ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Τι διαβάστηκε περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε;

Aν σου αρέσει ή όχι ένα βιβλίο τη δεδομένη στιγμή που το διαβάζεις εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Όσοι παρακολουθείτε τα blog βιβλίου και γενικά τους λογαριασμούς που έχουν σχέση με το βιβλίο στα social media, θα παρατηρήσατε πως πριν το τέλος της χρονιάς που μας πέρασε αλλά ακόμα και τώρα που διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρόνιας αναρτώνται λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στα βιβλιοπωλεία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε τοπικό. Άλλοι μοστράρουν περήφανοι τον αριθμό των βιβλίων που διάβασαν και τους τίτλους τους. Άλλοι πάλι φωτογραφίζουν και δημοσιεύουν τις στοίβες των πρώτων βιβλίων που έχουν αγοράσει με την αρχή του νέου έτους αλλά ενημερώνουν και ποια άλλα είναι στη λίστα τους για τις επόμενες αγορές και αναγνώσεις τους. Κάποιοι άλλοι λένε ποια βιβλία τους άρεσαν, ποια αγάπησαν ή ποια μίσησαν.

Μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει με τις λίστες των βιβλίων των best sellers, must read και ούτω καθεξής θα πω πως, όλα είναι υποκειμενικά και δεν έχουν σχέση με διαγωνισμούς και βραβεύσεις. Aν σου αρέσει ή όχι ένα βιβλίο τη δεδομένη στιγμή που το διαβάζεις εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται σε ποια διάθεση είσαι, αν είσαι κουρασμένος ή όχι, αν το είδος του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου τη συγκεκριμένη στιγμή είναι το κατάλληλο για σένα. Αν ο χώρος που θα το διαβάσεις είναι ο ιδανικός. Εγώ, για παράδειγμα, έτυχε να θελήσω να διαβάσω κάποιο βιβλίο που μου είχε αρέσει πολύ και για δεύτερη φορά μετά από χρόνια, σας διαβεβαιώ πως η εντύπωση της δεύτερης φοράς δεν είχε καμία σχέση με της πρώτης. Τόση ήταν η απόκλιση που, με έκανε να διερωτηθώ τι πραγματικά σκεφτόμουνα την πρώτη φορά που το διάβαζα.

Η κλασική λογοτεχνία και τα κείμενα μεγάλων συγγραφέων, για παράδειγμα, θεωρείται από πολλούς σταθερή αξία και καλή επιλογή. Αναμφισβήτητα θα ήταν ευχής έργον ο καθένας να έχει καταφέρει να διαβάσει όσο περισσότερο κλασική λογοτεχνία στη ζωή του. Παρόλα αυτά όμως, κάθε βιβλίο έχει τον σκοπό και την αξία του, ακόμα και όσα θεωρούνται ελαφριά λογοτεχνία ή και για κάποιους καθόλου λογοτεχνία, την ίδια στιγμή για κάποιον άλλον αναγνώστη είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται γιατί, είναι κάτι απλό που θα το διαβάσει εύκολα και χαλαρά για να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του. Άρα, πρέπει να δεχτούμε το γεγονός πως κάθε βιβλίο έχει την ώρα του. Κάποιο βιβλίο που για μένα κάποια στιγμή είναι απαράδεχτο, ακριβώς την ίδια στιγμή για κάποιον άλλον ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται.

Άρα, πρέπει να δεχτούμε το γεγονός πως κάθε βιβλίο έχει την ώρα του. Κάποιο βιβλίο που για μένα κάποια στιγμή είναι απαράδεχτο, ακριβώς την ίδια στιγμή για κάποιον άλλον ίσως να είναι αυτό ακριβώς πο

Μιας και αναφέρθηκα σε λίστες, ας παρουσιάσω εδώ τη λίστα με τα δέκα πρώτα ευπώλητα νέα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία για ενηλίκους στην Κύπρο τη χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με τις μετρήσεις των βιβλιοπωλείων Parga.

Το κείμενο που ακολουθεί τον τίτλο του κάθε βιβλίου είναι αυτό που υπάρχει στο εξώφυλλό του. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σύνδεσμος για μικρό απόσπασμα ή για την παρουσίασή του στο blog βιβλίου του Must.

  1. Το μωρό της Σοφίτας

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…
Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…
Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου… 

  1. Το μπλε ζαφείρι

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση;
Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια.
Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια.
Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της.
Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός κι η Λήμνος, ένα νησί πλημμυρισμένο μυστήριο, μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα. 

  1. Η 13η πύλη

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η Μέρεντιθ Ο’Ντόνοβαν, μια νεαρή Ιρλανδέζα, ζει με τον εξάχρονο γιο της Ίαν στο Κόρταουν, μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε αμέσως μόλις το παιδί διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Ο μικρός δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με τη συμπεριφορά του που κάποιες φορές φτάνει τη μητέρα του στα όριά της. Ώσπου μια μέρα αρχίζει να αντιδρά σχεδόν παρανοϊκά. Ζωγραφίζει με μανία περίεργες εικόνες, επαναλαμβάνει άγνωστες λέξεις και αναφέρει μέρη και ονόματα που η ίδια δε γνωρίζει, ζητώντας να τον πάει στη μητέρα του. Η μόνη που φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τα λόγια του είναι η αδελφή της, Σίρλεϊ, που είναι δασκάλα. Όλα όσα αναφέρει ο ανιψιός της, δείχνουν να έχουν σχέση με το ελληνικό νησί Κρήτη. Πώς είναι όμως δυνατόν ένα εξάχρονο παιδί, που δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει, να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες για μέρη και ονόματα αυτού του ελληνικού νησιού; Η συμπεριφορά του μικρού είναι τόσο αλλόκοτη που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά· τέτοια που οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να επισκεφτούν το νησί. Με μοναδικά στοιχεία έρευνας τις ζωγραφιές του, λέξεις και ονόματα, οδηγούνται σε ένα χωριό του Λασιθίου, την Ανατολή, όπου μισό αιώνα πριν συνέβη ένα τραγικό γεγονός, με μία περίεργη εξαφάνιση που ρήμαξε οικογένειες και στιγμάτισε το χωριό. Και ο Ίαν φαίνεται να έχει σχέση με το γεγονός αυτό…

  1. Με μάρτυρα το φεγγάρι

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Πόσα μπορεί να αντέξει, άραγε, μία γυναίκα; Από την απόρριψη στη φυγή κι από εκεί στην ίδια την κόλαση αναγκασμένη να χορεύει με τον ίδιο τον διάβολο.Τρεις άνδρες θα μπουν στη ζωή της Άννας βάφοντάς τη με όλα τα χρώματα της νύχτας· από το χρώμα της καταχνιάς μέχρι της ξαστεριάς. Καθένας έχει τον δικό του ρόλο…Εκείνη μεγαλωμένη σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, υπό την αυστηρή επιτήρηση των γονιών της, κάνει το λάθος να ερωτευθεί και να μείνει έγκυος μόλις στα δεκαοκτώ της. Το να εξαφανιστεί από το σπίτι με το μωρό στην κοιλιά φαντάζει ιδανική λύση. Μέχρι που θα οδηγηθεί βίαια στον πάτο της αβύσσου.Αρκετά χρόνια μετά και με την ψυχή καταρρακωμένη, μια τυχαία συνάντηση θα φέρει όλη την αλήθεια στο φως, όλα τα γιατί που συσσωρεύθηκαν μέσα της κι έπρεπε να δώσει απαντήσεις, χωρίς να φταίει…Το φεγγάρι, μοναδικός μάρτυρας στο μαρτύριό της… Από την αρχή μέχρι το τέλος…Θα καταφέρει να ξεφύγει και να ανέβει πάλι στο φως; Μπορεί μια ματωμένη ψυχή να χαμογελάσει ξανά, να μαζέψει τα συντρίμμια της και να εμπιστευθεί τους ανθρώπους; Ίσως… Αν πάρει λίγη αγάπη· μα να ’ναι βαθιά, αγνή, αληθινή

  1. Άγριο χάραμα

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η Κέντρα Κάμαλ, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, θα άντεχε να χάσει τα πάντα εκτός από τη Μάιρα, τη μικρή της αδερφή, μαζί με την οποία κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά της σκληρής τους μοίρας.

Η εξαφάνιση της Μάιρα ένα απομεσήμερο του Αυγούστου σηματοδοτεί την επανεμφάνιση του πιο διαβόητου μανιακού δολοφόνου και παράλληλα την κορύφωση ενός πολέμου μέσα στους αιώνες μεταξύ ανθρώπων ιδιαίτερων, σχεδόν μυθικών, προορισμένων να αλληλοεξοντώνονται στην αέναη αναμέτρηση του Καλού και του Κακού.

Ο Ντάνιελ Κριεζής, ο άντρας με το σημάδι του δράκου στον κρόταφο, ξέρει πως ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τον δικό του προορισμό, αφανίζοντας, όπως κάθε Τιμωρός σαν αυτόν, έναν Έκπτωτο, σαν τον δολοφόνο. Και, για να το πετύχει, πρέπει να γίνει ένα με το σκοτάδι του εχθρού του. Στον αγώνα αυτό η δύναμη και συνάμα η αχίλλειος πτέρνα του θα είναι η Κέντρα, η γυναίκα που η ψυχή του αναγνώριζε ως το άλλο του μισό στο πέρασμα των αιώνων.

Με φόντο τα επιβλητικά τοπία της Σκοτίας, οι δυο τους θα πολεμήσουν ξέροντας πως ο θάνατος, όπως πάντα στο παρελθόν, θα είναι το τέλος τους και ταυτόχρονα η αρχή τους.

Στον ίδιο ατέρμονο κύκλο. Σε κάθε προηγούμενη ζωή. Από κάθε γαλήνιο σούρουπο σε κάθε άγριο χάραμα.

 

  1. Στην άκρη του ορίζοντα

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

332 π.Χ. Ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά τη νίκη στηνΙσσό και την άτακτη φυγή του Δαρείου, κατευθύνεται νότια μεπροορισμό την Αίγυπτο για να εδραιώσει την παρουσία του στηνανατολική Μεσόγειο. Στη Σιδώνα, η προσχώρηση του στόλουτων Φοινίκων και η άφιξη αρκετών πλοίων από τα παράλια τηςΜικράς Ασίας ενδυναμώνουν το ναυτικό του Μακεδόνα βασιλιά.Όταν σε λίγες μέρες καταφθάνουν οι Κύπριοι βασιλείς με ταεκατόν είκοσι καράβια τους, ο Μέγας Αλέξανδρος αποκτά γιαπρώτη φορά αξιόμαχο στόλο και η κυριαρχία των Περσών στηΜεσόγειο ανατρέπεται οριστικά. Μια πόλη, η Τύρος, χτισμένη σεένα μικρό νησί, αντιστέκεται και οι κάτοικοί της δεν έχουν καμίαδιάθεση να παραδοθούν.Ο Κλέαρχος, κωπηλάτης σε ένα από τα πολεμικά πλοία τωνΚυπρίων, λαμβάνει μέρος στην πολιορκία της Τύρου έχοντας ωςμοναδικό κίνητρο την εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που είχε δώσειστην Ελισσάρ, την κοπέλα που ερωτεύτηκε σε ένα ταξίδι ότανήταν έφηβος. Η γνωριμία του με δύο άνδρες του μακεδονικούστρατού θα τον οδηγήσει σε περιπέτειες που ούτε στα όνειράτου δεν θα μπορούσε να ζήσει… Ένα συναρπαστικό ταξίδι με ήρωες των οποίωνη ζωή ορίζεται από την αδάμαστη δύναμητου έρωτα, την αμοιβαία αφοσίωση της φιλίαςκαι την ασίγαστη επιθυμία για δόξα και πλούτο.

  1. Καλτερίμι

Διβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.
Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων.
Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…
Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα.

  1. Η Κληρονομιά

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέφελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα.

Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά.

Εσείς τι θα αποφασίζατε αν βρισκόσασταν στη θέση του Πάρι;
Ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν ήσασταν στη θέση των δικαστών;

  1. Θα σε περιμένω πάντα

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Η Δάφνη και ο Δημήτρης θα βρεθούν για μια ακόμη φορά μπροστά από μεγάλες εκπλήξεις. Μέσα στην αναμπουμπούλα που επικρατεί στο νησί, με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, εμφανίζεται απρόσμενα ο χαμένος νεανικός της έρωτας ο Τζέισον. Το παρελθόν τους ακολουθεί και τους στιγματίζει... Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα αλλάξουν συνθέμελα τη ζωή όλων τους.Η μικρή τους κόρη η Ιόλη θα γνωρίσει και θα γίνει φίλη με την Τζούλη μια συνομήλικη της αγγλιδούλα, κόρη Άγγλου αξιωματικού. Η ανεξαρτησία όμως του νησιού θα ανατρέψει τις ζωές τους και την εξέλιξη της φιλίας τους.Πολλά και απρόσμενα είναι τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα διαμορφώσουν μια εντελώς νέα κατάσταση στη ζωή των ηρώων

  1. Brandy sour Μυθιστόρημα σε είκοσι δύο δωμάτια

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Τι σχέση έχουν το μπράντι σάουαρ, η σουμάδα και η κουμανταρία με το χτίσιμο ενός ξενοδοχείου που έμελλε να αλλάξει την ιστορία ενός τόπου; Ποιος τραγουδά καλύτερα τον πόνο της πατρίδας, ο Ρουβάς ή ο Νταλάρας; Μήπως είναι η πολιτική που σε αναγκάζει να μην πιεις ξανά ποτέ σου αϊράνι; Και τελικά, πότε πίνεις τον ελληνικό και τούρκικο καφέ; Στις γιορτές ή στις κηδείες;
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γράφει για το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας που κατασκευάστηκε για να οικοδομήσει το μέλλον μιας νεοσύστατης χώρας, της Κύπρου. Μέσα από γλυκόπικρα ποτά και αλμυρές ιστορίες, μέσα από συνταγές για τσάι λεβάντα, λικέρ κιτρομηλάκι και χαμένες ευκαιρίες, ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η ανέγερση, η δόξα και η κατάρρευση ενός κτιρίου μπορεί να αντανακλά το χτίσιμο, τις «φασαρίες» και τον σπαραγμό μιας ολόκληρης χώρας. Πιάνοντας το νήμα από τον βασιλιά Φαρούκ, που ενέπνευσε το θρυλικό Brandy Sour στα χρόνια του Μεσοπολέμου, και περνώντας στις κλωστές το γιασεμί των δροσερών καλοκαιριών της ματαιωμένης προσδοκίας, η συγγραφέας γράφει για γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που αφήνουν το αποτύπωμά τους στο Λήδρα Πάλας. Για τις ελπίδες, τις υποσχέσεις, τα λαμπερά φώτα της ακμής και τους γκρεμισμένους τοίχους της παρακμής και της λύπης, μα και για το αζίζ, το άγιο νερό, που μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίσεις ολόκληρο τον κόσμο. Και ίσως, για τη δίψα που αφήνει στο στόμα και στις ψυχές η Ιστορία.

Αναζητήστε τα βιβλία στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση