ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο «Kawasaki» και ποια η σύνδεσή του με τον κορωνοϊό

Για να καταλήξει κάποιος γιατρός ότι ένα παιδί έχει τη νόσο αυτή, πρέπει το παιδί να κάνει ψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από οτιδήποτε άλλο.

Σταύρη Φράγκου

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου παιδίατρος και νεογνολόγος, πρώην Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, ήταν εκείνος που έστησε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία. Η πορεία του είναι ταυτισμένη με την ανάπτυξη της νεογνολογίας στην Κύπρο και δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο ιδρυτής της ΜΕΝΝ. Με αφορμή το περιστατικό με τη νόσο «Kawasaki», ο Δρ. Χατζηδημητρίου μας εξηγεί τι είναι η νόσος αυτή, ποια  τα συμπτώματα, πώς γίνεται η διάγνωση, αλλά ξεκαθαρίζει και τη σύνδεσή της με τον κορωνοϊό.

1. Τι είναι η νόσος «Kawasaki» ή αλλιώς το σύνδρομο «Kawasaki»
Είναι μία νόσος με κύριο σύμπτωμα τον ψηλό πυρετό, η οποία να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι καινούρια νόσος γι' αυτό και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Η νόσος Kawasaki είναι μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, δηλαδή υπάρχει φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να εξελιχθεί σε ανευρύσμα. Ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967.

2. Ποια ειναι τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki
Για να καταλήξει κάποιος γιατρός ότι ένα παιδί έχει τη νόσο αυτή, πρέπει το παιδί να κάνει ψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από οτιδήποτε άλλο. Τα συμπτώματα που υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν είναι το κοκκίνισμα των ματιών, εξανθήματα στο σώμα και στα γεννητικά όργανα, το κοκκίνισμα στα χείλη, και ερεθισμός στις γωνιές του στόματος, φλεγμονή στον φάρυγγα με δυσκολία στην κατάποση, έντονο κοκκίνισμα στη γλώσσα και αλλαγή στην υφή της - παρομοιάζεται με φράουλα-. Μπορεί να παρουσιαστεί στις παλάμες και τις πατοτύσες φούσκωμα και ελαφρύ κοκκίνισμα ενώ στην δεύτερη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει και ξεφλούδισμα στις περιοχές αυτές.

3. Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά εξέταση η οποία να μας δίνει ξεκάθαρα ότι το παιδί πάσχει από τη νόσο αυτή. Υπάρχουν όμως κλινικές εξετάσεις που αν γίνουν και πληρούν τα κριτήρια τότε μπορούμε να δώσουμε αυτή τη διάγνωση. Στα κριτήρια αυτά είναι τα συμπτώματα που αναφέραμε αλλά και με εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν ψηλά αιμοπετάλια.

4. Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα
Αν κάποιο παιδί διαγνωστεί με τη νόσο αυτή θα πρέπει να νοσηλευτεί και να του δοθεί θεραπεία. Μπορεί η αρρώστια αυτή να διαρκέσει από μία εβδομάδα μέχρι και 3-4 μήνες. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία δηλαδή μέσα στην πρώτη εβδομάδα για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

5. Υπάρχει θεραπεία;
Μόλις διαγνωστεί η νόσος, κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία. Πρέπει να δοθεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο η γ-σφαιρίνη, η οποία είναι σαν έτοιμα αντισώματα. Ταυτόχρονα δίνεται και ασπιρίνη.

6. Ποιος ο κίνδυνος της νόσου αυτής
Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδία. Αν αυτά προσβληθούν τότε μπορεί να παρουσιαστεί ανεύρυσμα των αγγείων και το ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος αίματος (πήγμα αίματος) στην περιοχή του ανευρύσματος. Μπορούν να παρουσιαστούν και άλλες επιπλοκές όπως αρρυθμίες, μυοκαρδίτιδα και προσβολή των βαλβίδων της καρδίας. Το παιδί μόλις διαγνωστεί από τη νόσο «Kawasaki» θα πρέπει να εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο και να υπάρχει επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι και ένα χρόνο. Ιδανικό θα ήταν να υπάρξει και τεστ κοπώσεως.

7. Κορωνοϊός και νόσος Kawasaki
Δεν υπάρχει σύνδεση με τον κορωνοϊό απλά είναι παρόμοια η παθοφυσιολογία, και στις δυο περιπτώσεις παράγονται φλεγμονώδες ουσίες στον οργανισμό, οι οποίες προκαλούν ψηλό πυρετό που διαρκεί αρκετές ημέρες.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X