ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Μια Ημέρα», David Nicholls

Είκοσι χρόνια. Δύο άνθρωποι...

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδ. Μίνωας

Σελ. 585

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Στο μυθιστόρημα του David Nicholls διαβάζουμε για την εικοσάχρονη σχέση δύο νεαρών ανθρώπων, του Ντέξτερ και της Έμμα, που φαίνεται να είναι όχι μόνο διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά και αντίθετοι. Η όλη αφήγηση συμπυκνώνεται στην περιγραφή της 15ης Ιουλίου, για τον καθένα τους, κάθε χρόνου, ημερομηνίας της γνωριμίας τους σε ένα πάρτι αποφοίτησης εν έτει 1988.

Το βιβλίο αυτό έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 στη Μεγάλη Βρετανία και έμεινε για έναν χρόνο στη λίστα με τα μπεστ σέλερς του Amazon και των Sunday Times, μεταφράστηκε σε σαράντα γλώσσες και πούλησε πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, και πρόσφατα έχει γίνει σειρά που προβάλλεται από το Netflix. Για την ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Μίνωα τον Ιούλιο του 2011, ενώ επανεκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018,όπως και με αφορμή τη σειρά στο Netflix, τον Ιανουάριο του 2024.

Τί συμβαίνει λοιπόν με αυτό το μυθιστόρημα; Πού οφείλεται η τόση μεγάλη του επιτυχία;

Οι The Times έγραψαν: «Θαυμάσιο βιβλίο: Αστείο, πνευματώδες, διεισδυτικό και συχνά γλυκά μελαγχολικό».

Ο συγγραφέας Tony Parsons αναφερόμενος στο βιβλίο σημειώνει: « Ένα μυθιστόρημα για το σπαρακτικό κενό ανάμεσα σε αυτό που ήμασταν και σε αυτό που έχουμε γίνει. Η πιο όμορφη και παράξενη ιστορία αγάπης...Κάθε αναγνώστης θα αγαπήσει αυτό το βιβλίο και κάθε συγγραφέας θα ευχηθεί να το είχε γράψει».

Ο συγγραφέας Jonathan Coe είπε για το βιβλίο: «Πραγματικά κλείνεις αυτό το βιβλίο με την υπέροχη αίσθηση ότι τους ξέρεις και τους δύο τόσο καλά, όσο και τους πιο στενούς σου φίλους».

Εγώ διαβάζοντάς το είδα πως πρόκειται για μια ιστορία αληθοφανή, κι εδώ πιστεύω πως είναι όλο το μεγαλείο αυτής της ιστορίας, χωρίς όλα να είναι πολύ χάλια ή πολύ όμορφα, αλλά απλά αληθινά. Αληθινοί χαρακτήρες, αληθινά συναισθήματα, λογικές αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις. Όλα συμβαίνουν όπως συμβαίνουν στη ζωή. Με τα καλά και τα άσχημα. Όλες οι στιγμές έχουν την αξία τους και όπως συμβαίνει και στην αληθινή ζωή, δεν μπορεί να έχουν όλα αίσιο τέλος. Μα όλα μένουν όπως το αποτύπωμα της ζωής των αγαπημένων μας ανθρώπων, που πάντα κρατά μια θέση στην καρδιά μας.

έχει απίστευτα ευφυή δομή στην οποία ο συγγραφέας οικοδομεί την αφήγησή του που αφορά σε είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Τόσο η ταινία όσο και η σειρά θεωρώ πως είναι πολύ κοντά στο βιβλίο και θα τολμήσω να πω και τόσο καλές όσο καλό είναι και το βιβλίο. Ας επικεντρωθώ όμως στο βιβλίο. Έχει απίστευτα ευφυή δομή,  στην οποία ο συγγραφέας οικοδομεί την αφήγησή του, που αφορά σε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Μια ιστορία που έχει κυκλική πορεία, θα έλεγα, αφού ξεκινά στις 15 Ιουλίου το 1988 και κλείνει με αναμνήσεις από την ίδια μέρα, που ωστόσο ο αναγνώστης δεν είδε από την αρχή. Την πορεία των είκοσι χρόνων, παρόλο που δηλώνεται η χρονολογία στο κάθε κεφάλαιο, ο αναγνώστης τη βιώνει και την αντιλαμβάνεται μέσα στο κείμενο από τη μουσική που αναφέρεται, τις ταινίες, τα παιχνίδια κ.λπ. Πέντε μέρη, είκοσι τρία κεφάλαια, δύο άνθρωποι που τους δένει η μαγεία της αγνής, της αληθινής αγάπης. Μια ιστορία ενηλικίωσης. Μια ιστορία για την ευαλωτότητα της νιότης, για το πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις, να ωριμάζεις μα κυρίως να εμπιστεύεσαι, να δίνεσαι και να αγαπάς.

Η γραφή απλή, χωρίς φανφάρες, αλλά τέτοια που κρύβει ένα συγκινησιακό ηφαίστειο. Οι 585 σελίδες διαβάζονται μονορούφι. Το λάτρεψα!

Αναζητήστε το στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ. Έμεινε 1 χρόνο στη λίστα με τα μπεστ σέλερς του Amazon και των Sunday Times, πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στους κινηματογράφους από την ODEON και τώρα γίνεται σειρά στο NETFLIX. Μπορεί κανείς να περάσει όλη του τη ζωή χωρίς να καταλάβει ότι αυτό που ψάχνει βρίσκεται μπροστά στα μάτια του. 15 Ιουλίου 1988. Η Έμμα και ο Ντέξτερ γνωρίζονται τη νύχτα της αποφοίτησής τους. Την επόμενη ημέρα καθένας πρέπει να πάρει τον δρόμο του. Άραγε πού θα βρίσκονται τον επόμενο χρόνο, την ίδια ημέρα; Και τον επόμενο; Θα ανακαλύψουν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο;

Για τον συγγραφέα: Ο David Nicholls (Ντέιβιντ Νίκολς) σπούδασε υποκριτική, προτού αφοσιω­θεί στη συγγραφή. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται επίσης σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο. Ανάμεσά τους σενάρια για το BBC κλασικών μυθιστορημάτων όπως Tess of the D’Urbervilles, Far from the madding crowd και Μεγάλες προσ­δοκίες. Επίσης ήταν υποψήφιος για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδη­μίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA). Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο πρωτάρης της χρονιάς (Starter for ten, 2004), γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα από την τηλεοπτική εκπομπή Richard & Judy Book Club. Ο Nicholls έχει επίσης γράψει το σενάριο για την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου. Το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, The Understudy, εκδόθηκε το 2005. Το τρίτο του μυθιστόρημα, Μία ημέρα, έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τους κριτικούς και έμεινε στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων των Sunday Times για πάνω από έναν χρόνο. Ο David Nicholls έγραψε το σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά του, με πρωταγωνιστές τους Τζιμ Στέρτζες και Αν Χάθαγουεϊ. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες το 2011. Το τέταρτο μυθιστόρημα του συγγραφέα (Εμείς, Μίνωας 2015) σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των ευπώλητων βιβλίων των Sunday Times την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Ήταν υποψήφιο για το βραβείο Man Booker Prize 2014 και στη λίστα με τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς του Publishers Lunch. Έγινε επίσης σειρά στο BBC, σε σενάριο του θεατρικού συγγραφέα Nick Payne. Tο νέο βιβλίο του συγγραφέα με τον τίτλο You are here θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2024.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση