Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά
Το πιο σύνηθες σχόλιο που ακούμε όσον αφορά την κατανάλωση καρπουζιού είναι ότι δεν έχει καμιά θρεπτική αξία, επειδή είναι μόνο νερό και γεμάτο από ζάχαρη!
Είναι καιρός λοιπόν να διαλευκάνουμε την πραγματικότητα γύρω από τη θρεπτική αξία του καρπουζιού, τόσο από πλευράς υγείας όσο και από πλευράς δίαιτας. Το καρπούζι έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν. Αναφορές υπάρχουν από το 5000 π.Χ στην Αφρική, αλλά πιο γνωστό ήταν στην Αίγυπτο γύρω στο 2500 π.Χ, όπου οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από φρούτο το χρησιμοποιούσαν και ως πηγή νερού.
Όντως, το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, αλλά περιέχει παρά πολλά θρεπτικά στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην υγεία μας.
Όσον αφορά το ευρέως παρεξηγημένο θέμα της ζάχαρης, οφείλουμε να μεταφέρουμε ότι το καρπούζι αποτελείται από μόνο 5% ζάχαρη, η οποία είναι υπό μορφή φρουκτόζης, που δεν είναι ζάχαρη. Το πόσο λίγη ''ζάχαρη'' περιέχει μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό αν συγκριθεί με την αντίστοιχη περιεκτικότητα που βρίσκουμε σε 1 μήλο, το οποίο έχει περίπου 10%, δηλαδή τη διπλάσια. Ακόμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε 100γρ καρπουζιού αναλογούν μόνο περίπου 30 θερμίδες, τότε αναμφισβήτητα δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται σε μια δίαιτα και πρέπει να του αφαιρεθεί η λανθασμένη ετικέτα του παχυντικού!
Θρεπτική αξία και συμβολή στην υγεία
Εκτός του ότι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη, τα θετικά που μπορεί το καρπούζι να προσφέρει στην υγεία μας μέσω των θρεπτικών συστατικών του είναι πολλά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β6, Β1, Α, όπως επίσης και σε κάλιο β-καροτίνη, μαγνήσιο, λυκοπένιο και φυτικές ίνες.
- Δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη.
- Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία και προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου.
- Η βιταμίνη Β6 συντείνει στην καλύτερη νευρική λειτουργία, οπότε και στη θετική διάθεση και καταπολέμηση του άγχους μέσω της βοήθειάς της στη σύσταση σεροτονίνης και ντοπαμίνης.
- Η Βιταμίνη Α έχει θετική επίδραση στην καλή όραση και στην καταπολέμηση λεμφοκυττάρων.
- Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C βοηθά στην αντιγήρανση και στην καταπολέμηση μολύνσεων, και μαζί με την παρουσία της Β-καροτίνης, του λυκοπενίου και της βιοτίνης, προστατεύουν από τη δημιουργία διαφόρων μορφών καρκίνου.
- Η παρουσία καλίου όπως είναι γνωστό βοηθά τα μέγιστα στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και δρα σαν διουρητικό.
- Επίσης, οι σπόροι που βρίσκουμε στο καρπούζι περιέχουν ένα συστατικό που συμβάλλει στη μείωση της πίεσης και στη σωστή λειτουργία των νεφρών.
- Εκτός από το ότι το καρπούζι προλαμβάνει την αφυδάτωση τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, ο χυμός του περέχει δυο ουσίες (κιτρουλίνη και αργινίνη) που καθαρίζουν εξαιρετικά το αίμα και τα νεφρά,αφού προκαλούν έντονη διούρηση.
- Ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση καρπουζιού με μέτρο μπορεί ακόμα και να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη.
Συμπέρασμα;
Καταναλώστε άφθονο καρπούζι άφοβα και αφήστε τους άλλους να λένε! Είτε από πλευράς υγείας, είτε από πλευράς δίαιτας, είναι ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού!!
Να είστε υγιείς και πάντα με χαμόγελο!