
Ριάνα Στυλιανού
Κάποια προϊόντα είναι τόσο ασυνήθιστα, φαινομενικά άχαρα ή σχεδιαστικά αδιάφορα, που μοιάζουν προορισμένα να αποτύχουν. Κι όμως, χάρη σε πανέξυπνες στρατηγικές marketing και βαθιά κατανόηση της ψυχολογίας των καταναλωτών, αυτά τα προϊόντα όχι μόνο κατέκτησαν την αγορά αλλά έγιναν εμπορικά φαινόμενα.
Stanley Cup: Το θερμός που έγινε status symbol
Η Stanley κατασκεύαζε θερμός από το 1913, σχεδιασμένα αρχικά για εργάτες και οικοδόμους — ανθεκτικά, μεγάλης χωρητικότητας, φτιαγμένα για να αντέχουν στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Μέχρι που το "Quencher" επαναλανσαρίστηκε μέσω του Target και TikTok, και ξαφνικά έγινε αντικείμενο φρενίτιδας. Οι δημιουργοί περιεχομένου το ανέδειξαν ως το πιο πρακτικό και "cool" αξεσουάρ ενυδάτωσης. Το αποτέλεσμα; Συνεχής έλλειψη στα ράφια και δεκάδες εκδόσεις με διαφορετικά χρώματα και συνεργασίες. Η Stanley πέτυχε γιατί άκουσε το κοινό της, έκανε limited drops και μετέτρεψε το χρηστικό θερμός σε statement προϊόν.
Crocs: Από το «άσχημο» στο iconic
Τα Crocs θεωρούνταν για χρόνια ένα από τα πιο άσχημα υποδήματα. Όμως η εταιρεία αξιοποίησε ακριβώς αυτό: το γεγονός ότι ήταν διαφορετικά. Μέσω συνεργασιών με καλλιτέχνες όπως ο Post Malone και brands όπως η Balenciaga, τα Crocs έγιναν pop culture αντικείμενα. Το marketing τους εστίασε στην άνεση, την προσωπική έκφραση μέσω των jibbitz charms και την αίσθηση ελευθερίας. Το διαφορετικό, τελικά, έγινε desirable.
BIC Cristal: Η νίκη της απλότητας
Το πιο ταπεινό στυλό στον κόσμο δεν έχει τίποτα "εντυπωσιακό". Είναι διαφανές, φτηνό και σχεδόν αναλώσιμο. Δεν χρειάστηκε luxury packaging ή διαφημιστικά τρικ. Το BIC Cristal έγινε το εργαλείο κάθε μαθητή, κάθε ιδιωτικού ή δημοσίου υπαλλήλου και συγγραφέα γιατί απλώς λειτουργεί, πάντα και παντού. Η σταθερότητα και η καθαρή του ταυτότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας του.
Negroni Sbagliato: Το λάθος που έγινε trend
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70 σε ένα ιστορικό μπαρ του Μιλάνου, το Bar Basso, όταν ένας bartender κατά λάθος χρησιμοποίησε αφρώδες prosecco αντί για gin σε ένα κλασικό Negroni. Αντί να πετάξει το ποτό, το σέρβιρε ως έχει. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πιο ελαφρύ, δροσιστικό και με φυσικές φυσαλίδες twist του Negroni, το οποίο ονομάστηκε Negroni Sbagliato – δηλαδή “λάθος Negroni”.
Αν και το cocktail υπήρχε στο ιταλικό bartending εδώ και δεκαετίες, η παγκόσμια εκτόξευσή του ήρθε το 2022 μέσω ενός απολύτως οργανικού virality: η ηθοποιός Emma D’Arcy, σε συνέντευξή της με τον συμπρωταγωνιστή της στη σειρά House of the Dragon, αποκάλυψε πως το αγαπημένο της ποτό είναι ένα “Negroni… Sbagliato… with prosecco in it.” Το απόσπασμα αυτό —με την ιδιαίτερη φωνή και delivery της D’Arcy— έγινε meme, ήχος στο TikTok, και από εκεί ξεκίνησε το domino effect: bartenders άρχισαν να το προσφέρουν, TikTok χρήστες να το δοκιμάζουν, influencers να μιλάνε γι’ αυτό.
Prime Energy Drink: H υπερβολή ως ελκυστική στρατηγική
Δημιουργημένο από τους influencers Logan Paul και KSI, το Prime εκτοξεύτηκε μέσω των social media. Αν και σε σύσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλα ενεργειακά ποτά, το προϊόν πλαισιώθηκε από hype, περιορισμένες κυκλοφορίες και στρατηγικές συνεργασίες. Εδώ, η στρατηγική ήταν απλή: viral παντού, aggressive λανσάρισμα, και προσωπική εμπλοκή των δημιουργών που μετατράπηκαν σε ζωντανή διαφήμιση.
Fiji Water: Όταν το νερό γίνεται πολυτέλεια
Τίποτα πιο απλό από ένα μπουκάλι νερό. Κι όμως, το Fiji Water, με το χαρακτηριστικό του design και την προέλευση από τα «παρθένα νησιά», έγινε σύμβολο πολυτέλειας. Το brand χρησιμοποίησε το storytelling: το νερό δεν ήταν απλώς εμφιαλωμένο, ήταν "φυσικά φιλτραρισμένο μέσα από ηφαιστειακά πετρώματα". Η αισθητική του μπουκαλιού έγινε Instagram-worthy, και το ίδιο το προϊόν έγινε συνώνυμο της "καθαρής" ζωής.
Scrub Daddy: Ένα σφουγγάρι με προσωπικότητα
Ένα χαμογελαστό σφουγγάρι για πιάτα δεν ακούγεται επαναστατικό. Όμως το Scrub Daddy έγινε viral μετά την παρουσίασή του στο Shark Tank. Το προϊόν είχε λειτουργικά πλεονεκτήματα, αλλά η επιτυχία του χτίστηκε στο branding: ο χαρακτήρας, το χιούμορ, το χαρούμενο design. Το TikTok αγκάλιασε το brand, το οποίο έγινε αμέσως αναγνωρίσιμο. Η συναισθηματική σύνδεση με ένα καθημερινό αντικείμενο έκανε τη διαφορά.
UGG Boots: Το παρεξηγημένη μπότα που έγινε cozy statement
Οι UGG μπότες ξεκίνησαν ως λειτουργικό υπόδημα για σέρφερς στην Αυστραλία, αλλά τη δεκαετία του 2000 έγιναν fashion must have μέσω celebrities και pop κουλτούρας. Παρότι για πολλούς θεωρούνται στυλιστικά «άχαρες», ο συνδυασμός άνεσης, ζεστασιάς και branding τις καθιέρωσε. Σήμερα, το brand κάνει comeback μέσω Gen-Z marketing, συνεργασιών με καλλιτέχνες και ισχυρή παρουσία στα social media.
Όταν η ατέλεια γίνεται πλεονέκτημα
Το κοινό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι ότι το marketing δεν προσπάθησε να "διορθώσει" το προϊόν, αλλά να αγκαλιάσει τη μοναδικότητά του. Είτε πρόκειται για το αμφιλεγόμενο design, την απλότητα ή το χαμηλό κόστος, οι εταιρείες μετέτρεψαν αυτό το χαρακτηριστικό σε ταυτότητα. Οι καταναλωτές πλέον δεν αγοράζουν μόνο προϊόντα – αγοράζουν αξίες, ιστορίες και ταυτότητα. Κι έτσι, ακόμα κι ένα «άσχημο» προϊόν μπορεί να γίνει θρύλος.
Αν υπάρχει ένα μάθημα για επιχειρήσεις και δημιουργούς, είναι το εξής: μην υποτιμάς το διαφορετικό. Μπορεί να είναι το πιο δυνατό σου όπλο.