ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Οργανισμός υγείας: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη

Θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες.

Μαρία Καραμάνου

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το zuranolone, το πρώτο φάρμακο στις ΗΠΑ που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας που παρουσιάζεται σε περίπου 1 στις 7 νέες μητέρες μετά τον τοκετό.

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, ο FDA ανακοίνωσε την έγκριση της θεραπείας, που θα κυκλοφορήσει με την επωνυμία Zurzuvae, και θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες. Αυτό το επαναστατικό φάρμακο αναμένεται να παρέχει μια νέα επιλογή θεραπείας για τις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια για την βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασής τους. Η έγκριση αυτού του φαρμάκου αποτελεί μια θετική εξέλιξη στον τομέα της ψυχικής υγείας και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και ελπίδα σε πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Η έγκριση του Zuranolone από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων αποτελεί μια ευεργετική επιλογή για τις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτή η σοβαρή κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα θλίψης, ενοχής και αναξιότητας, ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας, που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών.

Η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA επεσήμανε τη σημασία της πρόσβασης σε αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για αυτές τις γυναίκες. Η πρόσβαση σε ένα φάρμακο από το στόμα, όπως το Zuranolone, αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε αυτές τις ασθενείς, βελτιώνοντας την ψυχολογική τους κατάσταση.

Το Zuranolone αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής Φάσης 3, προσφέροντας μια νέα επιλογή θεραπείας για την επιλόχεια κατάθλιψη. 

Το φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη, παρά την εγκρίση του από τον FDA, συνοδεύεται από ορισμένες προειδοποιήσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σύμφωνα με το FDA, το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να οδηγεί και να εκτελεί άλλες δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, επομένως δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιο συχνές περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, κοινό κρυολόγημα και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Παράλληλα, οι γυναίκες που λαμβάνουν το φάρμακο μπορεί να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, επομένως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Το FDA συνιστά τη χρήση αποτελεσματικής αντισύλληψης κατά τη λήψη του φαρμάκου και για μία εβδομάδα μετά, προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα εγκυμοσύνης.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 μωρά γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από μητέρες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη. Το 2019, το FDA είχε εγκρίνει το πρώτο φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη, το Zulresso, αλλά αυτό παρέχεται ενδοφλεβίως σε ιατρικά κέντρα και απαιτεί ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ιατρού για το διάστημα της θεραπείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Παρόλα αυτά, αν και η έγκριση του Zulresso αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, το νέο φάρμακο zuranolone είναι πιο ευέλικτο στη χρήση του.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS