ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό oversized πουκάμισο, nude παντελόνα και μπαλαρίνες
 

Νιώθετε ακόμη κουρασμένοι μετά από 8 ώρες ύπνου;

4 πιθανοί λόγοι που μπορεί να νιώθετε κρουσμένοι ακόμη και μετά από ένα ολοκληρωμένο κύκλο ύπνου

Μαρία Σάββα

Ο ύπνος οκτώ ωρών τη νύχτα είναι συχνά δύσκολος. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, υπάρχουν στιγμές που κάποιος συνεχίζει να αισθάνεται κουρασμένος παρόλο που υποτίθεται ότι έχει κοιμηθεί αρκετά.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εξηγήσουμε ότι η κούραση επιμένει ακόμα και μετά τη λήψη του συνιστάμενου αριθμού ωρών ύπνου. Μία από τις απλούστερες εξηγήσεις είναι ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα σας απαιτεί περισσότερη ξεκούραση από τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό η κούρασή σας να οφείλεται στην έλλειψη ποιοτικού ύπνου το βράδυ, παρά στην ποσότητα του. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα που κάνετε πριν τον ύπνο μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας.

4 δραστηριότητες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου

1.Κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι το ποτό το βράδυ διευκολύνει τον βαθύτερο ύπνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ περιορίζει σοβαρά την ποσότητα ποιοτικού ύπνου που κοιμάστε. Ενώ μπορεί να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα μετά από λίγο αλκοόλ, στην πραγματικότητα εμποδίζει το σώμα σας να χαλαρώσει σε βαθύ ύπνο, που είναι η στιγμή που το σώμα σας αρχίζει να αποκαθίσταται και να επανορθώνεται.

2.Πίνοντας ροφήματα με καφεΐνη αργά την ημέρα

Τα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές, το τσάι ή ακόμα και τα ζαχαρούχα ροφήματα όπως η coca cola μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση για έως και έξι ώρες. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη μετά το μεσημέρι δεν συνιστάται, εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την ικανότητα του σώματός σας να μπει σε βαθύ ύπνο τη νύχτα.

3.Χρήση ψηφιακών συσκευών πριν τον ύπνο

Η παραμονή στην κινητή συσκευή σας όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου που έχετε τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες της συσκευής σας καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης –μιας ορμόνης ύπνου– στο σώμα σας. Αυτό επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου σας και αναστέλλει τον επανορθωτικό ύπνο.

4.Άσκηση αργά την ημέρα

Η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, καθώς αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης σας, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να χαλαρώσει επαρκώς για να εισέλθει στη φάση του επανορθωτικού ύπνου που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και πιο αργό καρδιακό ρυθμό. Όσο πιο έντονη είναι η άσκησή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσει τον ύπνο σας. Εάν πρέπει να κάνετε κάτι, επιμείνετε σε λιγότερο έντονες δραστηριότητες (π.χ. γιόγκα) και έχετε πάντα μια συνεδρία χαλάρωσης.

Τώρα που γνωρίζετε το είδος των δραστηριοτήτων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας τη νύχτα, η φυσική λύση για την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ήταν η αποχή από αυτές τις δραστηριότητες. Ωστόσο, εάν η κατάστασή σας είναι επαναλαμβανόμενη παρά τη συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες οδηγίες, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε μια πιο σοβαρή διαταραχή ύπνου. Σε αυτήν την περίπτωση, η απλή αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής σας δεν θα είναι αρκετή, καθώς θα χρειαστεί πρώτα να θεραπεύσετε την υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
υγεία  |  ύπνος  |  tips  |  ιδέες  |  health  |  must try

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Mushroom oil: Η νέα μας εμμονή

Mushroom oil: Η νέα μας εμμονή

Το λάδι της Herbar, ενός brand με βάση το Βερολίνο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH