ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, πουκάμισο και mules
 

5 Τρόποι να πετύχετε την «αναγέννηση» στην ψυχολογία σας

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε την πολυπλοκότητα των συνθηκών που ζούμε, χάνουμε το νόημα και προτρέχουμε στην αντιμετώπισή τους.

Δωριάνα Κυριάκου

Τεράστια είναι η ανάγκη για ένα «γερό» ξεσκαρτάρισμα των όσων κρύβονται βαθιά ριζωμένα μέσα μας μετά από τα τεκτενόμενα του τελευταίου χρόνου. Τόσο από πρακτικής όσο και από ψυχολογικής άποψης, όλοι μας αποζητούμε την επαναφορά στην «καθαρή» σκέψη και την ηρεμία της καθημερινότητας.

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε την πολυπλοκότητα των συνθηκών που ζούμε, χάνουμε το νόημα και προτρέχουμε στην αντιμετώπισή τους χωρίς να προγραμματιζόμαστε και χωρίς να ζυγίζουμε στην ολότητά τους τα δεδομένα.

Αυτό συνήθως οδηγεί στην συσσώρευση αρνητικά φορτισμένων συναισθημάτων, τα οποία σαν λάβα ηφαιστείου περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκραγούν. Έτσι για να αποφύγουμε τις έντονες «εσωτερικές» κυρίως διαμάχες μπορούμε να ακολουθήσουμε 5 απλά βήματα για να βοηθήσουμε την ψυχική μας ηρεμία να αναγεννηθεί.

1. Απαλλαγή από τοξικές καταστάσεις

Το πιο βασικό βήμα είναι η ταυτοποίηση των όσων μας φέρνουν σε δυσφορία. Είτε αυτό αποτελεί μια κατάσταση, είτε άτομα του περιβάλλοντός μας, η ταυτοποίηση είναι το πρώτο βήμα. Όταν κατανοήσουμε την πηγή των τοξικών συναισθημάτων τότε θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πρακτικό πλάνο για εξουδετέρωσή τους, μέσα από τις πραγματικές και τις μελλοντικές μας ανάγκες.

2. Εσωτερικός διαλογισμός

Η ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την εξιδανικευμένη εικόνα των καταστάσεων έρχεται μόνο όταν εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στην Ενσυναίσθηση. Η ανάγκη για μάθηση και για αποσυμφόρηση θα οδηγήσει στα λεπτά που χρειαζόμαστε για να ευθυγραμμίσουμε το υποσυνείδητο με το συνειδητό. Προσπαθήστε να έρθετε κοντά με τον εαυτό σας, μην φοβάστε να μείνετε για λίγο μόνοι και να «ξεκουράσετε» το μυαλό σας από όσα το βαραίνουν.

3. Καθαρό σπίτι

Πολύ σημαντικός «κανόνας» στην εξυγίανση της ψυχικής υγείας είναι η καθαριότητα στο περιβάλλον το οποίο ζούμε. Χωρίς υπερβολές, όμως ένα καθαρό σπίτι οδηγεί σε ένα καθαρό μυαλό, όταν πείσετε τον εγκέφαλό σας ότι η καθαριότητα στο «εξωτερικό» ερέθισμα είναι σημαντική, τότε θα καταλάβει ότι η «καθαριότητα» στο εσωτερικό είναι εξίσου αναγκαία.

4. Επαναπροσδιορισμός σχέσεων

Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τις πραγματικές κοινωνικές σας ανάγκες. Ευθυγραμμιστείτε με την ζωή την οποία θέλετε να χαράξετε και όχι με όσα σας προτάσσει η κοινωνία απαραίτητα. Αντιληφθείτε πιο πραγματικά αξίζουν την συνεχή σας επένδυση και ποιες είναι οι σχέσεις που έχουν κάνει τον κύκλο τους. Μην παραμένετε «εγκλωβισμένοι» σε καταστάσεις που δεν σας προσφέρουν ή δεν δίνετε εσείς το ποσοστό που τους αξίζουν.

5. Επένδυση στην ενδυνάμωση

Το τελευταίο και πιο ισχυρό από όλα τα βήματα είναι η προσωπική εσωτερική ενδυνάμωση. Μέσα από βιβλία, ντοκιμαντέρ, ψυχολογική βοήθεια, όποιο και αν είναι το μέσο που θα επιλέξετε, κάντε ένα βήμα προς την αυτοανακάλυψη. Βοηθήστε τον εαυτό σας να μάθει να πατά γερά στα πόδια του και να πιστεύει στο «είναι» του.

Το μεγαλείο της ψυχής διαφαίνεται πάντα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από όλων των ειδών τις σχέσεις, τόσο το άτομο με την ψυχή του όσο και με την υπόλοιπη κοινωνία. Το μόνο που θα παραμένει πάντα σημαντικό, σε όποια πτυχή της ψυχολογίας και αν ψάξετε είναι η ισορροπία. Το μεγαλύτερο των αγαθών.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση