ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: ριγέ πουκάμισο, καμπάνα jean παντελόνι και άρβυλα
 

Η σύγχρονη υφαντική τέχνη της Ιφιγένειας Παπαγεωργίου

Απόπειρα να γνωρίσουμε μια ξεχωριστή urban fiber artist με στούντιο στο κέντρο της Λεμεσού

Πάρις Δημητριάδης

Απόφοιτος Καλών Τεχνών και συνιδιοκτήτρια του amphicreativestudio που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του ιστορικού πυρήνα της Λεμεσού,, η εικαστικός Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, πέραν από δασκάλα Τέχνης, έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε μια πολύ ξεχωριστή urban fiber artist. Μια γνήσια και πανέμορφη επιθυμία της, όπως μας λέει στη συζήτηση που ακολουθεί, είναι να μπορέσει να συμβάλει, με τον δικό της μοντέρνο τρόπο, στην πολύτιμη συνέχιση της σπουδαίας παράδοσης που λέγεται κυπριακή υφαντική.

 

Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με την τέχνη;
Η τέχνη και η δημιουργία υπήρχαν από μικρή ηλικία στη ζωή μου. Απο τη μία ήταν ο μπαμπάς μου που ζωγράφιζε με λάδι και ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε πρώτος πινέλο και από την άλλη ήμουν εγώ που από μόνη μου έβγαζα τα ρούχα από τις κούκλες που είχα για να τους φτιάξω δικά μου. Στην πορεία της ζωής μου και αφού ασχολούμουν για πολλές ώρες με τη ζωγραφική και τη δημιουργία, αποφάσισα ότι αυτό θέλω να ακολουθήσω.

Πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες, πού σπούδασες και τι έκανες μέχρι σήμερα;
Γεννήθηκα στη Λεμεσό το 1989. Σπούδασα Καλές Τέχνες στο  Canterbury της Αγγλίας και έκανα το μεταπτυχιακό μου στο European Arts στο Kingston University of London. Το 2014 άρχισα να διδάσκω τέχνη σε προπτυχιακό επίπεδο και να βοηθώ μαθητές να ετοιμάσουν πορτφόλιο για εξωτερικό. Κάπου στο 2016 άρχισα να διδάσκω δικά μου μαθήματα τα οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το 2017 ανέπτυξα μια ξεχωριστή αγάπη για το ύφασμα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δικής μου τεχνοτροπίας στην υφαντική. Από τότε δημιουργώ μεγάλα σε μέγεθος έργα με αυτή την τεχνοτροπία, κυρίως στην Κύπρο όπου βρίσκομαι προσπαθώ όμως να προωθήσω τη δουλειά μου και στο εξωτερικό. To φεστιβάλ Upfest  στο Μπρίστολ, για παράδειγμα, μου έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσω τη δουλειά μου εκεί, αφού με είχε καλέσει να συμμετάσχω το 2022.

Τι σε γοητεύει στη υφαντική;
Η υφαντική για μένα απέκτησε πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δουλειά μου και έχει γίνει κάτι σαν την υπογραφή μου εντός της εικαστικής κοινότητας. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υφάσματα σε λούρες πάνω στο συρμάτινο πλέγμα δημιουργώ δικά μου πορτρέτα και φιγούρες. Εφόσον μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, τα ανακυκλώσιμα υφάσματα με κάνουν να νιώθω πώς δεν χρειάζεται να πετάω κανένα υφασμα. Στην Κύπρο υπάρχει ισχυρή παράδοση που συνδέεται με την υφαντική και επιθυμία μου είναι συμβάλω στη συνέχιση της σπουδαίας αυτής τέχνης. 

Το στούντιο σου πού βρίσκεται και πώς θα ήθελες να εξελιχθεί;
Το studio μας ονομάζεται Aphi Creative Space και βρίσκεται στην οδό Ελλάδος 39 στη Λεμεσό. Ο χώρος προσφέρει εικαστικά μαθήματα καθώς και εργαστήρι για τα projects μας. Επίσης προσφέρεται για ενοικίαση σε άλλους καλλιτέχνες και γενικώς σε οποιοδήποτε άτομο μπορεί να ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση εικαστικών διαλέξεων και σεμιναρίων. Επιθυμία μας για το Aphi είναι να εξελιχθεί σε ένα δραστήριο και ζωντανό κέντρο τεχνών καθώς και σε ένα διαδραστικό μέρος δημιουργικής έμπνευσης.

Γενικώς στα εικαστικά τι αγαπάς;
Οι εικαστικές τέχνες για μένα είναι η αναπαράσταση της φαντασίας ενός καλλιτέχνη με τον δικό του τρόπο. Με εμπνέουν οι βαθυστόχαστες ιδέες που πηγάζουν από ένα project καθώς και η σύνδεση με το σήμερα και πώς όλα που συμβαίνουν γύρω μας μπορούν να επηρεάσουν και να εμπνεύσουν τον κάθε καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Μία ιδιαίτερη εκτίμηση τρέφω απέναντι στην τέχνη που, ακόμη και στη ψηφιακή μας εποχή, προϋποθέτει χειρωνακτικό κόπο για να παραχθεί.  Οποιαδήποτε δουλειά γίνεται με τα χερια, το να πλάθεις, για παράδειγμα, να σκαλίζεις,  να υφαίνεις, να ράβεις, να κόβεις και να βάφεις είναι η τέχνη που εκτιμώ και που όσο παραμένω ενεργή, σκοπεύω κι εγώ να ακολουθώ. 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS