ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Τα 10 λογοτεχνικά βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κύπρο τη χρονιά που μας πέρασε

Σαν κύκλος, σαν τροχός είναι ο χρόνος που κάνει τη γύρα του κι εμείς τρέχουμε πάνω σ’ αυτόν, ο καθένας στη δικιά του γραμμή, στο δικό του διάδρομο σαν αθλητής δρόμου.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Περπατάμε ήδη στις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς. Έχουμε βάλει τους νέους μας στόχους, διακατεχόμαστε από μια νέα, φρέσκια διάθεση και αναλογιζόμαστε τη χρονιά που αφήσαμε πίσω μας. Καταγράφουμε τι μας έχει επηρεάσει, τι μας έχει σημαδέψει, τι μας πλημμύρισε χαρά και αισιοδοξία, τι μας πόνεσε, τι έκανε την καρδιά μας να σκιρτίσει και τι μας κράτησε πίσω αυτή τη δύσκολη, την ακόμα μια δύσκολη, χρονιά που την αφήσαμε στο τέρμα για να πάρουμε από την αφετηρία τη νέα.

Σαν κύκλος, σαν τροχός είναι ο χρόνος που κάνει τη γύρα του κι εμείς τρέχουμε πάνω σ’ αυτόν, ο καθένας στη δικιά του γραμμή, στο δικό του διάδρομο σαν αθλητής δρόμου. Μόνο που σ’ αυτόν το δρόμο σημασία δεν έχει η ταχύτητα αλλά η απόλαυση της διαδρομής. Μετράνε τα ταξίδια που κάναμε, τα μπάνια και τα παγωτά που μας δρόσισαν, τα γεύματα που φτιάχτηκαν για να μοιραστούμε με φίλους, το καθαρό κρύο αεράκι που μας πήρε τα μαλλιά και πάγωσε το πρόσωπό μας, οι μελωδίες που μίλησαν στη ψυχή μας, τα βήματα του χορού που πατήσαμε στο ρυθμό του αγαπημένου μας τραγουδιού, τα γλέντια με τους αγαπημένους μας, τα κυριακάτικα ξημερώματα και τα ρομαντικά απόβραδα, τα βιβλία που διαβάσαμε και μας σημάδεψαν βαθιά αλλά και που μας βοήθησαν να ζήσουμε κι όλα τα πάρα πάνω μέσα από τις σελίδες τους.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε τα 10 λογοτεχνικά βιβλία, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που συντρόφευσαν τη χρονιά που μας πέρασε το κυπριακό αναγνωστικό κοινό.

  1. Τελειώνει με εμάς, της Colleenn Hoover, εκδ. Διόπτρα

          Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου 

Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο.
Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν.
Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.
Ο Ράιλ είναι δυναμικός, πεισματάρης, ίσως και λίγο αλαζόνας. Όμως είναι και ευαίσθητος, πολύ ευφυής κι έχει αδυναμία στη Λίλι. Και όταν φοράει ρούχα χειρουργείου γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός.
Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Ωστόσο η τεράστια απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Ράιλ απέφευγε να δεσμευτεί.
Όμως δεν την κατακλύζουν μόνο τα ερωτηματικά για τη σχέση της αλλά και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν – τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της.
Ήταν η αδελφή ψυχή και ο προστάτης της. Όταν ξαναεμφανίζεται, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται… 

  1. Η Σφραγίδα, της Λένας Μαντά, εκδ. Ψυχογιός 

Οδός Ισαύρων…
Εκεί αρχίζει τη ζωή της η Φρειδερίκη Ρένεση· κόρη του Βασίλη και της Λουίζας, αδελφή του Φώτη.
Οδός Ασκληπιού…
Στο παλιό αρχοντικό ζει ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει το σκοτεινό παρελθόν του Βασίλη Ρένεση, πριν μάθει το αποτρόπαιο παρόν του.
Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται· από την οδό Ισαύρων, που κρύβει τόση βία, κυλάει ανάμεσα στα στενά της Τρούμπας, γυρίζει πίσω στην Κατοχή και σταματάει στη Χούντα…
Στο κατώφλι του Αναμορφωτηρίου Θηλέων… Εκεί όπου έγινε το μεγάλο κακό… Τη χρονική στιγμή όπου άλλαξε το παρόν και το μέλλον. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους του, μπήκαν τα θεμέλια για να πληρώσουν οι ένοχοι.
Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς, το αίμα ρέει και τα σημάδια πονούν… 

  1. Αλμύρα. Η ευτυχία αλλιώς, της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη 

Η Στάμω, το υποταγμένο κορίτσι της Μάνης, μεταμορφώνεται από τη δύναμη του έρωτα κι από ένα μωρό. Κάτω από τον ίσκιο του Ταΰγετου. Μυστηριώδη εγκλήματα, μεγαλοπρεπή βαλς και μια πυρκαγιά που σαρώνει τα πάντα. Στη ζωή του    Οδυσσέα, στη Βιέννη. Πολλά ανείπωτα μυστικά κι ένα καταραμένο περιδέραιο συγκλονίζουν την Κλοέ, στο Παρίσι. Η Αντέλ, στην Αθήνα, δέχεται να γίνει παρένθετη μητέρα για χάρη της φίλης της. Μόνο που ερωτεύεται τον άντρα της. Σκιές και χρώματα γίνονται ένα με τον Αχιλλέα, στο νησί του ήλιου, τη Ρόδο.
Η Ιουλία, η Νέα Υόρκη και το αμερικάνικο όνειρο. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Έξι ήρωες που διαμορφώνονται από τη δύναμη του πάθους τους. Από τον ιδρώτα, τα δάκρυα, τη θάλασσα. Πώς αλλιώς ονομάζεται η ευτυχία; Αλμύρα. 

  1. Τρεις γενιές σιωπής, Βερεγγάρια, της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπόύλου, εκδ. Τελέια 

Το 1916 στο ορεινό χωριό Πρόδρομος μια νεαρή γυναίκα γίνεται μάρτυρας μιας τραγικής δολοφονίας.Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, ο νεαρός Πίτερ Χάρισον ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να γνωρίσει το ορεινό χωριό της μητέρας του και καταλήγει στο διάσημο ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Παρά το δέος για το επιβλητικό κτίσμα που δεσπόζει σαν κάστρο ψηλά στον λόφο, μια αδιάκοπη ταραχή δεν τον αφήνει να ησυχάσει και τις νύχτες βασανίζεται από παράξενα όνειρα.Η φωνή μιας γυναίκας θα τον οδηγήσει σ՚ ένα μυστηριώδες παρελθόν. Δολοφονίες, ίντρικες και μίση συνθέτουν το σκηνικό μιας άλλης εποχής και ο ίδιος θα κληθεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να ξεθάψει ένα άγνωστο παρελθόν.Ο έρωτάς του για την όμορφη Κασσάνδρα θα δοκιμαστεί κι αυτός, σε μια προσπάθεια να πληρωθούν παλιές αμαρτίες και να σβήσει η παλιά κατάρα.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

  1. Ο ανήφορος, του Νίκου Καζαντζάκη, εκδ. Διόπτρα 

Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο, ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική.
Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία.
Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.
Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.
Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.
Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.
Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.
«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε...» 

  1. Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη, εκδ. Μίνωας. 

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά. «Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλ­της, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό; 

  1. Το λουλούδι του πάγου, της Μαρίας Τζιρίτα, εκδ. Ψυχογιός 

Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι. Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστρια του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα, και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί...

  1. Κατά Ιωάννη, του Σπύρου Πετρουλάκη, εκδ. Μίνωας 

Χανιά, σήμερα Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του; Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης. Χανιά, 1900-1922 Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής; Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώνα μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

  1. Φόνοι στο οικοτροφείο, της Lucindia Riley, εκδ. Διόπτρα 

Ο ξαφνικός θάνατος ενός μαθητή του Σχολείου του Αγίου Στεφάνου –ενός μικρού ιδιωτικού οικοτροφείου στα βάθη του Νόρφολκ– που διέμενε στην Εστία Φλιτ τους σοκάρει όλους και ο διευθυντής του σχολείου σπεύδει να το χαρακτηρίσει τραγικό δυστύχημα. Μόνο που η τοπική αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και η υπόθεση αυτή γίνεται η αφορμή να επιστρέψει στο Σώμα η επιθεωρήτρια με τις πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της Τζάζμιν «Τζαζ» Χάντερ. Η Τζαζ, παρότι εγκατέλειψε για προσωπικούς λόγους την αστυνομική καριέρα της στο Λονδίνο, δέχεται με βαριά καρδιά να ηγηθεί της έρευνας, για χάρη του πρώην αφεντικού της. Με σύμμαχο ξανά τον πιστό αρχιφύλακά της Άλιστερ Μάιλς, η Τζαζ διεισδύει στην κλειστή κοινωνία του σχολείου. Καθώς όμως αρχίζει να διερευνά τις συνθήκες του τραγικού χαμού του Τσάρλι Κάβεντις, τα γεγονότα αρχίζουν πολύ γρήγορα να παίρνουν μια άλλη, άκρως δυσάρεστη τροπή. Αποκαλύπτεται ότι ο Τσάρλι ήταν ένας αλαζονικός τραμπούκος και ότι όλοι γύρω του είχαν εκτός από το κίνητρο και την ευκαιρία να αλλάξουν τα χάπια για την επιληψία που έπαιρνε σε καθημερινή βάση. Κι ενώ το προσωπικό του σχολείου γίνεται μια γροθιά απέναντί της, η εξαφάνιση ενός νεαρού μαθητή, του Ρόρι Μίλερ, και ο θάνατος ενός ηλικιωμένου καθηγητή, ειδήμονα στις κλασικές σπουδές, παρέχουν στην Τζαζ σημαντικότατα στοιχεία, που όμως περιπλέκουν κι άλλο την έρευνα. Όταν το χιόνι σκεπάζει τη χώρα και εξαφανίζεται άλλος ένας ύποπτος, η Τζαζ καλείται να αντιμετωπίσει και τους δικούς της δαίμονες… Και τότε μια ειδεχθής ανακάλυψη στο σχολείο μετατρέπει αυτομάτως την έρευνα στη δυσκολότερη υπόθεση φόνου που έχει αναλάβει ποτέ στην καριέρα της. Γιατί η Εστία Φλιτ κρύβει μυστικά πολύ πιο σκοτεινά απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ η Τζαζ…

     10.Το βουνί, της Λουίζας Παπαλοΐζου, εκδ. Το ροδακιό 

Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου, ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ξενή, της Κόρης και του Σουηδού. Η σπονδυλωτή αφήγηση των γεγονότων που διατρέχει το μυθιστόρημα ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 70 για να οδηγηθεί με αντίστροφη κίνηση στις αρχές του περασμένου αιώνα - στο ασφυκτικό περιβάλλον της ορεινής Κύπρου, αλλά και στις αρχαιολογικές ανασκαφές των Σουηδών στο βουνό κατά την εποχή της αγγλοκρατίας. Από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη και από την Τηλλυρία ως το Φαλούν της Σουηδίας, το μυθιστόρημα αφουγκράζεται τους πιο μύχιους ψιθύρους της ύπαρξης -τις δεύτερες φωνές που παρασιτούν κάτω από τις πρώτες- για να αφηγηθεί την ταραγμένη ιστορία του τόπου, αλλά και την επαναλαμβανόμενη ιστορία του ξεριζωμού της καρδιάς από το στήθος. Η μόνη σταθερά στον ρου του χρόνου που διατρέχει το βιβλίο είναι το ίδιο το βουνό καθώς δεσπόζει πάνω από ξηρά και θάλασσα. 

Ευχαριστίες στο βιβλιοπωλείο Parga για τη λίστα με τα ευπώλητα του 2022. 

Το κείμενο για κάθε βιβλίο είναι από το οπισθόφυλλό του.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση