ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

#IAmAndIWill# Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC. Το σύνθημα #IAmAndIWill#, ΕίμαιΚαιΘαΚάνω καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Ταυτόχρονα σήμερα θα ανακοινωθεί το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών ως ισότιμων εταίρων.

Με δεδομένο ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποια μορφή νεοπλασματικής ασθένειας, ο καρκίνος αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ΕΛΛΟΚ. Συμπληρώνει ότι η σημασία της προσωπικής δέσμευσης γίνεται φανερή αν λάβουμε υπόψη ότι θα ήταν κατά περίπου 35% λιγότερες οι περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου, εάν εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, το καθαρό εργασιακό περιβάλλον και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά:

  • Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
  • Η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου.
  • Η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου στο ορατό μέλλον.
  • Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ασθενών με Καρκίνο που παρουσιάσθηκε επίσημα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου 2014 αποτελεί τον φάρο που φωτίζει και κατευθύνει τις δράσεις μας.
  • Οι ασθενείς οργανώνονται αποτελεσματικότερα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσφέρουν υπεύθυνη υποστήριξη στα μέλη τους, αναπτύσσουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης και διεκδικούν τη θεσμική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για ό,τι τους αφορά.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 81% ως το 2040 στις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων που επενδύονται στην πρόληψη.

Το 2018 ο ΠΟΥ κατέγραψε σε όλο τον κόσμο 18,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός να φτάσει ως το 2040 τα 29 με 37 εκατομμύρια.

Στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, στις οποίες αυτή την περίοδο καταγράφεται και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, κατά 81%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάσταση αυτή εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι αυτές οι χώρες αφιερώνουν περιορισμένους πόρους στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών, ενώ οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι εξοπλισμένες επαρκώς για την πρόληψη, τη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρκίνων.

"Πρόκειται για έναν κώδωνα κινδύνου που μας καλεί όλους να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες καταπολέμησης του καρκίνου", υπογράμμισε ο δρ Ρεν Μίνγκουι Γενικός Υποδιευθυντής του ΠΟΥ. "Εφόσον οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη (...) είναι δυνατό να εντοπίζεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και να θεραπεύεται", πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ παρουσίασε επίσης μια σειρά παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν να προληφθούν νέα κρούσματα καρκίνου, όπως η καταπολέμηση του καπνίσματος (υπεύθυνο για το 25% των θανάτων από καρκίνο), ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β` για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, και ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.

"Αν κινητοποιήσουμε τις διάφορες ενδιαφερόμενες πλευρές ώστε να συνεργαστούν, θα μπορέσουμε να σώσουμε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ζωές στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας", τόνισε ο Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους.

Η έκθεση του οργανισμού καταδεικνύει επίσης ότι η έρευνα βοήθησε στη μείωση των αριθμών των θανάτων από καρκίνο, κάτι που όμως παρατηρείται κυρίως στις πλούσιες χώρες. "Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα έχουν υιοθετήσει προγράμματα πρόληψης, πρόωρης διάγνωσης και ανίχνευσης τα οποία, σε συνδυασμό με βελτιωμένες θεραπείες, συνέβαλαν στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2000 ως το 2015".

"Στις χώρες με μικρά εισοδήματα η μείωση αυτή ήταν μόλις 5%", σύμφωνα με την Ελισαμπέτε Βάιντερπας διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση