ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Προβλήματα στη Σπονδυλική Στήλη και Pilates

 

Διαβάστε το Βιογραφικό του Μάνου Τσαραμπουλίδη


Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 34 σπονδύλους. Κάθε σπόνδυλος είναι μοναδικός και εξυπηρετεί ένα σκοπό. Η δυσλειτουργία ενός μόνο σπονδύλου είναι ικανή να διαταράξει την λειτουργία και μηχανική ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.

Η μέθοδος pilates μας δίνει την δυνατότητα να διορθώσουμε και να περιορίσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι πόνοι στον αυχένα ή στην μέση συνήθως εμφανίζονται εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας σε συνδυασμό με ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα. Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα αισθανθείτε την διαφορά και την άμεση ανακούφιση από τους πόνους. Το pilates έχει την δυνατότητα να εξαλείψει παντελώς τους χρόνιους πόνους με τον καιρό.

Στάδια Βελτίωσης ανά Μάθημα

Στο πρώτο μάθημα
Αξιολογείται η παρούσα κατάσταση του μυοσκελετικού σας συστήματος.

Στο δεύτερο μάθημα
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του pilates σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από την αξιολόγηση και το σώμα αρχίζει και ξανα-υποστηρίζεται
Βελτιώνουμε την στάση μας και μαθαίνουμε πως πρέπει να καθόμαστε στην καρέκλα, στο αυτοκίνητο, στον ύπνο, κτλ.

Από το τρίτο μάθημα και μετά
Σιγά σιγά το σώμα διαμορφώνεται με βάση τις καινούργιες του συνήθειες.
Οι πόνοι υποχωρούν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξαναεμφανίζονται ποτέ ακόμα και όταν σταματήσει κάποιος τις συνεδρίες.
Μυοσκελετικά προβλήματα και αντιμετώπιση – Μέση

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης – μέση – είναι η πιο ευπαθής περιοχή του σκελετού του ανθρώπου και αυτή που εμφανίζει τις περισσότερες ενοχλήσεις, πόνους και σταδιακά χρόνιες παραμορφώσεις και κακώσεις. Τα πιο συχνά και γνωστά συμπτώματα αυτών των καταστάσεων είναι η οσφυαλγία (πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και η ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου).

Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού έχει εμπειρία οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής του και σε οποιαδήποτε στιγμή το 15% έως 52% αυτού θα εμφανίσει επεισόδιο οσφυαλγίας με σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η αυξημένη οσφυική λόρδωση, η αδυναμία των κοιλιακών μυών και των μυών της ράχης, η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική θέση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Ο ρόλος του pilates είναι σε πρώτη φάση προληπτικός, αφού ενισχύει τους μυς της περιοχής, καθιστώντας τους δυνατούς και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις σωματικές ανάγκες που προκύπτουν. Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο όπου υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα, το pilates κατέχει μία θέση στη συνολική θεραπευτική προσέγγισή του.

Ουσιαστικά οι ασκήσεις εστιάζουν στην εκγύμναση των βαθύτερων κοιλιακών και ραχιαίων , που είναι υπεύθυνοι για την συνοχή των σπονδύλων και την σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της οσφυαλγίας στην ρίζα του.
Μέσα σε λίγα μαθήματα ήδη θα αρχίζετε να νιώθετε το σώμα σας ότι “στέκεται” καλύτερα.
Οι πόνοι θα μειώνονται συνεχώς. Παράλληλα, εξαιτίας της λειτουργικότητας των ασκήσεων, θα μάθετε πως να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς να επιβαρύνετε την μέση σας!

Αυχένας
Μυοσκελετικά προβλήματα αυχενικό (μυοσκελετικό πρόβλημα του αυχένα) είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι ιδιαιτέρως λεπτοί και τα φορτία που δέχονται καθημερινά είναι πολλά. Κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυχενικό σύνδρομο.

Η λάθος στάση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το άγχος, το στρες καθώς και ένας τραυματισμός είναι παράγοντες που επηρεάζουν την φυσιολογική δομή και κινητικότητα της αυχενικής μοίρας.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι, ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα, μούδιασμα των άνω άκρων, κτλ.
Η μέθοδος pilates είναι ίσως η μόνη μέθοδος γυμναστικής που «ασχολείται» τόσο πολύ με την περιοχή του αυχένα, αρχικά προληπτικά, και μετέπειτα θεραπευτικά. Σε κάθε άσκηση δίνουμε την αίσθηση ότι θέλουμε να «μακρύνουμε» τον αυχένα μας.
Αυτό σε συνδυασμό με κατάλληλες ασκήσεις και διατάσεις, μας δίνει ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας και κατ’ επέκταση την μείωση των συμπτωμάτων.

Επιπρόσθετα η ενδυνάμωση των κοιλιακών έχει φανεί ότι συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας.
Τέλος, μέσω της σωστής στάσης, μαθαίνουμε τον σωστό τρόπο που πρέπει να καθόμαστε, να ξαπλώνουμε, να στεκόμαστε, να σκύβουμε, κτλ, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον αυχένα στην καθημερινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση