ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η σημασία του ύπνου στην καθημερινότητά μας

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ποιοτικού ύπνου στην επόμενη ημέρα.

newsroom must

Ο ύπνος αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη και είναι απαραίτητος για την καλή υγεία, την καλή ποιότητα ζωής και την απόδοση σε όλους τους τομείς. Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει και επηρεάζεται. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών, τη διάθεση και το βάρος του σώματος και να επηρεαστεί από τα στάδια του ύπνου, από μεμονωμένους και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους ενήλικες μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα του ύπνου μέσα από τα υποκειμενικά παράπονα (κακή ποιότητα ύπνου, κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλαγές στη διάθεση) και μέσα από συμπεριφορικές αλλαγές (ημερήσια υπνηλία, μείωση της αποδοτικότητας, κατανάλωση φαρμάκων).

Ο ύπνος επέρχεται σε επαναλαμβανόμενες περιόδους, οι οποίες εναλλάσσονται ανάμεσα σε δύο φάσεις, στη φάση REM και στη non-REM. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, σχεδόν όλο το σώμα βρίσκεται σε αδρανή κατάσταση, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού, νευρικού, σκελετικού και μυϊκού συστήματος. Έτσι επιτυγχάνεται η καλή διατήρηση όλων των παραπάνω ζωτικών συστημάτων που είναι σημαντικά για τη διάθεση, τη μνήμη τη νοητική λειτουργία και τη λειτουργία του ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Το εσωτερικό κιρκάδιο ρολόι φροντίζει ώστε ο ύπνος να επέρχεται καθημερινά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ποιοτικού ύπνου στην επόμενη ημέρα. Αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται κυρίως στην υπνηλία κατά την επόμενη ημέρα που νιώθει κάποιος που πάσχει από διαταραχή του ύπνου. Μελέτες από δυτικές χώρες δείχνουν ότι 29% έχει σχεδόν κοιμηθεί στο τιμόνι κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ 18,3% έχει σχεδόν τρακάρει επειδή κοιμήθηκε στο τιμόνι. Το ποσοστό των ατυχημάτων που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της υπνηλίας των οδηγών, ανέρχεται σε 20%.

Αναφορικά με την διάθεση και την συναισθηματική κατάσταση και το πώς αυτή επηρεάζεται από την κακή ποιότητα του ύπνου, πρόσφατη μελέτη ανέδειξε την συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου και των καθημερινών συναισθηματικών διακυμάνσεων που σχετίζονται με στρεσογόνα και θετικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα (μεγάλη συναισθηματική φόρτιση) στα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητας και δεν βρίσκουν ικανοποίηση στα ευχάριστα γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν μέσα στην ημέρα. Η διάρκεια του ύπνου, λοιπόν, επηρεάζει την συναισθηματική απόκριση των ανθρώπων στα γεγονότα της ζωής και οι αντιδράσεις τους σε αυτά μπορεί να ποικίλουν.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
sleep  |  ύπνος  |  ομορφιά  |  υγεία  |  ζωή  |  beauty

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X