ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Στην άκρη του ορίζοντα», Δημήτρης Παμπόρης

Το βιβλίο αυτό είναι μια πηγή γνώσης και έμπνευσης.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Εκδόσεις Τελεία

Σελ.355

«Ο πανικός μεταδόθηκε αστραπιαία. Τα τέρατα, που ξεπερνούσαν σε μήκος τα περισσότερα από τα καράβια, κολυμπούσαν άφοβα κοντά σε αυτά. Κανένας από τους ναύτες, που προέρχονταν από τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο, δεν είχαν δει ξανά στις θάλασσες κάτι τέτοιο. Από μια οπή, στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους, τα μυστηριώδη πλάσματα εκκένωναν τον αέρα που είχαν στους πνεύμονές τους, μαζί με κάμποσο νερό, σχηματίζοντας πίδακες που έφταναν αρκετά πόδια ψηλά.» (απόσπασμα σελ. 328) 

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Δημήτρη Παμπόρη είναι κι αυτό όπως και το πρώτο, «Ο Ενετός της Αμμοχώστου», ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας αφηγείται μια μυθοπλαστική ιστορία που είναι βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιώντας παράλληλα πραγματικούς και φανταστικούς χαρακτήρες. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης πολλών και διαφόρων πηγών που ενίοτε οι πληροφορίες τους έρχονταν σε αντίθεση και ο συγγραφέας έπρεπε να αποφασίσει, βάση των στοιχείων που περισυνέλεξε καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και της μελέτης του, ποιες θα υιοθετούσε και ποιες θα απέρριπτε.

Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει πτυχές από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεν είναι και τόσο διαδεδομένες, δεν έχουν αναφερθεί από άλλους λογοτέχνες. Μάλιστα μεγάλη βαρύτητα δίνεται στον ρόλο που έπαιξαν οι κύπριοι στην εκστρατεία. Έχουμε εξαιρετικές και λεπτομερείς εικονοπαραστατικές περιγραφές των ζώων, καμήλων, ελεφάντων, αλόγων και φαλαινών σαν αυτές που συναντούμε σε μεγάλα κλασσικά λογοτεχνικά έργα. Επίσης, με κάθε ευκαιρία δίνονται κατατοπιστικές και πολύτιμες πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα των λαών που αναφέρονται όπως και για τον πολιτισμό τους γενικότερα. Ενδυματολογικές πληροφορίες, διατροφικές, πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις τέχνες. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί των χαρακτήρων του Παμπόρη βοηθούν στην κατανόηση της κουλτούρας και της λογικής που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια.

Το βιβλίο αυτό είναι μια πηγή γνώσης και έμπνευσης. Με ευχάριστο τρόπο μαθαίνουμε εύκολα και συνοπτικά την ιστορία μιας σημαντικής εποχής που ίσως δεν είχαμε σκοπό να ανατρέξουμε ποτέ σε ιστορικά εγχειρίδια για να διαβάσουμε . Μάλιστα μας ξυπνά το ενδιαφέρον για τη μελέτη της ιστορίας και δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος θέλοντας να διευρύνει τις γνώσεις του ή να διασταυρώσει τις πληροφορίες που του δίνονται εδώ να συνεχίσει τη μελέτη και να κάνει τη δική του έρευνα.

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, έχει γοργή και συνεχή εξέλιξη, έχει αγωνία που κορυφώνεται και σταδιακά καλμάρει κι αφήνει ένα ευχάριστο αίσθημα διαβάζοντας και την τελευταία του σελίδα.

Έχουμε λοιπόν ένα μυθιστόρημα, με έρωτες, πάθη, φιλίες, φιλοδοξίες για δόξα και πλούτο μέχρι εκεί που χάνονται τα όρια και οι ισορροπίες. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, έχει γοργή και συνεχή γραμμική εξέλιξη, έχει αγωνία που κορυφώνεται και σταδιακά καλμάρει κι αφήνει ένα ευχάριστο αίσθημα διαβάζοντας και την τελευταία του σελίδα.

Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει ο καθένας. Διαβάζεται ευχάριστα ακόμα και από όσους δεν τους αρέσει η ιστορία...και που ξέρετε ίσως αυτό το βιβλίο να είναι η αφορμή για να στραφεί κάποιος και προς άλλα ιστορικά αναγνώσματα.

Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: 332 π.Χ. Ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά τη νίκη στην Ισσό και την άτακτη φυγή του Δαρείου, κατευθύνεται νότια με προορισμό την Αίγυπτο για να εδραιώσει την παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο. Στη Σιδώνα, η προσχώρηση του στόλου των Φοινίκων και η άφιξη αρκετών πλοίων από τα παράλια της Μικράς Ασίας ενδυναμώνουν το ναυτικό του Μακεδόνα βασιλιά. Όταν σε λίγες μέρες καταφθάνουν οι Κύπριοι βασιλείς με τα εκατόν είκοσι καράβια τους, ο Μέγας Αλέξανδρος αποκτά για πρώτη φορά αξιόμαχο στόλο και η κυριαρχία των Περσών στη Μεσόγειο ανατρέπεται οριστικά. Μια πόλη, η Τύρος, χτισμένη σε ένα μικρό νησί, αντιστέκεται και οι κάτοικοί της δεν έχουν καμία διάθεση να παραδοθούν.Ο Κλέαρχος, κωπηλάτης σε ένα από τα πολεμικά πλοία των Κυπρίων, λαμβάνει μέρος στην πολιορκία της Τύρου έχοντας ως μοναδικό κίνητρο την εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που είχε δώσει στην Ελισσάρ, την κοπέλα που ερωτεύτηκε σε ένα ταξίδι όταν ήταν έφηβος. Η γνωριμία του με δύο άνδρες του μακεδονικού στρατού θα τον οδηγήσει σε περιπέτειες που ούτε στα όνειρά του δεν θα μπορούσε να ζήσει… Ένα συναρπαστικό ταξίδι με ήρωες των οποίων η ζωή ορίζεται από την αδάμαστη δύναμη του έρωτα, την αμοιβαία αφοσίωση της φιλίας και την ασίγαστη επιθυμία για δόξα και πλούτο.

Για τον συγγραφέα: Ο Δημήτρης Παμπόρης γεννήθηκε στην Πάφο το 1974. Από το 1994 έως το 1998 φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Από το 2001 εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΑΡΓΑ το βιβλίο του ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση