ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Καρκίνος του Μαστού: 5+2 πράγματα που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε

Με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Μαρία Σάββα

Ο Οκτώβριος αναδεικνύεται ως ο μήνας της Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Αυτή η νόσος αποτελεί μία από τις τρεις συχνότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στις γυναίκες και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 45-55 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί σημαντικά, χάρη στον προληπτικό έλεγχο και στις νέες, αποτελεσματικότερες μεθόδους θεραπείας. Διαβάστε πιο κάτω 6 σημαντικά στοιχεία που κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Πότε πρέπει να ελέγχουμε το στήθος μας;

Από την ηλικία των 20 ετών, κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται ανά τρία χρόνια σε κλινική εξέταση μαστών από ειδικό χειρουργό. Επίσης, η αυτοεξέταση είναι πολύ σημαντική. Από την ηλικία των 20 ετών, κάθε μήνα ανάμεσα στην 7η και 12η ημέρα της περιόδου, είναι καλό για μία γυναίκα να ψηλαφίζει το στήθος της για να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του και να μπορεί να παρατηρεί μόνη της τυχόν αλλαγές.

Πότε πρέπει να ελέγχουμε το στήθος μας ανάλογα με την ηλικία;

Σε ηλικίες κάτω των 35 ετών, ο έλεγχος των μαστών πραγματοποιείται με υπερηχογράφημα. Από τα 35 ως τα 40 χρόνια, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία μαστογραφία, γνωστή και ως μαστογραφία αναφοράς. Από τα 40 χρόνια και έπειτα, πρέπει να υποβάλλεται ετησίως τόσο σε μαστογραφία όσο και σε αυτοεξέταση των μαστών και, αν απαιτείται, σε υπερηχογράφημα.

Ανιχνεύονται όλοι οι τύποι καρκίνου στη μαστογραφία;

Όχι, γι' αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές των γιατρών σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τις κατάλληλες εξετάσεις. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι πιο ευάλωτες, αλλά αυτός ο κληρονομικός καρκίνος αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ και σε κάποιο βαθμό την κληρονομικότητα. Σε περιπτώσεις ισχυρού οικογενειακού ιστορικού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αλλά αυτός αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων. Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού συνδέεται με τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν με ειδικές εξετάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Στα πρώτα στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζει συμπτώματα, επομένως η πρόληψη είναι ουσιώδης. Ωστόσο, αν μια γυναίκα ανιχνεύσει οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της, όπως κόντρα στις προηγούμενες εξετάσεις, φλεγμονή ή πρήξιμο στη μασχάλη, πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό της.

Ποιοί είναι οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού κατηγοριοποιείται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ενδοπορικό και διηθητικό. Στον ενδοπορικό καρκίνο, τα καρκινικά κύτταρα δεν εξαπλώνονται έξω από τον μαστό, ενώ στον διηθητικό καρκίνο βρίσκονται γύρω από τον μαστό. Κάθε τύπος καρκίνου καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία αυτή, καθώς και την επιθετικότητά του.

Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες του καρκίνου του μαστού;

Εκτός από τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, υπάρχουν επιπλέον θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία. Οι μέθοδοι αυτές εξελίσσονται συνεχώς για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες και να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την περίπτωση και απαιτεί συνεργασία μίας επιστημονικής ομάδας με εξειδικευμένες γνώσεις. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί την προσεκτική παρακολούθηση από τους ιατρούς.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση