ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πώς θα προφυλαχθείτε από τις καλοκαιρινές λοιμώξεις

Υγιές καλοκαίρι, χωρίς κολπίτιδες και ''γυναικείες ενοχλήσεις''

Σταύρη Φράγκου

Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, μπάνια, παραλίες, αμμουδιές… Όλοι και όλες μας προσπαθούμε να αφεθούμε στη καλοκαιρινή αγκαλιά και να χαλαρώσουμε από έναν δύσκολο χειμώνα.

Εκτός όμως από το αντηλιακό μας, εμείς οι γυναίκες χρειάζεται να προσέξουμε και την υγιεινή μας, τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει να βρισκόμαστε στη παραλία, το που καθόμαστε και "όλα αυτά" που μας απειλούν για μυκητιάσεις, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και γενικότερα "κινδύνους της παραλίας" και του καλοκαιριού. Ο Δρ.Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος μάς δίνει συμβουλές πώς να τα αποφύγουμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη:
Στην αμμουδιά:  Κάτι η χαλαρή διάθεση, κάτι οι νέες γνωριμίες που μας ενθουσιάζουν, δε θέλει πολύ για να γίνει το καλοκαίρι η αγαπημένη εποχή, τόσο για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, όσο και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως κονδυλώματα (HPV), χλαμύδια, ηπατίτιδες, AIDS κλπ., τα οποία εκτός από την υγεία μπορούν να βλάψουν και τη γονιμότητά της γυναίκας.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις; 
Η φυσιολογική έκκριση του κόλπου έχει όξινο pH (περίπου 4,5) και αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, κύτταρα, μικροοργανισμούς, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Στον κόλπο υπάρχει μια αρκετά πολύπλοκη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μικροβίων. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε μπορεί κάποιο μικρόβιο να υπεραναπτυχθεί εις βάρος των υπολοίπων και να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Είναι προφανές, επομένως, ότι κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί και από μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Βασικός ρυθμιστής της κατάστασης είναι το pH, καθώς και η προσφορά γλυκογόνου και γλυκόζης που χρησιμοποιούνται ως θρεπτικά υλικά των μικροβίων.

Τι είναι η κολπίτιδα;
Ως κολπίτιδα αναφέρεται η φλεγμονή του κόλπου δηλαδή λοίμωξη από κάποιο μικροοργανισμό, κατάσταση αρκετά συχνή και ευκόλως θεραπεύσιμη, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πώς δημιουργούνται οι κολπίτιδες; 
Συχνές οι κολπίτιδες καθώς ευνοούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού. Η ζέστη και η υγρασία που έχει η γεννητική περιοχή τις περισσότερες ώρες της ημέρας το καλοκαίρι, βοηθούν στην ανάπτυξη των μικροβίων, αν δεν είμαστε περισσότερο επιμελείς με την υγιεινή της περιοχής, σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Προκαλούνται κυρίως από μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται στις βρεγμένες πετσέτες, την άμμο η από άλλα μικρόβια, από μολυσμένα νερά (στη θάλασσα ή την πισίνα) και εμφανίζονται κυρίως με κνησμό και αυξημένες εκκρίσεις.

Πολλά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα: στρεπτόκοκκοι, εντερόκοκκοι, γονόκοκκος, αιμόφιλος του κόλπου, χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα. Βεβαία χωρίς συμπτώματα κολπίτιδας αλλά με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία είναι και οι ιοί HPV (που προκαλούν τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) και ο ιός του AIDS που είναι θανατηφόρος, αν και σήμερα υπάρχει συντηρητική φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, που πολλές φορές το καλοκαίρι δεν γίνεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Συχνές ουρολοιμώξεις: Φαινόμενο του καλοκαιριού
Οι ουρολοιμώξεις είναι ένας από τους εφιάλτες των γυναικών αφού τα συμπτώματά τους (ατελής ούρηση, συχνουρία, κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Ειδικά το καλοκαίρι όμως, φαίνεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται καθώς το μπάνιο σε ακατάλληλα νερά, η επαφή με την ξαπλώστρα ή την άμμο, η ζέστη και οι πιο συχνές σεξουαλικές επαφές είναι μάλλον κακός συνδυασμός.

Πώς θα προλάβετε:

  • Πίνετε άφθονα υγρά (8-10 ποτήρια νερό καθημερινά) καθώς και ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι (κράνα) την ημέρα.
  • Ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό
  • Χρησιμοποιείτε μόνο τη δική σας πετσέτα στην άμμο η στην ξαπλώστρα
  • Σωστή υγιεινή της γεννητικής περιοχής

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Από τη λήψη του ιστορικού που αφορά τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων, από τα λοιπά συμπτώματα και την κλινική εξέταση, είναι εύκολη η διάγνωση. Απλές μέθοδοι στο γυναικολογικό ιατρείο με εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών) μπορεί να χρειαστούν, ώστε με βεβαιότητα να καθοριστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και, βεβαίως, η ενδεδειγμένη θεραπεία η οποία θα πρέπει να γίνει και από τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους

Πώς θα προλάβω κολπίτιδες;

  • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό
  • Πλένετε καλά τα μαγιό σας μετά το μπάνιο
  • Μην ανταλλάσσετε μαγιό με άλλου
  • Πλένετε την γεννητική περιοχή συχνά καθημερινά με ειδικά σαπούνια και ξεπλένετε με άφθονο νερό
  • Μην χρησιμοποιείται αντισηπτικά, εκτός αν σας το έχει συμβουλέψει γυναικολόγος
  • Στην παραμικρή ενόχληση επικοινωνήστε η επισκεφθείτε τον γυναικολόγο για να σας δώσει την κατάλληλη λύση
  • Χρησιμοποιείτε μόνο τη δική σας πετσέτα
  • Απλώνετε πετσέτα στην άμμο η στην ξαπλώστρα
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι (παραλία, πισίνα)
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα.
  • Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών
  • Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από 4 ώρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X