ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, λευκό τοπ και sneakers
 

Πόσο υγιεινό είναι το χούμους;

Βοηθά στη διαχείρηση του βάρους και στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου

newsroom must

Το «χούμους» προέρχεται από την αραβική λέξη για τα ρεβίθια και καταναλώνεται στη Μέση Ανατολή εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα νόστιμο μεσογειακό άλειμμα που αποτελείται κυρίως από ρεβίθια, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και ταχίνι. Αυτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και όταν συνδυάζονται, σχηματίζουν ένα πιάτο γεμάτο οφέλη. Τρώγεται ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο. Το χούμους είναι μια υγιής πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία, ανάπτυξη και επισκευή των κυττάρων. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Χάρη στα ρεβίθια, περίπου 2 κουταλιές της σούπας, περιέχει περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παραδοσιακά γίνεται από πολτοποιημένα ρεβίθια, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και ταχίνι.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ
Ρεβίθια: Τα ρεβίθια έχουν σημαντικές ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων εκτός από τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν στη διατροφή με την προσθήκη δημητριακών. Αν και περιέχουν λιπαρά είναι σε μικρές ποσότητες. Είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, καλή πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γεμίζοντάς μας με ενέργεια και φροντίζοντας για φυσιολογικά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και οξυγόνου στο σώμα.
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs). Αυτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να μειώσει την ολική χοληστερόλη σας!
Χυμός λεμονιού: Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ενισχύει τη γεύση.
Σκόρδο: Ο σκόρδος είναι απίστευτα θρεπτικός! Περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνη B6, βιταμίνης C και σελήνιο. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες μερικών άλλων υγιεινών θρεπτικών ουσιών: κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Β1, χαλκό και ασβέστιο. Είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την πεπτική υγεία και μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών.
Ταχίνι: Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από ξηρούς σπόρους από σουσάμι. Σε ένα τέταρτο του φλιτζανιού σουσάμι περιέχονται σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, χαλκού και ασβεστίου.



ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Το χούμους έτσι είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνη Β-6.

Διατροφική αξία ανά 1 κουταλιά της σούπας (15 γρ):

Ενέργεια 27 θερμίδες (kcal)
Πρωτεΐνη 0,73 γρ
Συνολικά λιπαρά 1,29 γρ
Κορεσμένα λιπαρά 0,17γρ
Υδατάνθρακες 3,02 γρ
Ζάχαρη 0,04 γρ
Φυτικές ίνες, 0,6 γρ

Μπορεί να σας βοηθήσει:

Να αισθανθείτε πιο γρήγορα τον κορεσμό λόγω των φυτικών ινών και της πρωτεΐνης που περιέχει. Να σας γλυτώσει από επιπλέον θερμίδες και μαζί με το αίσθημα κορεσμού να σας οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του βάρους. Στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της χοληστερίνης, όταν αντικαταστήσει κορεσμένα ζωικά λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο και σε έτοιμες σάλτσες.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση