ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Τζάκι και Μαρία» της best seller συγγραφέως των The New York Times.

Η σύζυγος του προέδρου η μία. Μια λαμπερή σουπερστάρ η άλλη. Μια σχέση αντιζηλίας που συγκλόνισε την υφήλιο.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

«Τζάκι και Μαρία»

Ένα µυθιστόρηµα για τις Τζάκι Κένεντι & Μαρία Κάλλας

Συγγραφέας: Gill Paul

Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα

Σελ. 653

Το βιβλίο «Τζάκι και Μαρία» είναι το πρώτο βιβλίο της δημοφιλούς σκωτσέζας συγγραφέως Gill Paul που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Ό,τι κι αν έχει γράψει η συγκεκριμένη συγγραφέας αμέσως βρέθηκε να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των πωλήσεων σε H.Π.Α. και Βρετανία ενώ μεταφράστηκε σε 20 και πλέον γλώσσες.  

Τα θέματα της αντλούνται από τη ζωή γνωστών υπαρκτών προσώπων, ωστόσο οι ιστορίες της είναι μυθοπλαστικές. Έχει γράψει μυθιστορήματα για την τελευταία οικογένεια τσάρων της Ρωσίας. Καταπιάστηκε με θέματα που είχαν σχέση με τη Γουόλις Σίμπσον, μετέπειτα δούκισσα του Γουίνσορ, και την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ασχολήθηκε με την ιστορία ενός καμαρότου του «Τιτανικού», για τον έρωτα που εκτυλίχθηκε κατά τα γυρίσματα της ταινίας «Κλεοπάτρα» μεταξύ του Ρίτσαρντ Μπάρτον και της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ακόμα και με την περιπέτεια δυο αδελφών της βικτωριανής εποχής που πηγαίνουν στον πόλεμο της Κριμαίας (1854-1856) και αντιμετωπίζουν προκλήσεις πέρα από κάθε φαντασία. Με λίγα λόγια έχει βρει την ιδανική φόρμουλα γραφής και θεματολογίας που τραβά τους αναγνώστες σαν μαγνήτης. 

Το μυθιστόρημα « Τζάκι και Μαρία» είναι ένα μυθιστόρημα επίσης βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, διαβάζοντάς το όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως οι λεπτομέρειες και οι διαλόγοι είναι προϊόντα φαντασίας που η συγγραφέας χρησιμοποιεί ενίοτε για λόγους αφηγηματικής συνοχής και δραματικότητας. Με μια εισαγωγική σημείωση το ξεκαθαρίζει: είναι έργο μυθοπλασίας. Οι αναφορές σε πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα, ιδρύματα, οργανισμούς ή τοποθεσίες έχουν σκοπό μόνο να παρέχουν μια αίσθηση αυθεντικότητας και χρησιμοποιούνται πλασματικά. Όλοι οι άλλοι χρακτήρες και όλα τα περιστατικά και οι διαλόγοι προέρχονται από τη φαντασία και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως πραγματικά. 

Στο μυθιστόρημα αυτό η Pαul εξερευνά τις προσωπικές στιγμές, τις αναζητήσεις και τις συναισθηματικές αναταράξεις των δυο γυναικών καθώς αναπτύσσονται οι σχέσεις τους με τον Ωνάση. Παράλληλα αναδεικνύει την επιρροή τους στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο της εποχής τους.

Πρόκειται για μια ιστορία που της πήρε τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο μυθιστόρημά της, όπως δηλώνει η ίδια, αφού χρειάστηκε να κάνει πολλά προσχέδια προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις ιστορίες των δυο γυναικών και να αποφασίσει ποια σημεία να συμπεριλάβει και ποια όχι. 

Η γραφή της Paul είναι ανάλαφρη και πάντα επικεντρωμένη στο σκοπό της. Γοργή εξιστόρηση της εξέλιξης των γεγονότων, δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο, κρατά μαγνητισμένο τoν αναγνώστη χωμένο μέσα στις 653 σελίδες του βιβλίου από την αρχή μέχρι το τέλος αφού του χαρίζει λεπτομερέστατες περιγραφές των πάντων. Χαρακτήρων, συναισθημάτων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, του χώρου και του χρόνου. Ξεσηκώνει τις αισθήσεις με αισθητή τη δικιά της μοναδική απόδοση των γεγονότων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ιδέα γι αυτό το βιβλίο της την έχει δώσει η διαδικτυακή της φίλη, η Barbara Doukas, η οποία διαμένει στην Αθήνα και δεν την έχει γνωρίσει ποτέ προσωπικά. Επικοινώνησε μέσω των social media λοιπόν μαζί της το 2017, για να της μεταφέρει την ιδέα να γράψει για την Μαρία Κάλλας, την Τζάκι Κένεντι και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν μια ιδέα που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, για την ίδια αλλά και για τους εκδότες της σε Η.Π.Α. και Βρετανία, ώστε να θελήσει να την κάνει πραγματικότητα. 

Η αλήθεια είναι πως μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτής μεταφερόμαστε σε ένα κόσμο για τον οποίο έχουμε ακούσει πολλά, έχουμε παρακολουθήσει ντοκιμαντέρς και ταινίες και έχουμε διαβάσει πολλά άρθρα που γράφτηκαν τόσο από τον ελληνικό τύπο όσο και από τον ξένο. Όλα, όχι πάντα από την ίδια οπτική γωνία. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν μας θαμπώνουν πια η απαστράπτουσα χλιδή, αίγλη και ευτυχία αυτού του κόσμου από όποια απτική κι αν τον παρατηρήσουμε. 

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ενέλπιστα γρήγορα παρά τον μεγάλο του όγκο. Μας ταξιδεύει μαγικά πίσω στον χρόνο. Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πω πως, είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές που οσονούπω έρχονται. 

Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

Από το οπισθόφυλλο: Η σύζυγος του προέδρου η μία. Μια λαμπερή σουπερστάρ η άλλη. Μια σχέση αντιζηλίας που συγκλόνισε την υφήλιο... Η Ζακλίν Κένεντι ήταν όμορφη, εκλεπτυσμένη και μοντέρνα - και σκεφτόταν να εγκαταλείψει τον νεαρό, πολλά υποσχόμενο γερουσιαστή σύζυγό της. Η ζωή κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας στο πλευρό ενός υπερβολικά φιλόδοξου -και άπιστου- άνδρα, που με το ζόρι επιστρέφει από τις διακοπές του όταν το παιδί τους γεννιέται νεκρό, την έχει τσακίσει. Έτσι, όταν της προτείνεται μια κρουαζιέρα στην πολυτελή θαλαμηγό του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Ωνάση, εκείνη λέει "ναι" σε μια συνάντηση που τελικά θα της αλλάξει τη ζωή. Η Μαρία Κάλλας βρίσκεται στο απόγειο της οπερατικής της καριέρας και θεωρείται ευρέως η κορυφαία σοπράνο του κόσμου. Και τότε, της γνωρίζουν τον Αριστοτέλη Ωνάση, συμπατριώτη της Έλληνα και τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Βαλτωμένη σε έναν άγονο, αδιάφορο και ανέραστο γάμο, δεχόμενη πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, από τους διευθυντές των λυρικών θεάτρων και από τον εχθρικό Τύπο, βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται πλήρως εξαιτίας εκείνου του πανέξυπνου και απόλυτα γοητευτικού άνδρα… Σιγά σιγά, οι ζωές της Μαρίας και της Τζάκι αρχίζουν να μπλέκονται, να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ η μία την άλλη, μέχρι που όλα όσα ξέρουν για τον κόσμο αλλάζουν ριζικά.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση