newsroom must
Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και αρχίζει να δροσίζει, βλέπουμε τα φύλλα στα δέντρα να μετατρέπονται από πράσινα στις φθινοπωρινές αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλιού, και προετοιμαζόμαστε για αλλαγή του καιρού. Αυτή η
αλλαγή έχει να κάνει και με τη διατροφή μας καθώς κάποια καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται από τις φρουταρίες
και κάποια άλλα αρχίζουν να παρουσιάζονται. Πάντα, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και
λαχανικά σε διάφορα χρώματα, σε καθημερινή βάση, καθώς παρέχουν πέραν των άλλων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται κυρίως σε μια σειρά από τρόφιμα, ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών.
Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου
● Μήλα: Με τη γλυκιά, τραγανή και βολική «συσκευασία» τους, είναι καλή επιλογή για να τα παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο και οι γονείς στη δουλειά. Τα μήλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, και με περισσότερες ποικιλίες από εκείνες τις μέρες του έτους, μπορείτε να τα φάτε καθημερινά χωρίς να βαρεθείτε.
● Γλυκοπατάτες: Βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους το φθινόπωρο. Το σκούρο πορτοκαλί τους χρώμα αποδίδει το υψηλό περιεχόμενο βιταμίνης Α. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, οπότε οι γλυκοπατάτες είναι ένα αστέρι των φθινοπωρινών λαχανικών.
● Λαχανάκια Βρυξελλών: Αυτά και το λάχανο είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Ψημένα με λίγο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι θρεπτικά και γευστικά.
● Ρόδια: Ονομάζονται και «κόκκινος χρυσός» αφού η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, φυτικές ίνες και πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο).
● Αχλάδια: Τρώγονται μόνα τους ή σε σαλάτες και άλλα πιάτα. Είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών - γνωστή και για την προώθηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
● Κολοκύθες: Αποτελούν μασκότ για τις Απόκριες, ενώ τα οφέλη τους για την υγεία μας παραβλέπονται συχνά. Οι σπόροι της κολοκύθας, ειδικότερα, είναι μια καλή πηγή ενός ω-3 λιπαρού οξέος, του άλφα-λινολεϊκού οξέος, που προάγει την υγεία της καρδιάς.
● Καρότα: Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, β-καροτενίου, και χρησιμεύουν ως ένα χαμηλό σε θερμίδες σνακ. Επίσης, είναι μια καλή προσθήκη στη σαλάτα.
Πέραν, όμως, των πιο πάνω φρούτων και λαχανικών, προσπαθήστε να περιλαμβάνετε τα παρακάτω στη διατροφή σας:
● Ψευδάργυρο (άπαχο κόκκινο κρέας, θαλασσινά (στρείδια), γάλα, κόκκοι, φακές, ξηροί καρποί),
● Βιταμίνη Ε (ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια),
● Βιταμίνη D (χρόνος για τον φθινοπωρινό ήλιο),
● Σίδηρο (κρέας, όσπρια, ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό) και
● Βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά). Το φθινόπωρο μαζί με τις αλλαγές σηματοδοτεί και νέα ξεκινήματα, με τα παιδιά στο σχολείο και την επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές. Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε όλοι ένα υγιεινό ξεκίνημα.
Διατροφικό tip
Το β-καροτένιο είναι το θρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα στις γλυκοπατάτες. Τα καροτενοειδή (όπως το β-καροτένιο) είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τη ζημιά από τον ήλιο και κατά της γήρανσης.
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth