πιο σημαντικό από την ακρίβεια στη γραφή σε σχέση με κάτι που περιγράφεις, πολύ πιο σημαντικό από την αναγνωσιμότητα και τα κλικς. Ταξιδεύοντας είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ανθρώπους, συνομιλώντας μαζί τους, κατανοώντας τι κάνουν και γιατί το κάνουν, αυτόματα διευρύνεις τους ορίζοντές σου, αυτόματα εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και αυτόματα μειώνεις τις προκαταλήψεις σου. Είτε αυτό αφορά στο φαγητό είτε και σε ένα θέμα ταμπού που καλείσαι να αναδείξεις μέσα από ένα άρθρο σου.

Οπότε… καλά να ‘μαστε να ταξιδεύουμε, για να αποκτούμε δυνατές εμπειρίες και να τις μοιραζόμαστε!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μιχάλης Μιχαηλίδης: Τελευταία Ενημέρωση