ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λευκό φόρεμα με πουά, μπαλαρίνες και ασημένια κοσμήματα
 

Οι θερμίδες των δημοφιλέστερων ροφημάτων καφέ

Aναλύουμε τη θερμιδική αξία των δημοφιλέστερων ροφημάτων καφέ. Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε;

newsroom must

Ο καφές για πολλούς από εμάς είναι ένας από τους λίγους λόγους που είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από το σπίτι κάθε πρωί. Ποιος θα σκεφτόταν ποτέ ότι ένα μείγμα γάλακτος, καφεΐνης και ζάχαρης θα μπορούσε να φέρει τόση ευχαρίστηση;

Τώρα οι καφετέριες σερβίρουν καφέδες με πολλά πλούσια συμπληρώματα - σιρόπια, κρέμα ή ακόμα και παγωτό - ένας καφέ μπορεί να κουβαλάει θερμίδες ισοδύναμες με γεύμα.

Μια βρετανική μελέτη με ερευνητικό δείγμα 498,123 ατόμων διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν καφέ ήταν 10 έως 15% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δεκαετίας από ό,τι άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ. Άλλη μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 8% για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι αυτά τα οφέλη προέρχονται από τον καφέ, όχι από τα 200 ml γάλακτος, ζάχαρης και σιροπιού που πολλοί από εμάς προσθέτουμε στον καφέ μας καθημερινά. Πιο κάτω αναγράφονται οι θερμίδες στα αγαπημένα σας ροφήματα (οι θερμίδες βασίζονται σε 220 ml).

Flat white
Ένα φλιτζανάκι εσπρέσο με δύο μέρη γάλα, 120 θερμίδες και 7 γραμμάρια λιπαρών. Η προσθήκη άπαχου γάλακτος θα μειώσει τις θερμίδες σε 70 και τα λιπαρά στο ελάχιστο.

Latte
Ένα φλιτζανάκι εσπρέσο με δύο μέρη αφρώδες γάλα. Παρόμοιο θρεπτικό περιεχόμενο σε θερμίδες 120 θερμίδες και 7 γραμμάρια λιπαρών και αλλάζοντας το γάλα σας σε άπαχο ελαφρύνετε και πάλι κατά 50 θερμίδες το ρόφημά σας.

Cappuccino
Ένα φλιτζανάκι εσπρέσο με 1/3 γάλα και 1/3 αφρό, ελαφρώς χαμηλότερο σε θερμίδες από τα προηγούμενα με 110 θερμίδες και 6 γραμμάρια λιπαρών με πλήρες γάλα, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από τα προηγούμενα καθώς περιέχει λίγο λιγότερο γάλα.

Mocha
Καφές latte με επιπλέον σιρόπι σοκολάτας. Περιέχει σημαντικά περισσότερους υδατάνθρακες και θερμίδες φτάνοντας τις 160 θερμίδες και 6 γραμμάρια λιπαρών ή 100 θερμίδες, εάν προσθέσουμε γάλα χωρίς λιπαρά.

Soy latte
Καφές latte φτιαγμένος με γάλα σόγιας για χορτοφάγους και μη. Πολλοί καφέδες με βάση τη σόγια παρασκευάζονται εάν χρησιμοποιήσουμε πλήρες γάλα σόγιας, που περιέχει 3 γραμμάρια λιπαρών και 80 θερμίδες.

Chai latte
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια «υγιεινή επιλογή», η σκόνη chai που βρίσκεται σε πολλές καφετέριες είναι υψηλή σε ζάχαρη. Ένα μικρό chai θα περιέχει 130 θερμίδες, 2 γραμμάρια λιπαρών αλλά επιπλέον 20 γραμμάρια ή 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Long black
Ένα φλιτζανάκι εσπρέσο ελαφρώς αραιωμένο με ζεστό νερό. Μόλις 4 θερμίδες χωρίς γάλα και ζάχαρη, ένα ή δύο από αυτά θα κρατήσουν την αγάπη σας για τον καφέ και τη διατροφή σε καλό δρόμο.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση