ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: ριγέ πουκάμισο, καμπάνα jean παντελόνι και άρβυλα
 

Χριστίνα Τσερκέζη: Το «made in Cyprus» θα γίνει μόδα

H ESTÍ Artisans είναι ένα συλλογικό εργαστήρι, με στόχο την προώθηση των μοναδικών παραδοσιακών τεχνικών κάθε χώρας και την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ειρήνη Χριστοφόρου

Η σχέση μας με την Χριστίνα μετράει πάνω από δέκα χρόνια, αφού αρχικά εργαστήκαμε κάτω από την ίδια δημοσιογραφική στέγη, ενώ μετέπειτα παραμείναμε δυο καλές φίλες, με την εκτίμηση να είναι αμοιβαία. Είναι χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας, υπήρξε αρχισυντάκτρια του must, με ιδιαίτερη αγάπη στον τομέα της μόδας, γνωρίζοντας μάλιστα από πρώτο χέρι την εξέλιξη και της επιρροές της. Όντας ένα δημιουργικό άτομο, με ευγενική ψυχή και εκφραστής της βιωσιμότητας, αποφασίζει αισίως να δημιουργήσει το δικό της brand, το συλλογικό εργαστήρι ESTÍ Artisans, με όραμα το «made in Cyprus» να επανέλθει στο προσκήνιο.

Τσάντα από τη πρώτη συλλογή, η οποία αποτελεί φόρο τιμής στην Κύπρο και είναι εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικά του νησιού και της μεσογειακής κουλτούρας.

Ποια ανάγκη σε ώθησε να δημιουργήσεις αυτό το συγκεκριμένο brand;
Η αφετηρία ήταν η επιστροφή στις δικές μου ρίζες, η αγάπη μου για τις παραδόσεις και τις χειροτεχνίες, αλλά και μια δική μου πολύ συνειδητοποιημένη εσωτερική αναζήτηση για αναβίωση ξεχασμένων, ή παραγκωνισμένων τεχνικών και η ανακάλυψη των λίγων εναπομεινάντων τεχνιτών. Η μόδα και οι χειροτεχνίες ήταν μια καθημερινή ενασχόληση για τις γυναίκες τις οικογένειας μου. Έπλεκαν, κεντούσαν, έφτιαχναν τα δικά τους ρούχα. Με αυτά τα ερεθίσματα μεγάλωσα και σε αυτά επέστρεψα για να βρω νόημα και ώθηση για το νέο μου ξεκίνημα. Επιπλέον, η δουλειά μου στο χώρο της μόδας τα τελευταία χρόνια μου πρόσφερε την επιβεβαίωση πως το αντιστάθμισμα τις γρήγορης μόδας και του υπερκαταναλωτισμού, που τόσο πολύ ευθύνονται για τη μόλυνση του πλανήτη, είναι η επιστροφή στις τοπικές αγορές, τους αργούς ρυθμούς παραγωγής, τις βιώσιμες πρακτικές και τις υπεύθυνες επιλογές. Η έρευνα πολλών χρόνων με οδήγησε στη δημιουργία της ESTÍ Artisans.

Το «handmade» και το «made in Cyprus» εύχομαι να επανέλθουν στο προσκήνιο, για να εκτιμήσουμε και να δώσουμε συνέχεια στις παραδόσεις και τις τεχνικές

Ταξίδεψε μας στον κόσμο του ESTÍ Artisans. Ποια φιλοσοφία κρύβεται από πίσω του;
H ESTÍ Artisans είναι ένα συλλογικό εργαστήρι που εξερευνά και προωθεί τις παραδοσιακές χειροποίητες τέχνες που δημιουργούνται από ταλαντούχες γυναίκες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την ελληνική διασπορά και μικρές κοινότητες παγκοσμίως. Με βαθιά δέσμευση για τη χρήση ηθικών πρακτικών προσφέρουμε με υπερηφάνεια μια ποικιλία από χειροποίητα προϊόντα, δημιουργημένα με πολλή αγάπη από χαρισματικούς τεχνίτες και τεχνίτριες. Η ίδια η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη «ἐστί» (προφέρεται ες-τι), η οποία αναδεικνύει τη βαθιά σημασία του «να είναι» - ένα ισχυρό ρήμα για την ύπαρξη. Σε έναν κόσμο κυριαρχούμενο από τη βιομηχανοποίηση, η ESTÍ Artisans αποτελεί μια ισχυρή δήλωση, έναν ύμνο στην αντοχή των παραδοσιακών τεχνών και των δεξιοτήτων των τεχνιτών.

Έμπνευση σου;
Θυμάμαι πάντα μικρή να φοράω κάτι χειροποίητο, ένα δαντελένιο γιακαδάκι φτιαγμένο από τη γιαγιά μου, ένα πουλόβερ πλεγμένο από τη μαμά μου… Σε αυτή τη ζεστή ανάμνηση επιστρέφω πάντα όταν αναζητώ έμπνευση. Για μένα, η αξία του να φοράω κάτι χειροποίητο, που κουβαλά τον χρόνο, την αγάπη και τη δεξιοτεχνία των χεριών που το έφτιαξαν, υπερβαίνει σε αξία οποιοδήποτε άλλο προϊόν, όσο ακριβό και αν είναι. Από κει και πέρα, ανατρέχω στις παραδόσεις και στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Από ποιες πρώτες ύλες είναι φτιαγμένα τα ESTÍ Artisans;
Προσπαθούμε να εντάξουμε στη παραγωγή μας όσο πιο φυσικά υλικά μπορούμε, φιλικά προς το περιβάλλον και παλιό στοκ δερμάτων και υφασμάτων, τα οποία φροντίζουμε να προμηθευόμαστε πρωτίστως από την τοπική αγορά, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία του τόπου μας και να διατηρήσουν το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων μας στα πιο χαμηλά δυνατά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τις συλλογές που φτιάχνουμε σε συνεργασία με τεχνίτες και κοινότητες από άλλες χώρες. Οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φυσικές, η παραγωγή χειροποίητη και το εμπόριο δίκαιο.  

Οι δερμάτινες ετικέτες οι οποίες είναι φτιαγμένες από ντόπιο τεχνίτη με παλιό στοκ δερμάτων όπου όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται εξολοκλήρου στην Κύπρο με υλικά από την τοπική αγορά.

Πόσο δύσκολο είναι ένα brand από βιώσιμα υλικά να επιβιώσει στον κόσμο της γρήγορης μόδας.
Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Τα δεδομένος στη βιομηχανία της μόδας αλλάζουν ευτυχώς και όλο και περισσότερες επωνυμίες εντάσσουν ηθικές πρακτικές στη γραμμή παραγωγής τους, ενώ οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις αγορές τους. Σε επίπεδο θεσμών, διαφαίνεται πια πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για δημιουργία νομοθεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς τη ρύθμιση των διαδικασιών παραγωγής, τη διαφάνειά τους και τη εξάλειψη της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και εργατικού δυναμικού από χώρες του τρίτου κόσμου. Παρόλα ταύτα, η δύναμη για την πραγματική αλλαγή παραμένει στα χέρια των καταναλωτών. Όσο πιο ευαισθητοποιημένοι είμαστε εμείς ως καταναλωτές, τόσο πιο πολλή πίεση θα ασκείται στα μπραντς για προσφορά βιώσιμων προϊόντων. 

Πιστεύεις υπάρχει αυτή η ανάγκη της επιστροφής στις ρίζες μας και στα προϊόντα φτιαγμένα από τον τόπο μας; Υπάρχουν οι τεχνίτες;
Για μένα είναι επιτακτική αυτή η ανάγκη. Υπάρχει τέτοιος πλούτος και εξαιρετικές τεχνικές στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι αβάσταχτο να βλέπεις την παρακμή τους. Οι τεχνίτες, αν και λιγοστοί πια, υπάρχουν. Χρειάζονται όμως κίνητρα για να επανέλθουν στο προσκήνιο. Πιστεύω πως όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε ως καταναλωτές, τόσο περισσότερο αναζητάμε άλλες επιλογές από αυτές που μας προσφέρονται, είτε από αλυσίδες με προϊόντα μαζικής παραγωγής, είτε ακόμα και από μεγάλες επωνυμίες με προϊόντα πολυτελείας. Αν αναζητήσουμε συλλογικά και συνειδητοποιημένα κάτι καλύτερο, αυτό θα δώσει έναυσμα στους τεχνίτες να επανέλθουν στο προσκήνιο και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση, τη συνέχεια και την ανάπτυξη των παραδόσεων μας.  

Ήδη η πρώτη συλλογή από τσάντες κυκλοφόρησε το καλοκαίρι. Μίλησε μας για αυτή. Για την έμπνευση, τα υλικά, αλλά και τις συνεργασίες που έκανες.
Η πρώτη συλλογή αποτελεί φόρο τιμής στην Κύπρο και είναι εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικά του νησιού και της μεσογειακής κουλτούρας και συμπεριλαμβάνει τσάντες πλεγμένες από γυναίκες του νησιού μας με τη μέθοδο crochet. Ως υλικό για τις τσάντες επέλεξα το νήμα ψάθας, το οποίο είναι φυσικό και βιοδιασπώμενο, ενώ οι φόδρες και τα προστατευτικά καλύμματα είναι φτιαγμένα από ακατέργαστο λινό. Αξίζει επίσης να αναφέρω πως οι δερμάτινες ετικέτες είναι φτιαγμένες από ντόπιο τεχνίτη με παλιό στοκ δερμάτων, ενώ και όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται εξολοκλήρου στην Κύπρο με υλικά από την τοπική αγορά. Όλες οι τσάντες δημιουργούνται μετά από παραγγελία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα. Όσο υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχει παραγωγή.

 Pounch από νήμα ψάθας με φόδρες και προστατευτικά καλύμματα φτιαγμένα από ακατέργαστο λινό. Από την καλοκαιρινή συλλογή.

Η επόμενη συλλογή;
Η επόμενη συλλογή αποτελείτε ξανά από limited edition χειροποίητες τσάντες, που αυτή τη φορά δημιουργήσαμε σε συνεργασία με μια μικρή κοινότητα τεχνιτών από το Μπαλί. Είναι φτιαγμένες από ρατάν και δέρμα, εξολοκλήρου στο χέρι με μοναδικές παραδοσιακές τεχνικές συγκομιδής και πλέξης διαδεδομένες στη συγκεκριμένη περιοχή. Με αυτή τη δεύτερη συλλογή δημιουργούμε γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με άλλους τεχνίτες φέρνοντας τις παραδοσιακές τους τεχνικές στο δικό μας κοινό και εμπλουτίζοντας έτσι την κοινότητά μας. Η συλλογή μόλις κυκλοφόρησε και ευχόμαστε να αγκαλιαστεί από το κοινό μας με την ίδια αγάπη που δέχτηκε η κυπριακή συλλογή.  

Η δεύτερη imited edition συλλογή ESTÍ Artisans, αποτελείτε από χειροποίητες τσάντες φτιαγμένες από ρατάν και δέρμα και είναι σε συνεργασία με μια μικρή κοινότητα τεχνιτών από το Μπαλί. 

Εκτός από τσάντες, να περιμένουμε κάτι άλλο στη συλλογή;
Υπάρχουν σκέψης και πλάνα για τη δημιουργία άλλων συλλόγων με αξεσουάρ στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τις αρχές που διέπουν την ESTÍ Artisans.

Τι συνεργασίες να αναμένουμε στο μέλλον;
Θα εμπλουτίζουμε πάντα τις συλλογές μας από την Κύπρο με νέες σειρές, ενώ κάθε σεζόν προσπαθούμε να προσεγγίζουμε τεχνίτες από άλλες χώρες με πλούσιες παραδόσεις και μοναδικές χειροτεχνίες, για να δημιουργήσουμε από κοινού, προβάλλοντας έτσι στο κοινό μας την τεχνογνωσία και τον πλούτο τους. 

Ποιο το όραμα σου για το ESTÍ Artisans; Μέχρι που μπορεί να φτάσει;
Επιθυμώ η ESTÍ Artisans να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα που θα στηρίζει και θα προβάλει τεχνίτες από όλο τον κόσμο δίνοντας φωνή και υπόσταση σε πολύτιμες παραδόσεις. Ακόμα, το «handmade» και το «made in Cyprus» εύχομαι να επανέλθουν στο προσκήνιο, τόσο για να εκτιμήσουμε και να δώσουμε συνέχεια στις παραδόσεις και τις τεχνικές, όσο και για να προβληθούν οι τεχνίτες και να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο την τοπική μας οικονομία. Και γιατί όχι, να βγάζουμε προς τα έξω το προϊόντα μας και να μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα σε άλλες επωνυμίες παγκοσμίου φήμης.

Που μπορούμε να βρούμε τις τσάντες ESTÍ Artisans.
Μπορεί κάνεις να γνωρίσει τις συλλογές μας μέσα από τα social media, Instagram και Facebook @esti.artisans.

*Φωτογραφίες Διονύσης Συρανίδης

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS