ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Γιατί η παραίτηση της Jacinda Ardern είναι σύμβολο νίκης για πολλές γυναίκες;

Το εργασιακό burnout και η δύναμη να ξεκινάς από την αρχή

Ζωή Τουτουντζίδου

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε Jacinda Ardern την Πέμπτη ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα, το αργότερο ως την 7η Φεβρουαρίου, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία. Η απερχόμενη πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός λόγος πίσω από την αποχώρησή της.

«Για μένα, είναι καιρός», σχολίασε η πολιτικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια. Άνθρωπος είμαι. Δίνουμε όσα μπορούμε για όσο μπορούμε, και μετά είναι καιρός. Και για μένα, είναι καιρός. Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια».

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν την παραίτηση της ως δειλία ή ακόμη και αδυναμία, ωστόσο υποδεικνύει ένα κοινωνικό φαινόμενο που πολλοί από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι και συχνά εθελοτυφλούμε υποκινούμενοι από τον φόβο της αποτυχίας ή ακόμη και της αβεβαιότητας του αύριο και αυτό δεν είναι άλλο από το λεγόμενο burnout.

Το εργασιακό burnout όσο παράξενο και αν ακούγεται σε πολλούς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός και σίγουρα δεν συμβαίνει σε μία στιγμή. Καθορίζεται από μία σωρεία γεγονότων και αντιδράσεων μας και ευθύνεται για ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη και το έντονο στρες.

Η καθημερινότητα και οι συνεχείς υποχρεώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κούρασης στον οργανισμό μας και πολύ εύκολα μπορούν να μάς οδηγήσουν στο λεγόμενο burnout, δηλαδή την εξουθένωση, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Επίσης έρευνες υποστηρίζουν ότι ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, σε χρήση ουσιών ή αλκοόλ, σε απουσίες από την εργασία και τελικά σε μειωμένη παραγωγικότητα.

Το εργασιακό μας περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας, καθώς περνάμε το 1/3 της ημέρας μας εκεί. Σημαντικός παράγοντας ωστόσο για να είμαστε ευτυχισμένοι στην δουλειά δεν είναι μόνο το είδος της εργασίας που κάνουμε αλλά και το περιβάλλον που βρισκόμαστε.

Ναι, παντού υπάρχουν δυσκολίες και θέματα που πρέπει να επιλύσουμε καθημερινά που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, με δυσκολίες όπως η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων ή ακόμα και με τον ίδιο τον εργοδότη μας, που είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να αντιληφθούμε ότι πλέον δεν ανήκουμε σε αυτό το περιβάλλον.

Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που ανάγκασε μία τόσο καταξιωμένη επαγγελματία όπως την Jacinda Ardern να παραιτηθεί από τα καθήκοντα της, έχοντας παράλληλα το σθένος να αναγνωρίσει ότι αρχικά νοσεί ψυχικά και σωματικά. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως επιθυμεί στα καθήκοντα της, αναζητώντας παράλληλα νέους τρόπους που θα την επιτρέψουν να διοχετεύει πιο παραγωγικά την ενέργεια της που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει το μεγάλο πολιτικό έργο της, δίνοντας ένα μεγάλο παράδειγμα δύναμης σε πολλές γυναίκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση