ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Η Κατερίνα είναι μόλις 27 και υφαίνει στον αργαλειό

Προσπαθεί μάλιστα να βιοποριστεί φουλ από αυτό μέσω του Airbnb experiences

Πάρις Δημητριάδης

Προτού καν συμπληρώσει τα τριάντα της, η χαρισματική νεαρή δημιουργός από τη Λευκωσία, Κατερίνα Ευστρατίου, δείχνει να βρήκε τον δρόμο της. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο» μου λέει κατά τη διάρκεια της απολαυστικής συνομιλίας μας, που έγινε πριν από λίγες μέρες, σε στούντιο που διατηρεί στον Άγιο Δομέτιο. Ένα «weaving studio», όπως το ονομάζει, στο οποίο περνάει ατελείωτες ώρες υφαίνοντας στον αργαλειό και επί της ουσίας, εκμοντερνίζοντας μακραίωνες και λεπτελίπτες τεχνικές της παραδοσιακής μας υφαντικής. Fun fact το στούντιο της έχει καταχωρηθεί στα λεγόμενα «Airbnb Experiences», μια υπηρεσία που προσφέρεται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, για την οποία προσωπικά αγνοούσα την ύπαρξή της, μέχρι που γνώρισα την Κατερίνα.

 

Πώς προέκυψε η αγάπη σου για την υφαντική;
Οι κλωστές ανέκαθεν με γοήτευαν ως υλικό. Όταν λοιπόν έψαχνα εξειδίκευση κατά τη διάρκεια του Art & Design Foundation course που έκανα στο πανεπιστήμιο του Brighton, η τέχνη που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η υφαντική.

Όταν ήσουν μικρή είχες γιαγιά ή άλλο οικείο πρόσωπο που ύφαινε;
Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι τη γιαγιά μου να κρατά δύο βελόνες και να πλέκει από κάλτσες μέχρι τρικά. Να μην μπερδευόμαστε, ωστόσο, άλλο πράγμα το πλέξιμο και άλλο η υφαντική. Είναι δύο διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας κλωστών. Είναι βεβαίως ότι πιο οικείο έχω να θυμάμαι με κλωστή από τα παιδικά μου χρόνια. Τη γιαγιά της γιαγιάς μου, που ύφαινε στον αργαλειό, δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω, έχω όμως τα υφαντά της να με συντροφεύουν.

Σήμερα πώς συστήνεσαι και πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου;
Συστήνομαι ως υφάντρα και η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο! Η δουλειά μου έχει ως βασικό της πυλώνα την παραδοσιακή, κυπριακή υφαντική. Χρησιμοποιώ τεχνικές όπως το φυτιώτικο κέντημα και το ασπροπλούμι, βάζοντας όμως τη δική μου πινελιά. Ως χώρα έχουμε μεγάλη και μακρά παράδοση και ιστορία στην υφαντική και στόχος μου είναι ο εκμοντερνισμός των παλαιών αυτών τεχνικών.

Έχεις συνεργαστεί με την Ιωάννα Λουκά, μία από τις καταξιωμένες υφάντρες του νησιού μας, πώς ήταν ως εμπειρία;
Με την Ιωάννα είχαμε άριστη συνεργασία. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι περισσότερο στην αρχή της καριέρας μου. Άντλησα πολλές γνώσεις στο πλάι της και θεωρώ πως υπήρξα πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω μαζί της.

Το δικό σου στούντιο πόσο καιρό έχει που λειτούργησε;
Το στούντιο μου λειτουργεί από το 2021 και παράλληλα με την παραγωγή υφασμάτων διεξάγονται μαθήματα υφαντικής.

Συνήθως τι υφαίνεις; Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Χρησιμοποιώ οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε κλωστή. Η πρώτη ύλη για κάθε μου δημιούργημα αλλάζει ανάλογα με το έργο που φτιάχνω. Από βαμβάκι ή μετάξι μέχρι συνθετικές κλωστές. Τα υφάσματα που δημιουργώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για είδη σπιτιού όπως υφαντά βάζα, μαξιλάρια ή διακοσμητικές ταπετσαρίες, μέχρι fashion accessories όπως τσάντες ή κασκόλ και φουλάρια.

Απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάς στο στούντιο; Τι αισθάνεσαι όταν υφαίνεις;
Ο χρόνος που περνάω μόνη μου στο στούντιο είναι πολύτιμος, μου δίνει τη δυνατότητα να εμπνευστώ για τα επόμενα μου βήματα. Για μένα η υφαντική λειτουργεί σαν διαλογισμός. Όταν υφαίνω νιώθω να χαλαρώνω.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και τα βασικά γνωρίσματα του παραδοσιακού κυπριακού αργαλειού;
Ο παραδοσιακός κυπριακός αργαλειός είναι ιδιόρρυθμο εργαλείο. Λόγω του ότι είναι χειροποίητος υπάρχουν παραλλαγές, με διαφορές στο μέγεθος ή στο σχέδιο. Οι βασικές τεχνικές για να δουλέψει όμως ένας οποιοσδήποτε αργαλειός, είναι πανομοιότυπες. Αυτό που αλλάζει είναι οι λεπτομέρειες.

 

Το φυτιώτικο κέντημα πώς το έμαθες;
Μετά που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Brighton και επέστρεψα στην Κύπρο αποφάσισα να ασχοληθώ σχολαστικά με την παραδοσιακή μας υφαντική. Όταν επομένως είχα πάει στο Κέντρο Χειροτεχνίας για να διδαχθώ κυπριακές τεχνικές από έμπειρες υφάντρες, μία από αυτές τις τεχνικές ήταν ασφαλώς το φυτιώτικο.

Tο Αirbnb Εxperiences πώς το ανακάλυψες; Πώς πάει εκείνο το κομμάτι;
Το Airbnb experiences το ανακάλυψα τυχαία όταν έψαχνα διαμονή για ένα ταξίδι μου. Είπα να το δοκιμάσω και πάει εξαιρετικά! Δουλεύει κυρίως το καλοκαίρι που το νησί μας έχει τουρίστες. Στην κοινωνία μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και γνωστό, ευελπιστώ όμως πως θα γίνει, αφού μπορούν να διοργανωθούν πολλά ενδιαφέροντα εργαστήρια μέσω της πλατφόρμας. 

Ιδανικά, πώς θα ήθελες να εξελιχθεί η πορεία σου;
Κάτι που δεν έχω πει προηγουμένως είναι ότι βασικό μέρος της υφιστάμενης εργασίας μου αποτελεί η διδασκαλία. Διδάσκω υφαντική τόσο στο στούντιο μου όσο και στο πλαίσιο των επιμορφωτικών προγραμμάτων. Μακροπρόθεσμα, επιθυμώ να εμβαθύνω στο κομμάτι της διδασκαλίας και παράλληλα να μην σταματήσω να φτιάχνω και τα δικά μου υφαντά. Γενικότερα, η πορεία που θέλω να ακολουθήσω ανήκει στο σύμπαν της παραδοσιακής κυπριακής υφαντικής και ιδανικά θα ήθελα τόσο να τη διδάσκω όσο και να τη φτιάχνω, αφού αγαπάω και τα δύο εξίσου. 

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS