ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: κάπρι παντελόνι, broderie πουκάμισο και kitten heels
 

Γιατί πετάμε χαρταετό + 5 πράγματα που σήμερα δεν πρέπει να ξεχάσεις

Οι απαραίτητες για την ημέρα γνώσεις.

Δέσποινα Άσπρου

Ένα από τα πιο αγαπητά και φαν έθιμα της περιόδου είναι αναμφίβολα το πέταγμα του Χαρταετού το οποίο συνηθίζουμε να κάνουμε κάθε Καθαρά Δευτέρα, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά. Και ενώ όλοι έχουμε πετάξει έστω και μια φορά χαρταετό στη ζωή μας, αρκετοί από εμάς δεν μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα "γιατί πετάμε χαρταετό;"

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και θα καταλήξουμε, απαντώντας το πιο πάνω ερώτημα. Ο χαρταετός πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, η οποία δεν είναι αλλή από τη μορφή του δράκου.

Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούν με περισσότερα σχέδια. Λίγο μετά, και πιο συγκεκριμένα το 1400 μ.Χ οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στην γηραιά ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης.

Γιατί όμως πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το πέταγμα συμβολίζει την ψυχή του ανθρώπου που πετάει προς τον Θεό. Παλαιότερα οι πιστοί θεωρούσαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιθανότερο είναι να εισακουστούν οι προσευχές τους. Τα κούλουμα λοιπόν, είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής που ακόμα και το πέταγμα του χαρταετού συμβόλιζε τη συνολική κάθαρση των ανθρώπων.

Η σημασία του χαρταετού
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, συμβολίζει την ψυχή του ανθρώπου που πετάει προς τον Θεό. Παλαιότερα οι πιστοί θεωρούσαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιθανότερο είναι να εισακουστούν οι προσευχές τους. Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Και κα΄που εδώ, ας δούμε πέντε πράγματα τα οποία σήμερα δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1.Αν σκοπεύετε να περάσετε την ημέρα σας σε κάποιο υπαίθριο σημείο, όπως συνηθίζεται, μην ξαχάσετε να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα είδη σερβιρίσματος, όπως χαρτοπετσέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια, φαγητό και ποτά.

2.Καλό είναι να μην ξεχάσετε μια παγονιέρα ή ένα φορητό ψυγειάκι, ώστε να κρατήσετε τα ποτά και τα παγωμένα εδέσματα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

3.Μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας τα basic της ημέρας που είναι: παραδοσιακή λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, χαλβά, ελιές

4.Ένα τραπεζομάντηλο είναι απαραίτητο.

5.Αν έχετε μικρά παιδιά, μην ξεχάσετε τα σνακ που τους αρέσουν, ενώ καλό είναι να πάρετε και μερικά παιχνίδια που θα τα κρατήσουν απασχολημένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση