ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Τη μέρα που πήρα τα βουνά» της Κατερίνας Μανανεδάκη

«Αυτοί που κάνουν χιούμορ, θυμίζουν μικρά παιδιά που, καθώς διασχίζουν σκοτεινά δωμάτια, τραγουδούν για να πάρουν θάρρος». Dino Segre

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

«Τη μέρα που πήρα τα βουνά»

Κατερίνα Μανανεδάκη

Εκδ. Ψυχογιός

Σελ. 360 

[,,,] σε έναν ιδανικό κόσμο οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να έχουν επιθυμίες. Γιατί, όπως είχε πει και ο Βούδας, οι επιθυμίες είναι η πηγή της θλίψης [...] Από την άλλη, όμως, ρε Νέλλη... Εδώ ολόκληρος Αδάμ και το έφαγε το μήλο. Και τι δηλαδή; Ήθελε πιστεύεις να φάει το μήλο αυτό καθαυτό; Θα μπορούσε ωραιότατα να έχει φάει και μια μπανάνα. Γεμάτα ήταν τα δέντρα εκείνη την εποχή από φρούτα. Όχι. Ήθελε το συγκεκριμένο μήλο επειδή ήταν ξένο και απαγορευμένο. Και ως γνωστόν το απαγορευμένο και το ξένο είναι πάντα πιο γλυκά.[...] (σελ. 308)

Τολμώ να πω πως, πλέον μπορούμε με ασφάλεια να χαρακτηρίσουμε την Κατερίνα Μανανεδάκη ως τον Δημήτρη Ψαθά της δικίας μας εποχής.

Το τελευταίο βιβλίο της είναι η 18η της δουλειά σε μια συγγραφική περίοδο 21 ετών. Αποτελεί ένα ηθογραφικό μυθιστόρημα της εποχής που ζούμε και αναμένεται να έχει την ίδια εξαιρετική απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, όσο και όλα τα προηγούμενά της βιβλία. Κάποια μάλιστα από αυτά αναμένεται να μεταφερθούν σύντομα στη μικρή αλλά και στη μεγέλη οθόνη.

Καμία συνταγή συγγραφικής επιτυχίας δεν ακολουθεί, όπως λέει και η ίδια, παρά μόνον αυτή της έκφρασης της δικιάς της αληθείας ψάχνοντας πάντα και παντού την ευχάριστη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις, αποκαλύπτουν πάντοτε στο τέλος τον συγγραφέα, αναφέρει σε μια συνέντευξή της, και για αυτό άλλωστε θεωρεί το ταξίδι της συγγραφής μαγικό.

Το βιβλίο « Τη μέρα που πήρα τα βουνά» είναι ένα βιβλίο που μέσα από εξαιρετικά απίστευτο χιούμορ βγάζει στην επιφάνεια, με τον καλύτερο τρόπο, τα πιο σοβαρά θέματα. Έχουμε ένα βιβλίο λοιπόν στο οποίο διακωμωδούνται οι ζωές των χαρακτήρων του ή πιο σωστά διακωμωδείται ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την ζωή τους οι χαρακτήρες του, κυρίως της ηρωίδας του, πλημμυρισμένο με ψυχολογικές αναζητήσεις αλλά και με έρωτα κι αγάπη. Είναι ένα βιβλίο που κρύβει μέσα του και ένα άλλο, μια δεύτερη ιστορία που έχει άμεση σχέση με την πρώτη και βασική, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του κεντρικού χαρακτήρα του βιβλίου και του στόρι γενικότερα. Είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές που ίσως δεν συναντάμε στα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως,

Η κεντρική ηρωίδα της, η Νέλλη, είναι μια γυναίκα που της τα φέρνει δύσκολα η ζωή ενώ παράλληλα της φέρνει και μια κληρονομιά, ένα σπίτι στο βουνό, που δίνει λύσεις στη διαχείρηση των θεμάτων που την ταλαιπωρούν αλλά και στο πλάνο της εξέλιξης της δομής της ιστορίας της Μανανεδάκη. Η ηρωίδα της καταφεύγει σ’ αυτό το σπίτι στο βουνό με σκοπό να ηρεμίσει από όλους και όλα. Καταφέρνει να κάνει ένα ταξίδι, ένα εσωτερικό ταξίδι, που την οδηγεί σε ότι πραγματικά θέλει κι αγαπά. Την ηρωίδα πλαισιώνουν ένα σωρό ακόμη χαρακτήρες κάνοντας την ιστορία απίστευτα τρελή και ενίοτε τραγελαφική.

Το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει σαν τίτλο ή σαν εισαγωγή, θα έλεγα καλύτερα, λόγια κάποιου άλλου συγγραφέα που εκφράζουν κατά κάποιον τρόπο όσα έχει κατά νουν να γράψει η ίδια και λειτουργούν ως οδηγός στην ανάπτυξή τους.

Σίγουρα πρόκειται για ένα διασκεδαστικό βιβλίο εμπνευσμένο από την τρέλα την οποία βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Ένα βιβλίο που ψάχνει την αγάπη, την ευτυχία και τη χαρά μέσα από αγωνίες κι ελπίδες. Η Κατερίνα Μανανεδάκη πίσω από κάθε της λέξη μας χαρίζει χαμόγελα αισιοδοξίας. Η κάθε της σκέψη φαντάζει τόσο οικία σε μας που γίνεται και δικιά μας και τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ταυτιστούμε με κάποιον ή και κάποιους από τους χαρακτήρες της.

Τα λόγια από το οπισθόφυλλο: Θέλεις να πάρεις τα βουνά και να γλιτώσεις από όλους και από όλα;
Θέλεις να ζήσεις έναν μεγάλο, παράνομο και γεμάτο πάθος έρωτα;
Θέλεις να αναλύσεις τα ψυχολογικά σου και τα σύνδρομά σου, να μάθεις ποια είσαι και πού πηγαίνεις επιτέλους σε αυτή τη ζωή;
Θέλεις μήπως να αποκτήσεις καινούργιους και γεμάτους μυστήριο φίλους;

Αν ναι, τότε αυτό το βιβλίο γράφτηκε για εσένα!
Η Νίκη, η Νέλλη και η Νένα σε οδηγούν, θέλεις δε θέλεις, στο πιο τρελό, ανατρεπτικό, αστείο, σοβαρό, ερωτικό, συγκινητικό και γεμάτο εκπλήξεις βιβλίο.
Μια αληθινή ιστορία που συνέβη στα ψέματα.
Η Κατερίνα Μανανεδάκη, με το δικό της ξεχωριστό στιλ, για ακόμη μια φορά αποτυπώνει με λέξεις την απόλυτη παράνοια της εποχής μας αλλά και της ίδιας μας της ζωής!

Για τη συγγραφέα: Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, στο Mega Channel, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας. Έχει γράψει δεκαοκτώ βιβλία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ!, που έχει πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, το έχουν λατρέψει οι Ελληνίδες μαμάδες και ανέβηκε στο θέατρο, ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ;, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ, σε συνεργασία με την Ελένη Πετρουλάκη, και ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ. Βιβλία της ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση κι έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, ενώ όλα είναι μπεστ σέλερ.

Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση