ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ», Πέτρος Πανάου

Τι μπορεί όμως να μας σώσει σε ένα πόλεμο; Η δύναμη της αγάπης; Ίσως! Η ευστροφία; Ίσως! Η σθεναρή αγωνιστικότητα και το πείσμα; Ίσως! Tα βιβλία; Αχ! Τα βιβλία...

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Σελ. 215

Εκδ. Τελεία

«Εν αρχή ην ο λόγος. Και εν συνεχεία, ο αντίλογος. Χρησιμοποίησε με σοφία και καλοσύνη τη δύναμη που κρατάς στα χέρια σου.» (απόσπασμα σελ. 137)

Το βιβλίο «Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ, Το Μυστήριο του κινητού 2», που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, του Πέτρου Πανάου είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Το Μυστήριο του κινητού». Το πρώτο βιβλίο, «Επιχείρηση ΛΟΓΟΣ», τιμήθηκε  με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του 2022, έχει συμπεριληφθεί στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX για το 2023 και στη διεθνή λίστα προτεινόμενων τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «White Ravens» για το 2023.

Αν έχεις την τύχη να γνωρίσεις τον Πέτρο Πανάου, θα διαπιστώσεις πως έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο με τον ενθουσιασμό και τη γλυκύτητα ενός παιδιού. Έχει ακόμα χαραγμένη στα μάτια του τη χαρά και ανεμελιά της παιδικής ή και νεανικής του ηλικίας. Ωστόσο, στις ιστορίες του θίγει θέματα σύγχρονα, επίκαιρα, που μπορεί να είναι σκληρά και να προκαλούν θλίψη, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος, η τεχνολογία και τα αρνητικά της, τα ανθρώπινα πάθη και λάθη αλλά και η αγάπη, η τεχνολογία και τα καλά της, η δίψα για περιπέτεια, γνώση, η ανάγκη για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης και ομορφότερης ζωής χωρίς διακρίσεις. Καταφέρνει με πέννα δυνατή να γράφει για όλα αυτά με ενθουσιασμό, πολυδιάστατες, γεμάτες ευαισθησία ιστορίες που τις χαρακτηρίζει η φρεσκάδα, η πολυπλοκότητα, το μυστήριο και η αγωνία.

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δεύτερο βιβλίο. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει διαβάσει το πρώτο για να μπορέσει να κατανοήσει το δεύτερο. Καλό είναι βέβαια κάποιος, αφού αναντίρρητα θα θελήσει να διαβάσει και το πρώτο, να τα πάρει με τη σειρά.

Έχουμε μια πολύ έξυπνη πλοκή που εκτυλίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε έναν απροσδιόριστο χώρο και χρόνο, καθόλου τυχαίο θα πω. Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και οι ήρωες της ιστορίας έχουν να αντιμετωπίσουν όλα όσα φέρνει ένας πόλεμος. Ήχους συναγερμών έκτακτης ανάγκης, συσκότιση, καταφύγια. Δεν φαίνεται να πτοούνται, αφού επιθυμούν σθεναρά να σώσουν όσα και όσους αγαπούν.

Τι μπορεί όμως να μας σώσει σε έναν πόλεμο; Η δύναμη της αγάπης; Ίσως! Η ευστροφία; Ίσως! Η σθεναρή αγωνιστικότητα και το πείσμα; Ίσως! Tα βιβλία; Αχ! Τα βιβλία...

Μέσα από την ιστορία, που είναι μια ιστορία μυστηρίου, περιπέτειας και δράσης, δίδονται αβίαστα πολλές πληροφορίες για διάφορα θέματα όπως, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου ή ακόμα και ιδέες για δράσεις για τη φιλαναγνωσία, όπως είναι η «ποίηση της συσκότισης». Από την άλλη, τοποθετείται για τη λογοκρισία και την κριτική σκέψη και αφήνει τον αναγνώστη του να σκεφτεί, να κάνει τους συνειρμούς του, να προβληματιστεί και να τοποθετηθεί επίσης.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο εικαστικό μέρος του βιβλίου, το οποίο συνάδει απόλυτα με το κείμενο και συμβάλλει καίρια και ουσιαστικά στην οπτική αντίληψη, από τον αναγνώστη, των γεγονότων και του περιβάλλοντος όπου διαδραματίζονται. Λιτά, ασπρόμαυρα, γραμμικά αφαιρετικά έργα που μπλέκονται αρμονικά κι αβίαστα μέσα στο κείμενο, εκτοξεύοντας τη φαντασία στα ύψη, προσθέτοντας αποτελεσματικά στην εικονοπαραστατικότητα του κειμένου. 

Είναι μια ιστορία δοσμένη με ευφυή, πρωτότυπο και πολυδιάστατο τρόπο που σίγουρα θα μαγέψει τους νεαρούς αναγνώστες αλλά και τους μεγαλύτερους.

Με λίγα λόγια, μέσα από αυτήν την ιστορία, που έχει φοβερό τέμπο και είναι αναμφίβολα γραμμένη με συγκινητική ποιητική διάθεση, έχουμε πολλά ερεθίσματα για πολλά θέματα που θα ωθήσουν τον αναγνώστη και σε πολλά άλλα αναγνώσματα ποικίλης θεματολογίας. Είναι μια ιστορία, λοιπόν, που είναι πολύ περισσότερα από μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια ιστορία δοσμένη με ευφυή, πρωτότυπο και πολυδιάστατο τρόπο που σίγουρα θα μαγέψει τους νεαρούς αναγνώστες, αλλά και τους μεγαλύτερους.

Ήδη ανυπομονώ για το τρίτο βιβλίο της σειράς!

Επισκεφθείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα εδώ.

Αναζητήστε το βιβλίο από τα Βιβλιοπωλεία Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Το Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ ξεκινά με τον Ρένο να μη θυμάται τίποτα για το ΛΟΓΟΣ-L1 και τα όσα είχαν συμβεί στο πρώτο βιβλίο. Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Όταν από το μεγάφωνο που έχουν στερεώσει στο καμπαναριό της εκκλησίας ηχεί συναγερμός έκτακτης ανάγκης, ο Ρένος καβαλά το υβριδικό του ποδήλατο και με άλλους κατοίκους της πόλης βρίσκει καταφύγιο στον υπόγειο δημοτικό χώρο στάθμευσης. Η κυρία Δέσπω κουβαλά εκεί μια βαλίτσα που έχει μετατρέψει σε κινητή βιβλιοθήκη, αφού η κανονική βιβλιοθήκη, όπως και το σχολείο, είναι κλειστά. Ο Ρένος απομονώνεται και διαβάζει τα βιβλία της κυρίας Δέσπως σε μια γωνιά του καταφύγιου, πίσω από το απενεργοποιημένο ασανσέρ. Καθώς διαβάζει, κάποιος ρίχνει μπροστά του ένα μυστηριώδες μπλε βιβλίο και εξαφανίζεται προτού προλάβει να δει ποιος είναι. Στη συνέχεια, η υπόθεση εκτυλίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αφού ο Ρένος και οι φίλοι του ρίχνονται σε μια μάχη ενάντια στον χρόνο, για να λύσουν το μυστήριο, να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ και να σώσουν όσους και όσα αγαπούν.

Για τον συγγραφέα: Ο Πέτρος Πανάου κατάγεται από την Κύπρο και είναι καθηγητής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στο University of Georgia, στην Αμερική. Το πρώτο του νεανικό μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τελεία το 2022 με τίτλο Επιχείρηση Λόγος: Το Μυστήριο του Κινητού, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πρώτο του εικονοβιβλίο, με τίτλο Η Ποντικίνα Δώρα, η Περιέργεια και η Γάτα. Το Επιχείρηση Λόγος είχε τιμηθεί με έπαινο από το κυπριακό ΙΒΒΥ στον διαγωνισμό ανέκδοτου μυθιστορήματος για παιδιά και νέους. Μετά την έκδοσή του τιμήθηκε  με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους, ενώ συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX και στη διεθνή λίστα προτεινόμενων τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «White Ravens».Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Πέτρος μένει μαζί με την οικογένειά του και τον σκύλο τους τον Φλέτσερ στο Athens, Georgia. Τα καλοκαίρια, όμως, τα περνάει πάντα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση