ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless φόρεμα, αθλητικά παπούτσια και μια ψάθινη τσάντα

Anna Wintour: Πώς ξεκίνησαν όλα

Επιχειρούμε μια αναδρομή στα πρώτα βήματα της «σιδηράς κυρίας» της μόδας, με αφορμή την πολυσυζητημένη ανακοίνωσή της για αποχώρηση.

Μαρία Σάββα

Μετά από 37 χρόνια, η Anna Wintour αποχωρεί από τη θέση της editor-in-chief της Vogue. Το fashion icon ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου 2025 ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση της ως επικεφαλής του συντακτικού περιεχομένου του αμερικανικού περιοδικού και ότι θα αναζητήσει αντικαταστάτη. Κατείχε αυτή τη θέση περισσότερο από οποιονδήποτε προηγούμενο αρχισυντάκτη.

Η Wintour πιστώνεται ευρέως με την ανανέωση της Vogue και τη μετατροπή της σε κυρίαρχη δύναμη στον χώρο των fashion περιοδικών. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, το 1988, εφάρμοσε μια σειρά από καινοτόμες αλλαγές. Τερμάτισε την εποχή των supermodels, προβάλλοντας διασημότητες και λιγότερο γνωστά μοντέλα στα εξώφυλλα, ενώ υπήρξε και η πρώτη που συνδύασε οικονομικά ρούχα με designer κομμάτια σε φωτογραφίσεις.

Παρότι η θητεία της ως editor-in-chief πλησιάζει στο τέλος της, η 75χρονη Wintour δεν αποχωρεί από την εκδοτική εταιρεία Condé Nast, αφού θα παραμείνει στη θέση της ως global editorial director της Vogue, καθώς και ως chief content officer της εταιρείας.

Ποια είναι η Anna Wintour

Η Dame Anna Wintour είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο της μόδας, με διπλή υπηκοότητα (Βρετανική και Αμερικανική). Ξεκίνησε την καριέρα της ως editorial assistant στο περιοδικό Harpers & Queen του Λονδίνου και στη δεκαετία του ’70 ανέλαβε συντακτικούς ρόλους στα Harper’s Bazaar και Viva. Αφού διηύθυνε τη βρετανική Vogue, ανέλαβε το 1988 την αρχισυνταξία της αμερικανικής Vogue. Υπό την ηγεσία της, το περιοδικό αναγεννήθηκε, ενώ η ίδια έγινε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον χώρο της μόδας, γνωστή για το χαρακτηριστικό καρέ της και την ψυχρή, αυστηρή παρουσία της. Τον Ιούνιο του 2025, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη θέση της editor-in-chief, παραμένοντας όμως στο ευρύτερο εκδοτικό τιμόνι της Vogue.

Ποια ήταν πριν γίνει δημοσιότητα

Η Anna Wintour γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1949 στο Λονδίνο. Είναι κόρη του δημοσιογράφου Charles Wintour και της φιλάνθρωπου Eleanor Wintour, με την οικογένεια της να διαθέτει σημαντική οικονομική άνεση.

Από νεαρή ηλικία, η Anna έδειχνε πως ακολουθούσε τον δικό της δρόμο. Ως έφηβη, εγκατέλειψε το αριστοκρατικό finishing school στο οποίο φοιτούσε για να ζήσει στο Λονδίνο του ’60, που τόσο λάτρευε. Με το χαρακτηριστικό της καρέ -που υιοθέτησε σε ηλικία 15 ετών και δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από τότε- σύχναζε στα ίδια clubs με μέλη των Beatles και των Rolling Stones.

Το στιλ διοίκησης και η αποφασιστικότητα που θα τη χαρακτήριζαν ως αρχισυντάκτρια είχαν τις ρίζες τους στον πατέρα της, διακεκριμένο βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αυστηρό, αλλά σεβαστό αρχισυντάκτη της London Evening Standard. Η Anna δεν έκρυψε ποτέ τις ομοιότητές τους. «Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά σε όσους ξέρουν τι θέλουν», είχε δηλώσει στην εκπομπή 60 Minutes το 2009.

Η καριέρα στα περιοδικά μόδας

Η Wintour ξεκίνησε στην ομάδα μόδας του Harper’s & Queen στο Λονδίνο και σταδιακά ανέβηκε στη συντακτική ιεραρχία. Το 1976 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να γίνει fashion editor του Harper’s Bazaar. Αργότερα εργάστηκε στο Viva, ένα περιοδικό του εκδοτικού ομίλου του Penthouse, όπου ουσιαστικά δημιούργησε το τμήμα μόδας και πειραματίστηκε με ακριβές φωτογραφίσεις σε εξωτικούς προορισμούς.

Μετά από σύντομη θητεία στο Savvy, η Wintour εντάχθηκε στο New York Magazine το 1981, κουβαλώντας ακόμη και το δικό της ιδιαίτερο γραφείο στο νέο της χώρο, όπως περιέγραψε ο βιογράφος Τζέρι Όπενχαϊμερ στο βιβλίο του Front Row (2005).

Ο Karl Lagerfeld και η Anna Wintour

Η μεταγραφή στη βρετανική Vogue

Το 1986 επέστρεψε στο Λονδίνο για να αναλάβει τη βρετανική Vogue, θέτοντας εξ’ αρχής νέες κατευθύνσεις: «Θέλω η Vogue να είναι γρήγορη, sharp και σέξι. Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερβολικά πλούσιοι ή οι αιώνια αργόσχολοι. Θέλω αναγνώστριες δραστήριες, γυναίκες επαγγελματίες, με δικά τους χρήματα και ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων», είχε δηλώσει στη Daily Telegraph.

Η απαιτητική της φύση της χάρισε παρατσούκλια όπως «Nuclear Wintour» και «Wintour of Our Discontent». Η ίδια όμως το απολάμβανε: «Είμαι ο εκτελεστής του Condé Nast», είπε κάποτε αστειευόμενη. «Λατρεύω να μπαίνω και να αλλάζω περιοδικά».

Το 1987 προχώρησε σε ριζική αλλαγή του Home and Garden, μετονομάζοντάς το σε HG και απορρίπτοντας περιεχόμενο αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις αντιδράσεις, η διοίκηση της Condé Nast της παρείχε πλήρη υποστήριξη, με μισθό άνω των $200.000 και ετήσιο επίδομα 25.000 δολάρια για ρούχα και άλλες παροχές.

Η εποχή της αμερικανικής Vogue

Το 1988, η Wintour ανέλαβε την αρχισυνταξία της Vogue Αμερικής, επιστρέφοντας μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Το περιοδικό είχε αρχίσει να χάνει τη δυναμική του, με το νεότερο Elle να φτάνει κυκλοφορία 850.000 αντιτύπων, ενώ η Vogue είχε μείνει στάσιμη στο 1.2 εκατομμύρια.

Η Condé Nast τής έδωσε πλήρη ελευθερία και χρηματοδότηση για την ανανέωση του περιοδικού. Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς θητείας της, κατάφερε να επαναφέρει τη Vogue στην κορυφή, με ιστορικά τεύχη όπως τον Σεπτέμβρη του 2004, όπου έφτασε τις 832 σελίδες -το μεγαλύτερο μηνιαίο τεύχος στην ιστορία.

Όπως προαναφέραμε, ανάμεσα στις αλλαγές που καθιέρωσε ήταν το τέλος της εποχής των supermodels, η στροφή σε διασημότητες στα εξώφυλλα και ο πρωτοποριακός συνδυασμός φθηνών και ακριβών ρούχων σε editorial μόδας. Το πρώτο της εξώφυλλο, τον Νοέμβριο του 1988, παρουσίασε ένα 19χρονο μοντέλο με 50 δολάρια τζιν και ένα μπλουζάκι αξίας $10.000 γεμάτο πετράδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Anna Wintour  |  news  |  lifestyle  |  gossip  |  showbiz  |  επικαιρότητα  |  Vogue  |  Fashion  |  Fashion news  |  celebs

WKND BY MUST: Τελευταία Ενημέρωση

Το Saint-Tropez της Κύπρου

Το Saint-Tropez της Κύπρου

Εικόνες μιας πόλης που έσφυζε από ζωή, προσελκύοντας μάλιστα την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ ...
Μαρία Σάββα
 |  WKND BY MUST