Οι περισσότερες γυναίκες έχουμε συνδεδεμένη την απώλεια βάρους με τις εξαντλητικές δίαιτες! Σύμφωνα με τους διατροφολόγους αλλά και με τους ψυχολόγους αυτός ο συσχετισμός μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας. Αν στην τελική «πείσουμε» τον εαυτό μας πως ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουμε μια στερητική, να είστε σίγουρες ότι όχι μόνο θα βάλουμε πίσω τα κιλά μας μόλις την σταματήσουμε, αλλά θα τα βάλουμε εις διπλούν.
Διαβάστε λοιπόν τι μπορούν να μας προκαλέσουν οι στερητικές δίαιτες, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να το ξανασκεφτείτε. Ρωτήσαμε λοιπόν για εσάς την κυρία Έλενα Τρουλλίδου όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις στερητικές δίαιτες.
- Αποτοξινωτικές Δίαιτες: Ο όρος αποτοξίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ουσίες τοξικές όπου υπάρχει ο εθισμός, όπως στη περίπτωση του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό παρά μόνο ίσως το ψυχολογικό όπου το άτομο νοιώθει πιο καλά όταν τρέφεται μόνο με φρούτα. Με αυτού του τύπου τις δίαιτες χάνουμε πολλά υγρά τα οποία επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διατρέχουμε όμως σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν αυτές οι δίαιτες ακολουθούνται για μακρά χρονικά διαστήματα.
- Δίαιτα Άτκινς: Η πιο διάσημη «χημική» δίαιτα. Βασίζεται στη λογική ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Υπόσχεται απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα. Είναι δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Απουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά οι υδατάνθρακες, κάτι που «αναγκάζει» τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει, αντί της γλυκόζης, τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγονται τοξικές ουσίες στο αίμα (κετόνες). Οι κετόνες είναι ουσίες που περιορίζουν το αίσθημα της όρεξης. Η απουσία των υδατανθράκων έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της διούρησης, που συνεπάγεται απώλεια υγρών από το σώμα, και συνεπώς μείωση του σωματικού βάρους. Παράλληλα προκαλέι:
• δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών.
• καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, πέτρα στα νεφρά,
• έλλειψη βιταμινών. - Δίαιτα βάση της ομάδας αίματος: Βασίζεται στη θεωρία ότι ανάλογα με τον τύπο αίματος, υπάρχουν τροφές που είναι ή δεν είναι “συμβατές” με τον οργανισμό. Έτσι, για να χάσει κανείς βάρος, πρέπει να στερηθεί ορισμένες τροφές. Οι δίαιτες και για τις 4 ομάδες αίματος δίνουν λίγες θερμίδες, οπότε επιτυγχάνεται απώλεια βάρους επειδή το άτομο “ξοδεύει” περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνει.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στη δίαιτα αυτή και το θεωρητικό της υπόβαθρο είναι ατεκμηρίωτο. Η θεωρία των λεκτινών δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά, ενώ και οι ίδιοι οι εισηγητές της δίαιτας δεν την υποστηρίζουν με κάποια μελέτη ή πείραμα.