
Ριάνα Στυλιανού
Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος της μόδας έχει κυριευτεί από τα λεγόμενα microtrends -μικρές, εφήμερες τάσεις που αναδύονται ταχύτατα, κατακλύζουν τα social media και χάνονται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό. Ένα νέο χρώμα, ένα συγκεκριμένο είδος παντελονιού ή ένα viral αξεσουάρ μπορεί να γίνει «must-have» μέσα σε λίγες μέρες, μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από κάτι άλλο την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η εποχή του fast fashion φαίνεται πως σταδιακά περνάει. Πολλοί καταναλωτές, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, αρχίζουν να αμφισβητούν την αξία του να ακολουθούν διαρκώς τις τάσεις, στρεφόμενοι σε πιο διαχρονικές, βιώσιμες και ποιοτικές επιλογές.
Αρχικά, με τόσο γρήγορους ρυθμούς, η ψυχολογία των καταναλωτών αλλάζει. Η ανάγκη να συμβαδίζουν συνεχώς με ό,τι «φοριέται τώρα», να ανανεώνουν τη γκαρνταρόμπα τους κάθε λίγες εβδομάδες και να παραμένουν «μέσα στη μόδα», προκαλεί όλο και περισσότερο άγχος και κόπωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση trend fatigue χρησιμοποιείται πλέον πιο συχνά από πότε από τους fashion editors και αναλυτές για να περιγράψουν αυτή τη νέα μορφή πίεσης. Το trend fatigue είναι ο όρος που περιγράφει τη συναισθηματική κόπωση και απογοήτευση που βιώνουν πολλοί καταναλωτές λόγω της συνεχούς και ταχύτατης εναλλαγής τάσεων, τόσο στον χώρο της μόδας όσο και των social media, που πλέον αυτές οι δύο ομάδες πάνε πακέτο. Πολλοί νιώθουν ότι ποτέ δεν συμβαδίζουν πλήρως με τις τάσεις, ότι δεν είναι αρκετά καλοί ούτε «cool», με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία πίσω από το προσωπικό στυλ.
@rebecaoksana are microtrends dead? #microtrends #fashiontrends2024 original sound - rebeca
Ως αντίδραση του trend fatigue, αναδύεται σταθερά ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο: η επένδυση σε διαχρονικά κομμάτια υψηλής ποιότητας. Ρούχα με ουδέτερα χρώματα, καθαρές γραμμές και ποιοτικά υφάσματα -όπως καμπαρντίνες, λινά πουκάμισα, μάλλινα παλτό ή καλοραμμένα blazers- αποκτούν αξία όχι γιατί είναι «in», αλλά επειδή είναι φτιαγμένα για να διαρκούν στον χρόνο. Το φαινόμενο του quiet luxury αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη στροφή.
Αντί για εμφανή λογότυπα ή υπερβολές, οι καταναλωτές επιλέγουν κομμάτια που επικεντρώνονται στην ποιότητα και τη διαχρονικότητα. Μάρκες όπως The Row, Loro Piana και COS, αλλά και νεότερα brands με οικολογική συνείδηση, όπως το Totême ή το Sezane, χάρη σε αυτήν τη φιλοσοφία αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.
Αλλαγή στη νοοτροπία των GEN Z
Παρόλο που η Gen Z έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι ακολουθεί τα microtrends λόγω των social media, κυρίως του TikTok, πλέον βλέπουμε μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Νεαροί καταναλωτές εξετάζουν περισσότερο από ποτέ το «ποιος φτιάχνει τα ρούχα», «με τι υλικά» και «πόσο καιρό θα τα φορούν». Οι επιλογές των νέων είναι μελετημένες, και μέσα από αυθεντικότητα και συνέπεια διαλέγουν τι να εντάξουν στην γκαρνταρόμπα τους. Ακόμα και influencers, όπως η Matilda Djerf και η Emma Chamberlain, προωθούν πλέον έναν πιο «slow» και προσωπικό τρόπο ένδυσης, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα.
Η βιωσιμότητα έγινε αναγκαιότητα
Η μόδα, που κάποτε λειτουργούσε χωρίς να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει το αρνητικό της αντίκτυπο. Ο καταναλωτής γνωρίζει ότι η παραγωγή ρούχων ευθύνεται για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών CO₂ και για τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων. Η επιλογή ενός κλασικού, ανθεκτικού ρούχου αντί για ένα fast fashion item δεν είναι πια μόνο θέμα στυλ, είναι και οικολογική πράξη. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες που βασίζονται στη γρήγορη παραγωγή, όπως η Zara ή η H&M, επιχειρούν να γίνουν «πιο πράσινες», προωθώντας συλλογές από organic υφάσματα, κάνοντας ταυτόχρονα προσπάθειες ανακύκλωσης.
@paula_says_ microtrends - interested on hwaring your thoughts on this! #fashioninspo #fashiontrends2024 #ootd #fw24 #fallfashiontrends original sound - lea
Η μόδα δεν παύει να είναι δημιουργική, ένας τρόπος έκφρασης και δήλωσης. Αυτό που αλλάζει είναι το πώς επιλέγουμε να την καταναλώσουμε. Τα microtrends ίσως συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά δεν φαίνεται πλέον να καθορίζουν την ουσία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να επενδύσουν σε ρούχα που «μιλούν» για εκείνους, χωρίς να φωνάζουν. Επενδύουν σε κομμάτια που προσφέρουν άνεση, διάρκεια και προσωπική ταύτιση. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, η διαχρονικότητα γίνεται η πιο ριζοσπαστική επιλογή, καθώς η μινιμαλιστική μόδα μετασχηματίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τα ρούχα και το στυλ.
Η έννοια του μινιμαλισμού στη μόδα είναι μια αντίδραση στην υπερβολή του fast fashion. Αρχικά, η μινιμαλιστική μόδα απέκτησε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1960, με καθαρές γραμμές και ουδέτερα χρώματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σήμερα, με την αυξανόμενη ανησυχία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει αποκτήσει καινούργια ζωή.
@culted @Vestiaire Collective is en route to wiping all fast fashion from its website. The fashion industry is responsible for ninety-two million tons of textile waste per year, according to the Ellen McArthur Foundation. Vestiaire Collective uses its platform to raise awareness and tackle this environmental crisis, by banning brands such as Gap, H&M, Uniqlo, Zara, and Urban Outfitters, among others. What do you think of the move? : @vestiaireco #vestairecollective #banfastfashion #sustainablefashion original sound - CULTED