ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: ριγέ πουκάμισο, καμπάνα jean παντελόνι και άρβυλα
 

O διάσημος καλλιτέχνης Richard Orlinski σε αποκλειστική συνέντευξη στο must

«Ποτέ δεν τα παράτησα»: Ο πασίγνωστος Γάλλος καλλιτέχνης μιλάει στο must για την επιτυχία, την ευτυχία και την έμπνευση στη δουλειά του

Πάρις Δημητριάδης

Με γκαλερί Orlinski να υπάρχουν πλέον σε μητροπόλεις παντού στην υφήλιο, όπως για παράδειγμα στο Μαϊάμι, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Saint-Tropez, ο σελέμπριτι Γάλλος καλλιτέχνης Richard Orlinski βρέθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, για να παραστεί σε εγκαίνια ατομικής του έκθεσης.

Από τη γλυπτική και το design, μέχρι τη μουσική, τη μόδα, τις εκδόσεις και τη μουσική, ο πασίγνωστος Γάλλος καλλιτέχνης είναι το άτομο, που, ανάμεσα σε χίλια δύο, βρίσκεται πίσω από το γλυπτό «Wild Kong», που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του ουρανοξύστη The Icon στη Λεμεσό. Σύμφωνα, κιόλας, με την προσωπική ιστοσελίδα του καλλιτέχνη, «πρόκειται για τον σύγχρονο Γάλλο καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις έργων». 

Με αφορμή συνεπώς την έκθεση που πραγματοποιείται  στο 125 Space gallery, δίπλα από την παραλιακή Splash Boutique, βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Orlinski για ζητήματα όπως η απροσδόκητη, τεράστια επιτυχία και πώς τη διαχειρίζεται, η δημοκρατικότητα και ελιτισμός στην τέχνη καθώς και η πραγματική ευτυχία, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται και τη βιώνει.

Καλωσορίσατε στο νησί μας κ. Orlinski, είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτεστε;
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ήρθα στην Κύπρο και αισθάνομαι μεγάλη χαρά και περηφάνια που μου δίνεται η ευκαιρία να δείξω δουλειά μου στους ντόπιους του νησιού και σε τουρίστες που τυχόν να επισκεφθούν την έκθεση.

Τι θα δούμε στη γκαλερί που σας φιλοξενεί;
Το κοινό της Κύπρου θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το 125 Space gallery, ένα χώρο τέχνης που έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια κατατοπιστική εμπειρία του σύμπαντος της δουλειάς μου, με την επί τόπου παρουσίαση ορισμένων από τα αντιπροσωπευτικότερα και δημοφιλέστερα έργα μου. 

Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου

Ταξιδεύετε συνεχώς;
Ταξιδεύω πολύ, καταρχάς στις γκαλερί Orlinski που βρίσκονται πλέον σε αρκετές πόλεις ανά την υφήλιο αλλά και για να επισκεφθώ events όπου παρουσιάζεται η δουλειά μου, όπως για παράδειγμα στη μεγάλη έκθεση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Μαϊάμι.
Είμαι ταυτοχρόνως παρουσιαστής μιας σειράς ντοκιμαντέρ που μεταδίδεται στο  TV5Monde, στο πλαίσιο της οποίας συναντώ γαλλόφωνους καλλιτέχνες του δρόμου σε διάφορα σημεία της υφηλίου, με σκοπό να προβάλουμε την άγνωστη συνήθως στο ευρύ κοινό τέχνη τους.

Πώς γίνεται κανείς ένας από τους εμπορικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες;
Με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και κυρίως μετά από επανειλημμένες και μεγάλες αποτυχίες. Ποτέ δεν τα παράτησα όμως, επειδή είμαι πραγματικά πολύ παθιασμένος με αυτό που κάνω. Οι γνωριμίες που έχω κάνει επίσης με βοήθησαν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παύουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις του εαυτού μας. Πρέπει, νομίζω, να δείχνουμε εμπιστοσύνη στη χαμηλόφωνη, εσωτερικευμένη φωνή που όλοι έχουμε μέσα μας. Εγώ αποπειράθηκα να ακολουθήσω τη διακριτική αυτή φωνή, όσο περισσότερο μπόρεσα. Για μένα τουλάχιστον, ευτυχώς, λειτούργησε. 

H καριέρα σας στην τέχνη κ. Ορλίνσκι απογειώθηκε μετά την ηλικία των τριάντα ετών, τι είχε συμβεί τότε κι άλλαξε η ζωή σας; Πιο πριν τι κάνατε;
Έχω κάνει πολλές και ετερόκλητες δουλειές στο παρελθόν και παρά το γεγονός ότι πιστεύω ότι ήμουν καλός σε οτιδήποτε έκανα, ποτέ δεν ήμουν ευτυχισμένος. Αισθανόμουν ότι αξιοποιούσα μόνο το 5% των δυνατοτήτων μου. Μέχρι που μια μέρα που περνούσα burnout αποφάσισα ότι έπρεπε να αφοσιωθώ στην καλλιτεχνική μου καριέρα. Σ’ αυτό δηλαδή που ανέκαθεν λαχταρούσα να κάνω. 

Γλυπτική, design, μουσική, εκδόσεις, μόδα, ζωντανή μουσική και περφόρμανς, ασχολείστε με πολλά είδη τέχνης, υπάρχει αγαπημένο;
Αγαπώ την τέχνη σε οποιαδήποτε της μορφή. Αυτός είναι ο λόγος που κάνω τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα. Μου αρέσει επιπλέον να δημιουργώ γέφυρες μεταξύ των ετερογενών μορφών τέχνης. Όταν, για παράδειγμα, ερμηνεύω μουσική ζωντανά στη σκηνή, προσπαθώ να ενσωματώνω στοιχεία από τη γλυπτική μου και με τρισδιάστατα εφέ να προσφέρω στο κοινό εμπειρίες που θα θυμούνται. 

Στα ζώα τι αγαπάτε;
Ανέκαθεν λάτρευα τα ζώα. Θυμάμαι, ήδη από την ηλικία των 4 με 5, να φτιάχνω ζώα με πηλό. Νομίζω ότι εκείνο που με γοητεύει περισσότερο στην άγρια πανίδα είναι ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα υιοθετούν ενάρετη στάση ζωής. Έχουμε, πιστεύω, να διδαχθούμε πολλά πράγματα από τα ζώα.

Πεταγόμαστε στο 2017, όταν άνοιγε η πρώτη Galerie Orlinski στο Παρίσι. Μπορούσατε τότε να φανταστείτε τι θα ακολουθούσε;
Πράγματι, σήμερα έχουμε έντεκα (11) Orlinski Galleries παγκοσμίως και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα πως η εξέλιξη θα αποδεικνυόταν τόσο ραγδαία. Ανέκαθεν φυσικά πίστευα σε αυτό που έκανα, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι ποτέ δεν φανταζόμουνα τόσο μεγάλη επιτυχία, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το πρώτο σας single κυκλοφόρησε κι αυτό το 2017. Μήπως αναφερόμαστε σε μια χρονιά - ορόσημο στην πορεία σας;
Νομίζω ότι είχα διάφορα ορόσημα στην καριέρα μου αλλά είναι πραγματικότητα ότι εκείνη η χρονιά υπήρξε καθοριστική. Σε ό,τι αφορά στη μουσική, πάντοτε διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα μου κομμάτια συναντούσε τότε επιτυχία ήταν γεγονός που με πλημμύρισε από χαρά. Ακολούθησε η επιτυχία της Galerie Orlinski στο Παρίσι, που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε δυνατά. 

Υπάρχει καλή και κακή τέχνη;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλή και κακή τέχνη. Ποιοι είμαστε για να κρίνουμε κάτι τέτοιο; Δεν είμαστε πολύ διαφορετικοί μεταξύ μας οι άνθρωποι για να είμαστε σε θέση να να κρίνουμε ορισμένοι τι είναι καλόγουστο και τι κακόγουστο; Σε ατομικό επίπεδο, πάντως, εάν τύχει κάποιος να με ρωτήσει, κατά πόσο θέλησα να προκαλέσω μέσω της δουλειάς μου συγκεκριμένο συναίσθημα, απαντώ καταφατικά, ανεξαρτήτως αν ισχύει ή όχι. Νομίζω ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι το συναίσθημα που προκαλείται στο άλλο άτομο, ασχέτως του τι ήθελα ή δεν ήθελα εγώ να πω.

Ποπ, πολύχρωμος και ανεβαστικός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσω των τριών αυτών χαρακτηρισμών συνοψίζεται το σύμπαν του Richard Orlisnki;
Πρόκειται πράγματι για εύστοχη σύνοψη. Λατρεύω να προκαλώ πολύχρωμα συναισθήματα μέσω ενός πολύχρωμου, ποπ κόσμου.

Για το binance ποια η άποψή σας; Αλλάζουν τα blockchain και τα NFT’s το μέλλον της τέχνης;
Από τότε που εμφανίστηκαν, με ενδιέφεραν πολύ τα NFT’s. Έχω δουλέψει με binance και έχω λανσάρει προσωπική συλλογή από ΝFT. Δεν πιστεύω όμως ότι πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούμε να θέλουμε να αγγίζουμε αντικείμενα και να αλληλεπιδρούμε δια ζώσης, εκτός οθόνης. 

Σημαντικές και ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή σας;
Ευτυχώς για εμένα, έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες στιγμές. Πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι οι μεγαλύτερες στιγμές ευτυχίας και περηφάνιας για μένα ήταν όταν γεννήθηκαν τα τεσσερα μου παιδιά. 

Ορισμός της ευτυχίας;
Η ελευθερία μου, η οικογένειά μου και να κάνω καθημερινά αυτό που αγαπώ. Είμαι τυχερός να τα απολαμβάνω όλα αυτά. Τα παιδιά μου είναι ευτυχώς παρόντα στη ζωή μου. Προσπαθούσα ανέκαθεν να τους συμπεριλαμβάνω σε ό,τι έκανα. 

Άποψη για τη δημοκρατικότητα στην τέχνη;
Από τα πρώτα μου κιόλας βήματα, μέχρι σήμερα, ήμουν διατεθειμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστώ με σθένος τη δημοκρατικότητα στην τέχνη. Ανέκαθεν ήθελα την τέχνη προσεγγίσιμη και ανοιχτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές από τις εκθέσεις που κάνω πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους και σε δρόμους μεγαλουπόλεων όπως το Μαϊάμι, το Παρίσι και το Courchevel όπως επίσης σε πόλεις με περίπλοκες γειτονιές. Τακτικά λέω ότι πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα μιας γκαλερί και να μπουν μέσα. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθώ να φέρνω εγώ την τέχνη στους ανθρώπους. Προσπαθώ να φέρω το μουσείο κοντά τους, δωρεάν. 

Δεν συμφωνείτε όμως ότι μερικές φορές η τέχνη καταντά ελιτίστικη;
Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια και πρόκειται για μια συνθήκη που τη συνάντησα συχνά στη Γαλλία και κυρίως στο Παρίσι. Υπάρχουν ορισμένα μουσεία και γκαλερί όπως και ορισμένοι κύκλοι ανθρώπων που νομίζουν ότι μόνο αυτοί κατέχουν τους κώδικες της τέχνης. Σε αυτούς τους ανθρώπους συνήθως δεν αρέσει η τέχνη μου ούτε το τι οραματίζομαι. Η δική μου τέχνη είναι προσιτή στους πάντες και ίσως αυτό τους ενοχλεί.

Μεγαλύτερη επιθυμία για το μέλλον;
Ίσως ακούγεται ουτοπική, μοναδική μου όπως επιθυμία είναι ένας καλύτερος κόσμος για τα παιδιά μου, όπου το περιβαλλοντικό ζήτημα και η ασφάλεια δεν θα αποτελούν θέματα προς επίλυση. 


Η έκθεση με τον Richard Orlinski στο 125 Space Gallery θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS