ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: shinny leggings, oversized φούτερ και άσπρα sneakers
 

To οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής σας

Πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στη γη, εξαιτίας κυρίως των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της εξόρυξης πόρων.

Για να γίνει εφικτή μια μείωση στο αποτύπωμα του άνθρακα, το οποίο είναι ένα μέτρο των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που κάθε άνθρωπος παράγει, υπάρχουν διάφορες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής όλων, κάνοντας αρχή από τα οχήματα που οδηγείτε, τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, τα απόβλητα αλλά και από άλλες επιλογές, όπως τα ρούχα που φοράτε και τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Όσον αφορά στις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στα τρόφιμα που καταναλώνετε, είναι καλό να κάνετε αρχή με κάποιες από τις διατροφικές σας συνήθειες. Έρευνες δείχνουν ότι η μετατόπιση της δυτικής διατροφής σε πιο βιώσιμες τροφές θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% και τη χρήση νερού κατά 50%. Σας προτείνουμε 4 απλούς τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακά σας, μέσω διατροφικών επιλογών και τρόπου ζωής.

Σταματήστε τη σπατάλη τροφής

Τα απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα που απορρίπτονται αποσυντίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου Σε μια περίοδο 100 ετών, υπολογίζεται ότι το μεθάνιο έχει 34 φορές μεγαλύτερη επίπτωση ως διοξείδιο του άνθρακα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Προγραμματίζοντας τα γεύματα από πριν, εξοικονομώντας υπολείμματα και αγοράζοντας μόνο ό,τι χρειάζεστε, προχωράτε πολύ καλά προς την εξοικονόμηση τροφίμων και κατ’ επέκταση στη μείωση αποβλήτων.

Μειώστε τη χρήση του πλαστικού
Η χρήση λιγότερου πλαστικού είναι ένα σημαντικό μέρος της μετάβασης σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Τα πλαστικά περιτυλίγματα, οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης χρησιμοποιούνται συνήθως από τους καταναλωτές αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων για να συσκευάζουν, να μεταφέρουν, να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν τρόφιμα. Ωστόσο, το πλαστικό μιας χρήσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Μερικές συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πλαστικό: Πάρτε τις δικές σας τσάντες στην υπεραγορά. Αποθηκεύστε τα τρόφιμά σας σε γυάλινα δοχεία. Αγοράστε λιγότερα τρόφιμα, που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό.

Μειώστε την κατανάλωση κρέατος
Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης κρέατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμά σας στο περιβάλλον. Σε μια μελέτη που έγινε σε 16800 Αμερικανούς, οι διατροφές που απελευθέρωσαν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βοδινού, μοσχαρίσιου και χοιρινού, ενώ οι διατροφές με τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν επίσης χαμηλότερες στην κατανάλωση κρέατος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπομπές από την κτηνοτροφία - ιδίως το βόειο κρέας και τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή - αντιπροσωπεύουν το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τα γεύματά σας, με βάση το κρέας, σε ένα γεύμα την ημέρα ή καλύτερα να αποφύγετε το κρέας μια με δύο μέρες την εβδομάδα.

Δοκιμάστε φυτική πρωτεΐνη

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών (και όχι ζωικών) μπορεί να μειώσει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των καρπών με κέλυφος και των σπόρων - και τη χαμηλότερη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών. Μερικές τροφές που θα σας δώσουν «καλής ποιότητας» φυτική πρωτεΐνη είναι τα όσπρια σε συνδυασμό με κάποιο υδατάνθρακα και η σόγια με τα παράγωγά της, tofu και tempeh.
Συμπερασματικά, η βελτίωση της διατροφής μας μειώνει την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Μια σωστή διατροφή οδηγεί σε ένα υγιέστερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή στον πλανήτη Γη.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση